Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Bekende als cliënt

Er komt een bekende in het verzorgingshuis van Conny wonen. Dat zorgt wel voor een paar dilemma's.

Bij ons is een tijd geleden een cliënt komen wonen die een kennis is van mijn moeder. Persoonlijk kende ik haar maar tot een zekere hoogte. Nu is het op zich natuurlijk geen probleem als je iemand iets meer kent dan een totale vreemdeling. Toch zit er een gevaar in als je als zorgverlener bezighoudt met een bekende.

 

Voorkeursbehandeling

Het hangt uiteraard een beetje af van hoe je met elkaar omgaat. Houd je jezelf echt professioneel en dus op afstand, of sta je dichter tot die persoon? Bij deze nieuwe bewoonster was ik mij ervan bewust om voor het eerste te gaan. Omdat zij altijd met gemak iedereen voor haar karretje kreeg. Voorzichtig heb ik haar ook laten weten dat ik alle cliënten op dezelfde manier behandel en dus geen voorkeursbehandeling geef. Meteen zei ze dat ze dit ook beslist niet wilde.

 

Boodschappen doen 

Het ging een hele tijd goed. Totdat zij behoorlijk ziek werd. En daardoor was ze niet in staat om haar boodschapjes te doen bij ons in het winkeltje. Nu heeft ze maar weinig nodig, maar omdat ze veel ziekenbezoek kreeg, wilde ze graag dat er wat koekjes waren. De dag erna vroeg ze mij of ik een paar hemden en broekjes wilde kopen. Die had ze nu ze zoveel op bed lag meer nodig. En of ik meteen een aantal nachtponnetjes wilde meenemen. Nadat ze weer helemaal hersteld was, bleef ze maar vragen om boodschappen te doen. Met veel moeite heb ik haar gezegd dat ik dit liever niet meer deed. Gelukkig begreep ze mij.

 

Hebben jullie ook wel eens bekenden als cliënt gehad? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

3 reacties

 • no-profile-image

  Ingrid

  Ik heb ook zoiets meegemaakt. Het is heel vervelend om steeds weer dingen moeten regelen die niet bij je werk horen. Meestal vraag ik een collega om te gaan helpen bij mijn tante. Daarmee ontwijk ik haar een beetje.

 • no-profile-image

  Anabel Schuit

  Renate, ik snap Conny heel goed. Ze vraagt gewoon naar ervaringen, of jij ook wel eens voor zulke dilemma's hebt gestaan. Simpeler kan niet, lijkt mij. Conny, ik maakte hetzelfde mee toen een tante van mij werd opgenomen in het verpleeghuis waar ik werk. Zij zat niet lekker in haar vel en vroeg veel meer aandacht dan anderen, wat weer ten koste ging van tijd voor andere bewoners. Ik heb hier even met haar over gesproken. Ze zei dat ze het snapte, maar toch voel ik me steeds een beetje schuldig. Nu probeer ik het na werktijd een beetje op te vangen, door nog even bij haar te gaan zitten. Geen ideale situatie, maar je moet toch wat...

 • no-profile-image

  Renate

  Wat is nu je punt Conny? Want ik begrijp je verhaal en daarom je vraag niet. Iemand kent jouw moeder en dat is aanleiding tot mogelijk problematiseren van iets wat er mogelijk zou kunnen zijn maar niet is?

Of registreer je om te kunnen reageren.