Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Blog Conny: 'Mijn collega's en ik geven cliënten bijnamen'

Conny en haar collega's hebben het over mevrouw 'Praatveel' en meneer 'Loophard'.

 

Bijnamen geven is een menselijk gewoonte, denk ik. Mijn collega's en ik hebben voor bijna elke cliënt wel een bijnaam. Meestal ontstaat dit spontaan doordat een bewoner iets kenmerkends heeft. Bijnamen kunnen  ook heel handig zijn als je over iemand wil praten, met het oog op de privacy.

‘Praatveel' en ‘Klaagzang'

Op onze afdeling is er een mevrouw waarvan het praten pas stopt als ze slaapt. Echt niet te geloven hoeveel deze dame te vertellen heeft. Het gaat de hele dag maar door. Iedereen die op haar kamer komt, krijgt een lading woorden over zich heen gestort. Dat zij door ons als mevrouw ‘Praatveel' is gebombardeerd zal niemand verbazen. Zo hebben wij ook een meneer ‘ Loophard'. Zoals het woord al zegt, loopt deze man zeer snel. Er is ook een mevrouw ‘Klaagzang', een naam die verder geen uitleg behoeft.

Stagiaire

Onderling worden deze namen door ons veelvuldig gebruikt. En dat kan soms tot grappige situaties leiden. Vooral als er nieuwkomers zijn geeft dit wel eens hilarische situaties. Zo vroeg ik een stagiaire een keer om de ‘Hagenees' even te brengen naar de prikpoli bij ons in de instelling. Hij zat al in zijn rolstoel en ik gaf haar het labbriefje mee.

Verkeerde patiënt

Al vlug kwam ze weer terug op de afdeling. Onder het lopen had ze op de labbrief gelezen dat de naam niet overeenkwam met de man in de rolstoel. Want de persoon in de rolstoel heet Hagenees, dat had ze heel duidelijk van mij gehoord. Lachend heb ik haar uitgelegd dat dit een bijnaam was, omdat hij van oorsprong uit Den Haag komt.

Gerelateerde tags

17 reacties

 • no-profile-image

  Rilana

  Ik vind het bij de naam noemen van bewoners niet respectloos, er zijn mensen die gelijk zeggen dat ze graag bij de voornaam genoemd willen worden en "boos" worden als je ze mv of dhr. noemt.... Het is dus aan de bewoner zelf hoe hij of zij genoemd wil worden. Ikzelf zeg trouwens wel atijd mv en dhr. Op mijn vorige werkplek waren er wel mensen die graag met de voornaam aangesproken wilden worden.

 • no-profile-image

  zuster X

  och beter een bijnaam dan iemand bij zijn roepnaam noemen zoals in het verpleeghuis waar ik heb gewerkt.

  Als je het daar had over mw. V. wist niemand over wie je het had. Iedereen werd daar bij zijn/haar voornaam genoemd. Dat vind ik buitengewoon respectloos.

 • no-profile-image

  mies

  liever schrijffouten bij respectvolle mensen dan foutloos schrijven van zorgdragers die op zo'n manier omgaan met hun zorgvragers én met stagiaires

 • no-profile-image

  Atja

  Haha... heerlijk al die reacties. Dáár kan ik mij nou echt niet druk om maken.  Maar al die schrijffouten in de reacties.... Die zijn pas slecht en laten zien wat de werkelijke kwaliteit is van mensen die zó hard roepen.

 • no-profile-image

  noudje

  wat 'n kletsverhaal conny, iedereen met 'n beetje verstand ziet hier toch dat je de zaak hier aan het opnaaien bent. heftige reacties hoor. nou hier ook een van mij: foei (en niet in het eggie doen hoor)

 • no-profile-image

  jessie

  ONPROFFESIONEEL!!!!

 • no-profile-image

  Anita

  Bijnamen geven kan echt niet. Volkomen respectloos! Niet meer doen dus.

 • no-profile-image

  astrid

  ik vind het gewoon ongehoordd waar is het respect en jullie zijn geen goed voorbeeld voor stagiare,s

 • no-profile-image

  essie

  ???? Ik schrik hier ook behoorlijk van, hopelijk neem je alle reacties mee en maak je het bespreekbaar in je team. iets wat onschuldig lijkt kan ondertussen heel hard wezen. Verplaats jezelf in de client!!

 • no-profile-image

  Jet

  Inderdaad heel erg om zo met clienten / patienten om te gaan

  Laat mensen so wie so in hun WAARDE

  Wat moet het voor dhr. Hagenees geweest zijn om te ontdekken hoe hij 'benoemd ' wordt op de afd.

  Zo spottend ga je toch niet met je medemens om ?

  Dat er in een dorp inwoners met een bijnaam aangeduid worden is iets héél anders

  Je staat dan niet in een relatie zorgverlener / client

  In één woord : schandalig !!

 • no-profile-image

  Lies

  Lijkt nergens op wat jullie doen, wat Anneke betreft, bijnamen in een dorp, oké, maar deze bewoners zijn al zo weerloos.

  Laat ze dan hun waardigheid a.u.b behouden door ze aan te spreken met hun eigen naam.

  Triest dat je er ook nog trots op bent.

 • no-profile-image

  Tina

  Tjeetje, Conny toch. Hoe kun je denken dat het normaal is om mensen een bijnaam te geven. Zeker lang geleden dat jij iets van een opleiding hebt gevolgd. Ooit van Respect, Ethiek e.d gehoord? Dat leren jullie de stagiaires ook nog eens aan.

  Bijnamen geven is NIET iets wat iedereen maar doet, dat is iets van julie team; Stop ermee! Laat stagiaires dit foute gedrag niet overnemen!

 • no-profile-image

  Anneke

  In ons dorp hebben ook veel mensen een bijnaam. Door gewoonte ontstaan. Zeker niet respectloos. zou het dan in het verpleeghuis wel respectloos zijn. Vind ik niet.

 • no-profile-image

  Gea

  Dit gebruik van bijnamen is erg respektloos, zoals ook de anderen al aangegeven hebben, wil je met je collega's praten over ander bewoners noem dan de kamernummers of clientnummers (of een deel ervan) van de clienten, zodat buitenstaanders niet weten waar het overgaat

 • no-profile-image

  Josee

  Bijnamen geven vind ik echt geen menselijke gewoonte. Iedereen heeft een naam en die MOET je respecteren. Ik kan me ook niet voorstellen dat je het handig vind ... met het oog op privacy? Bijna elke cliënt heeft een bijnaam? .... Ben blij dat mijn ouders niet in jullie instelling woont .... Hoe zou je het zelf vinden als je een bijnaam had en hier geen weet van had? Ik vind het een zeer kwalijke zaak dat elke collega bij jullie dit zomaar overneemt.

 • no-profile-image

  Wilma

  Inderdaad respectloos. Ook tegenover de stagiaire. Niet doen.

 • no-profile-image

  Frans

  Grappig ja.

  En ook vrij respektloos tegenover de clienten/bewoners. Niet OK.

Of registreer je om te kunnen reageren.