Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ethische kwesties

Conny vindt het moeilijk dat familie of arts willen dat ze een cliënt medicatie geeft, terwijl de cliënt dat zélf niet wilt.

In een discussie op de werkvloer pas geleden, waren de meningen verdeeld. Het ging over een kwestie of je iemand tegen zijn wil in iets mag opdringen. Vooral als er levensbedreigende toestanden ontstaan. Denk maar aan het afwijzen van voedsel. Of het niet in willen nemen van voorgeschreven medicatie.

 

Tussen twee vuren

Elke keer als je te maken krijgt met een cliënt die weigert mee te werken aan het behoud van zijn gezondheid, zul je hiermee zorgvuldig mee om moeten gaan. Het lastige is dat je als verzorgende vaak tussen twee vuren zit. Aan de ene kant de cliënt en aan de andere kant vaak de familie of de arts die een ander mening heeft.

 

Tegen je gevoel in

Bijvoorbeeld als een bewoner geen levenswens meer heeft. De arts of familie denkt er vaak anders over. Ook je eigen persoonlijke mening is ondergeschikt aan die van de bewoner, althans zo zou het moeten zijn. Helaas vaak werkt dat in de praktijk niet zo. Het gaat tegen je gevoel in, je wilt juist zo graag iemand helpen. Maar soms kan ik goed invoelen waarom iemand zijn medewerking weigert om braaf de pilletjes te blijven slikken.

 

Pillen weigeren 

Als een mens op hoge leeftijd ernstig ziek wordt en beseft dat zijn leven ten einde is, kan deze er vrede mee hebben dat het genoeg is geweest. Wat is er mis mee als iemand dan weigert te eten of zijn pillen te slikken? Ik denk wel eens, laat het lichaam gewoon de kans krijgen om te mogen overlijden.

 

Heb jij hier wel eens mee te maken? Laat je mening hieronder achter!

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  mij

  Volgens mij mag je een client/bewoner niet dwingen om te eten/drinken of zijn of haar medicatie te in te nemen. Iemand mag dit gewoon weigeren. De medicatie verstopt geven valt nu onder dwangmaatregelen en daarvoor moet de arts tekenen. Bovendien heeft elke patient het recht om zijn eigen behandeling stop te zetten. Het wordt een lastiger probleem als iemand niet zelf meer aan kan geven wat ie wil. Dan moet de contactpersoon (familie of voogd) en de arts samen besluiten wat de patiënt gewild zou hebben; wel/niet behandelen, tot hoever behandelen (euthanasie valt hier dus niet onder, want dat kan alleen als patiënt dat zelf nog kan aangeven).

 • no-profile-image

  Jettie

  Ik ben het helemaal eens om de natuur zijn gang te laten gaan, je maakt zo vaak mee dat je met pillen in leven gehouden word zonder kwaliteit!

  Mijn moeder heeft meer dan een half jaar in de rolstoel gehangen, kon niet communiceren en de verzorging was een straf voor haar en maar medicatie geven. IN NEDERLAND MAG JE NIET DOOD GAAN ZOLANG ER PILLEN ZIJN !!!!!!!!!t

Of registreer je om te kunnen reageren.