Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ouderenzorg

Conny heeft het gevoel dat de heftige verhalen uit de ouderenzorg totaal geen effect hebben.


Bij ons op de afdeling is er tijdens de pauzes veel gesproken over een televisie-uitzending van Uitgesproken Vara. Deze uitzending is geheel gewijd aan de ouderenzorg.  Het gaat zoals vaak in de media over de misstanden in de zorgverlening. Helaas zijn het weer schrijnende voorbeelden vanuit de praktijk, vindt ons team.

 

 

Herkenbare situaties 

Met grote belangstelling heb ik het programma bekeken. Een aantal verzorgenden vertellen hun ervaringen hoe zij en onder welke condities de werkzaamheden dagelijks gaan. Het zijn heel herkenbare situaties voor veel collega's, denk ik.

 

Moe geworden 

Elke keer bij een dergelijk soort uitzending denk ik; nu zullen heel veel mensen een boekje open gaan doen en zal de overheid vast gaan ingrijpen in de ouderenzorg. Want dat er veel mis is in zorgland, blijkt telkens weer... Maar helaas, ook deze keer zal het alleen blijven met veel ach en wee geroep, vrees ik. De maatschappij lijkt een beetje moe te zijn geworden van alle reportages die laten zien onder welke omstandigheden onze ouderenzorg wordt verleend. 

 

Bundeling 

Het is een aaneenschakeling van te weinig personeel, te laag geschoold personeel, te hoge werkdruk, veel medicatiefouten, te hoog ziekteverzuim, te weinig budgetten enz. Waar ik helemaal kippenvel van krijg, is het bericht dat misstanden in de ouderenzorg gebundeld zijn in een boek. Hierin staat dat een technische dienst ingezet wordt om nachtdiensten te draaien! Er is ook een zwartboek ‘onverantwoorde zorg', gemaakt door de AbvaKabo FNV. Dit naar aanleiding van ruim 500 meldingen.

 

Nieuwe verzorgenden

Ik hoop dat de aandacht voor misstanden in de ouderenzorg blijft. Maar het zou fijn zijn als de overheid hier ook echt iets mee dóet. Want het enige effect lijkt nu een slechte beeldvorming van de zorg, wat potentiële verzorgenden afschrikt om in de ouderenzorg te gaan werken. Terwijl dit ondanks alles ook het mooiste beroep is dat er is.  

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    conny

    tvuitzending was zo herkenbaar, met tranen in de ogen naar gekeken. Je wilt zo graag goede zorg geven maar zovaak lukt het niet. Terwijl we een schitterend beroep hebben!

  • no-profile-image

    laatwakker

    de overheid zal hier zeker nooit iets aan doen.de mensen zijn te bang om hun mond open te doen.personeel is bang dat ze hun job verliezen.bewoners willen niet voor lastig aangezien worden. en zo blijft de cirkel draaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.