Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nepnamen

Conny heeft de collega's behoorlijk uit de tent gelokt met haar vorige blog 'Bijnaam'. Die was verzonnen.

Op mijn laatste blog ‘Bijnaam' heb ik behoorlijk wat reacties gekregen. Dat is goed, want de reden dat ik het onderwerp koos is dat ik wilde peilen wat de meningen van collega's zijn op het gebruik van bijnamen. De bijnamen die ik gebruikte zijn dan ook verzonnen.

 

Verzonnen voorbeelden

Eerst wilde ik een stelling neerzetten: "Het gebruik van bijnamen, kan dit of niet?". Omdat een onderwerp in een casus het veel concreter overkomt, heb ik de stelling in een verhaaltje gegoten aan de hand van een paar verzonnen voorbeelden. De reacties hierop laten zien dat het overgrote deel van de mensen die reageren vindt dat het gebruik van bijnamen niet door de beugel kan. Maar wat als het koosnamen zijn? Is het dan ook niet gepast om die te gebruiken? En wat als ik bijvoorbeeld het woord ‘schat', tegen een cliënt zeg? Is dit geoorloofd of doe ik daar een cliënt mee tekort?

 

Voornamen

Het gebruik van voornamen is ook zoiets waarmee je moet oppassen. Heel wat bewoners willen graag dat je hen bij de voornaam noemt. Maar dit levert problemen op bij activiteiten in groepsverband. Je kunt dan niet de één bij de voornaam noemen en de andere niet. Ik persoonlijk heb daar veel moeite mee, net als het gebruik van het woordje ‘je' en ‘jij'. Het hangt uiteraard af hoelang je iemand kent. Als je een persoon al jaren verzorgt kan er een bijna familiaire band ontstaan waardoor het natuurlijker wordt om iemand ‘je' te noemen.

 

Geen goede gewoonte

Bijnamen bestaan zeker wel, maar het gebruik ervan  hoeft niet altijd respectloos te zijn. Bijnamen komen in alle kringen voor. Hoe dan ook, het gebruik zoals in de voorbeelden van mijn vorige blog is niet gepast. En dus geen goede gewoonte!

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  Atja

  Je bent gewoon goed in het schrijven van blogs. Je weet mensen wakker te schudden en te prikkelen. Ik houd van discussies en meningsverschillen, en daarvoor is het nodig om stellig te zijn. Mijn complimenten!

 • no-profile-image

  Josee

  Hallo Conny, jouw hele verhaal op je vorige bloc kwam mij toch wel èrg serieus over. Waarom niet gewoon de vraag gesteld: "hoe denken jullie over bijnamen aan cliënten?"En n.a.v. deze reacties wist je ook hoe men dacht over bijnamen. Dit had ik kunnen waarderen. Nee Conny ik vind jouw argument nu een heel grote smoes. Ik heb het gevoel dat je eigen verhaaltje (waarop je zoveel negatieve kritiek kreeg) wil rechtzetten.

 • no-profile-image

  Brenda

  Mensen gebruiken heel vaak bijnamen. Mij noemen ze vaak lachebekkie... Dat vind ik helemaal geen probleem. Ook wordt op mijn werk vaak andere bijnamen gebruikt. Natuurlijk nooit krenkend bedoeld. Het ontstaat meestal spontaan.

 • no-profile-image

  Astrid

  Een bijnaam die toevallig ontstaat en liefkozend wordt gebruikt, hoeft helemaal niet respectloos te zijn. Iemand kan er ook trots op zijn. In jou blog deed je het erg stellig overkomen, dat alle bewoners standaard een bijnaam kregen, dat kan natuurlijk niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.