Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Irritatie

Verzorgende Conny botst steeds met een collega. Uiteindelijk is de maat vol.


Iedereen heeft wel een collega die je niet helemaal ligt. Dat kan zeer uiteenlopende redenen hebben. In principe hoeft het geen problemen geven, mits je elkaar respecteert en in zijn waarde laat. Dat geldt voor alle contacten die je in je leven hebt. Maar soms gebeurt er iets wat uitloopt in een confrontatie. En als dat met iemand plaatsvindt die al niet je vriendin is, kan het een flinke botsing opleveren.

 

Mening opgedrongen

Het is mij overkomen met een collega. Ze irriteerde mij al een poosje en ik was haar bemoeienissen meer dan zat. Ik kreeg steeds haar mening opgedrongen. Ik moest dit zus doen en dat zo...  En geloof me, ik sta altijd open voor feedback maar dit was geen feedback meer. Het was een regelrechte persoonlijke aanval. En dat was voor mij de beroemde druppel die de emmer deed overlopen.

 

Oude rot in het vak

Ik ben met haar in gesprek gegaan en vertelde wat haar gedrag met mij deed. Boos reageerde ze dat ze niet geloofde in vernieuwingen, zoals belevingsgerichte zorg. Dat ze haar werk al vijfentwintig jaar deed en daardoor zelf wel wist hoe en wat het beste is voor een cliënt. En het ECD vond ze maar pure geldverspilling.

 

Onzeker

Uiteindelijk bleek dat er iets totaal anders achter zat. Ze kon al die veranderingen niet meer bijbenen. Ze werd er onzeker van en reageerde daarom negatief op de collega's die zich wel openstelden voor herziende werkwijzen. Ik hoop dat ik blijf openstaan voor vernieuwingen. Blijven hangen aan verouderde methoden brengt geen vooruitgang.

 

Bots jij wel eens met je collega's? Waar gaat dit meestal over, en hoe los je het op? Laat je reactie hieronder achter!

Gerelateerde tags

8 reacties

 • no-profile-image

  Leon

  Ja Broeder, daar hoop ik ook op. Het probleem ligt uiteindelijk niet zozeer in de beoordeling, maar in het feit dat het kan. Ik heb vooral moeite met de willekeur en het gebrek aan verantwoording dat mensen in de zorg moeten afleggen. De hardheid die ik om me heen zie wordt niet alleen door slechte arbeidsomstandigheden veroorzaakt maar ook (wmb vooral) omdat mensen ermee wegkomen. Veeleisende zorgvragers, leerlingen die vragen stellen en lastige collega\'s zijn obstakels die zoveel mogelijk genegeerd moeten worden en het liefst zo snel mogelijk weggewerkt. Als mensen geconfronteerd worden met wat ze eigenlijk wel weten, dat ze slecht werk leveren, is de reactie dat dit niet aan hen ligt of dat degene die dit meldt er niets van begrijpt. Lang leve het schuldgevoel !

 • no-profile-image

  Broeder-IG

  Wellicht dat je op een andere afdeling met andere mensen beter uit de verf komt. Op de ene plek gaat het soms totaal niet en op de andere plek met een ander klimaat en een andere cultuur dat je plots wel wordt begrepen.  Ik maak het nu bij een leerling juist andersom mee, die kwam van een afdeling af waar ze niets fout kon doen en bij ons hebben we hier en daar toch nog wel aandachtspunten..

 • no-profile-image

  Leon

  Als leerling kan je dit ook overkomen. Ik heb net een onvoldoende beoordeling gekregen van een praktijkopleidster die tevens mijn werkbegeleidster was. Een half jaar lang heb ik me vernederd gevoeld en moeten vechten tegen vooroordelen. De beoordeling geeft op zijn minst een vertekend beeld, en bestaat op sommige punten gewoon uit leugens. Zorgvragers en verwanten die ik hiervan op de hoogte heb gesteld zijn woedend, ik heb ze moeten tegen houden toen ze wilden gaan protesteren (zij blijven immers, en kunnen er last mee krijgen). Geen mogelijkheid tot beroep, een slechte naam om mee te beginnen op mijn volgende stage, een half jaar studie vertraging zijn consequenties waar ik me over heen kan zetten. De angst dat dit me weer gaat overkomen niet.

 • no-profile-image

  ik

  Ja, als vrouw in een mannenberoep heb je hier ook last van. Maar gelukkig niet bij iedereen. Duidelijk bij diegene die het doen aangeven dat je er niet van gedient bent help vaak wel, soms zijn ze zich helemaal niet bewust hoe bevooroordeelt ze reageren. Overigens kunnen mannen ook bij tijdens goed roddelen, hoor. Een leuk team hangt niet samen met mannen of vrouwen, maar met de sfeer die er ondeling hangt.

 • no-profile-image

  Jopy

  Hooooo even...!!!Voordat alle broeders de zorg uitrennen:lieve broeders ,we hebben jullie heeeel hard nodig,mijn fijnste collega's zijn meestal mannen,hoor!!Jullie nuchterheid ,duidelijkheid en humor zijn zeer gewenst!Tenminste,zo ervaar ik het...Zo,dat wilde ik even kwijt.

 • no-profile-image

  broeder-IG

  hmmzz...heb ook iets in gelijke strekking meegemaakt. Lijkt er bijna op dat broeders niet welkom zijn in de zorg.

  Vervelend dat 1 iemand het hele team kan beïnvloeden en het uiteindelijk niet meer werkbaar is. Bij broeders word alles op een goud weegschaal gewogen, en de dames lijken weinig slechts te kunnen doen.  Zouden de dames die werken in traditionele mannen culturen zoals politie en brandweer daar nou ook last van hebben ??

 • no-profile-image

  Foutiveling

  Heb hetzelfde meegemaakt.Ik was de enige man in het gezelschap was niet erg gezien bij een persoon. Overal had zij commentaar op en maakte ik een foutje dan stond zij op haar achterste benen. Andere collega's die ook vaak fouten maakten werd de hand boven het hoofd gehouden. Ik heb ook na verloop van tijd mijn biezen gepakt en ontslag genomen.

 • no-profile-image

  danitsia

  ik begrijp jou volkomen.Ik bots ook steeds met een collega die de taken van de teamleider overneemt.En de teamleider werkt er keihard aan mee.Je kan geen kant op want het is vriendjes politiek.Zogauw je rondom de tafel zit krijg je steeds het welles en nietes spel en daar heb ik geen zin in.Ik heb tegen de teamleider gezegd als het in mijn ogen zo door blijft gaan klaag ik hun beide aan,want op die manier kun je je werk niet naar behoren uitoefenen zonder dat men negatief kritiek over je heeft.En dit werkt echt niet prettig.

Of registreer je om te kunnen reageren.