Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ouderenbeleid

Conny pleit ervoor dat er een speciaal ouderenbeleid is om 55+verzorgenden te behouden.

Er zijn steeds meer mensen die nu al doorwerken na hun 65e. Dit zijn vooral vrouwen volgens de statistieken. Het kabinet wil in 2020 de aow-leeftijd  verhogen naar 66 jaar en in 2025 zal de grens tot 67 jaar gaan. Voor ons medewerkers in de gezondheidszorg zal dit gegeven niet door iedereen met gejuich ontvangen worden. Omdat het werken in de ouderenzorg vaak topsport bedrijven is. Iedereen weet dat een topsporter maar een kort aantal jaren kan presteren op een hoog niveau.

 

Oudere collega's

Als ik kijk op mijn eigen afdeling, zie ik dat er naar verhouding veel oudere collega's werken. En dat zal waarschijnlijk steeds meer gaan worden. Om allerlei problemen voor te blijven is het wenselijk om goed na te denken welke consequenties ontstaan als de zorgzwaarte alsmaar blijft toenemen en de daaruit ontstane werkdruk. In combinatie van een verminderd flexibel en fysieke kracht van steeds meer oudere collega's, kun je moeilijkheden verwachten. Het gevolg is dan dat de jongere medewerker zich verplicht voelt om extra bijstand te verlenen, dit terwijl deze zelf de handen vol aan heeft.

 

Ziekteverzuim

Er zal door de beleidmakers bekeken moeten worden hoe iedereen gemotiveerd en naar tevredenheid zijn werk kan blijven uitvoeren. De balans tussen de fysieke en/of mentale belastbaarheid kan te groot worden met als gevolgen werkstress, demotivatie en ziekteverzuim. En daar zit niemand op te wachten.

 

Ouderenbeleid

Daarom zal het noodzakelijk zijn om een ouderenbeleid te ontwikkelen die voor de oudere medewerker het streven naar een hogere aow-leeftijd mogelijk maakt. Ik vrees dat er anders maar weinigen de eindstreep zullen halen.

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  zver

  zo als ik nu werk, haal ik de 55 niet eens, tja ik kan misschien wel tot mijn67e, kan ik gelijk intrekken. Sorry ik sta er niet possititief tegenover.

 • no-profile-image

  Riet

  Is dat zo, dat de jongere medewerker/ster zich verplicht zal voelen om de oudere collega bij te staan? Gezien de motivatie om dit werk te gaan doen, wellicht wel. Toch ook even nagaan bij de oudere en fysiek minder sterke collega, wat die eraan doet om juist wel die eindstreep te halen. Zorgbeurzen bijv. bieden verschillende handige hulpmiddelen om praktisch bezig te blijven. Op mentaal vlak kunnen oudere collegae juist wel sterker zijn. In welke mate hebben zij de mogelijkheid deze kwaliteit aan het team ten gunste te laten zijn? Ja, die noodzaak om het ouderenbeleid tgv 60+ - medewerkers/sters te ontwikkelen is er!

 • no-profile-image

  Frans

  Om ALLE bovengenoemde redenen willen werkgevers geen oudere werknemers aannemen. Als deze niet gedwongen/verleid worden middels fiscale maatregelen blijft die jonge onervaren kracht de eerste/enige keuze

Of registreer je om te kunnen reageren.