Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Incontinentie

Conny denkt dat verzorgenden een grote rol kunnen spelen bij het terugdringen van incontinentie.

Bij ouderen komt helaas vaak incontinentie voor. Dan gaat het vooral om ongewild urineverlies. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Er wordt bij ons veel aandacht besteed aan het incontinentiemateriaal.

 

Richtlijnen 

Op het woonzorgcentrum waar ik werk gelden andere richtlijnen dan op het verpleeghuisafdeling. Dit heeft te maken met het feit dat de cliënten op mijn afdeling hun eigen huisarts hebben. Deze schrijft het recept voor om het benodigde materiaal te krijgen.

 

Verschonen

Anders is het op de verpleegafdelingen. Daar heeft men te maken met een verpleeghuisarts. En het materiaal wat daar gebruikt wordt voor de bewoners, wordt betaald van het budget verpleeghuis. Daardoor kijkt men veel strenger of het nodig is om iemand te verschonen. De ‘mat', moet helemaal zijn verzadigd wil men er een nieuwe voor doen. Ik ben heel blij dat op mijn afdeling de cliënt het laatste woord heeft over hoe vaak er een verschoning plaatsvindt.

 

Meer tijd in toiletgang

Mij is opgevallen dat de bewoners die zelfstandig nog goed uit de voeten kunnen, vaak geen of lichte incontinentiemateriaal gebruiken. Dit geldt niet voor de mensen die cognitief achteruit gaan of moeilijk ter been zijn. Het kost veel tijd en inspanning om iedereen de hele dag op tijd naar het toilet te helpen. En daar schort het nogal eens aan. Als je ouder wordt moet je nu eenmaal vaker plassen.  En dat betekent frequent naar het toilet. Ik ben van mening dat als je er extra tijd zou insteken, deze bewoners minder incontinent zouden zijn/worden.

 

 

Lees ook:

2 reacties

 • no-profile-image

  ik

  Ik ben het eens dat het beter kan, maar een verpleeghuis met plasronde vergelijken met de thuiszorg is wat scheef. Je hebt in de thuiszorg inderdaad wat meer tijd voor de mensen, en je bent altijd maar met 1 zorgvrager tegelijk bezig. Maar ik ben het in de thuiszorg nog niet tegen gekomen dat je bij een zorgvrager die niet meer zelfstandig naar het toilet kan, 6x op een dag (aantal keer dat een gemiddeld persoon naar het toilet gaat) langskomt om iemand naar het toilet te helpen. En iemand naar het toilet helpen op zijn eigen verzoek is er dan al helemaal niet bij. Veelal komt het in de thuissituatie aan op de mantelzorg bij toiletgang.

 • no-profile-image

  wilma

  Ben ik het helemaal mee eens.

  Op de afdeling is er vaak een plas rondje.

  Dit gebeurd dan vlak voor het eten maar na het ontbijt als mensen gedronken hebben gebeurt er niks. Vaak wordt dan gezegd doe het maar in de inco we hebben nu geen tijd. Dit is echt erg mensen worden zo incotinent gemaakt.Ik vindt dat niet kunnen.

  Als iedereen die het hier niet mee eens is op een afdeling de handen inelkaar slaan, om die mensen die dat zeggen zelf het eens te laten ervaren hoe het voelt met een natte inco te zitten. Dan zou het wel gauw afgelopen zijn. Hopelijk voelen de gene die dit lezen en zich aan gesproken voelen hoe andere over hun denken, en gaan ze hun gedrag veranderen.

  Het moet ten eerste beginnen bij het afdelings hoofd die steld de regels op.

  Veel succes met jullie afdelingshoofden.

  Om deze redene ben ik in de thuiszorg gaan werken daar heb je nog tijd voor de mensen en zijn we geen productie medewerkers.

  Groetjes Wilma

Of registreer je om te kunnen reageren.