Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Bewegen

Conny zou het geweldig vinden als verzorgenden bewegingstherapie kunnen geven aan hun cliënten.

Bewegen is voor elk mens gezond. Er zijn veel mogelijkheden om in groepsverband of individueel in beweging te komen. Er wordt vooral aandacht besteed aan de gevolgen van het sporten. Iedereen weet dat naast een betere conditie en lichaamsgewicht ook je eigenwaarde een goede stimulans krijgt. Vooral ouderen die beperkt zijn hebben een flinke achterstand op leeftijdsgenoten die nog redelijk actief zijn in het leven.

 

Schoolzwemmen 

Op scholen is gymnastiek een verplicht vak. Ook wordt vaak deelgenomen aan schoolzwemmen. Het is bekend dat de hoeveelheid beweging die je op jonge leeftijd krijgt op latere leeftijd sterkere botten geeft.

 

Wii spelen

Het zou heel goed zijn om ouderen elke dag te laten deelnemen aan een speciaal programma met oefeningen. Ik denk dat dit een zeer positieve uitwerking zal hebben op cliënten. De mobiliteit neemt toe waardoor het valgevaar wordt verminderd. De nog aanwezige zelfredzaamheid blijft langer intact. En ook op het sociale vlak is er vooruitgang, want sporten doe je samen. De uitvoer kan heel simpel zijn, zittend in een kring op een stoel. Of met hightech zoals bijvoorbeeld de Wii.

 

Bewegingstherapie in opleiding

Misschien is het een idee om in de opleiding verzorgende een module te ontwikkelen op het gebied van bewegingstherapie voor ouderen. Het zou leuk zijn als je naast je reguliere zorgtaken de bewoners een gezondere levensstijl kan bieden. Het zou een multifunctionele uitwerking hebben op allerlei gebieden. Misschien zijn er zelfs al instellingen die dagelijks bewegingstrainingen aan de bewoners geven.

 

Geef jij als verzorgende bewegingstherapie aan de cliënten, of ochtendgymnastiek? Laat je reactie hieronder achter!

 

Bekijk ook:

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  Gera

  Heel goed idee bewegingstherapie, maar we kunnen het veel simpeler en doeltreffende doen. Laat de verzorgenden eens wat meer verzorgen met de handen op de rug en meer begeleidend zorgen i.pv. bv de wasbeurt/adl over te nemen van de klant omdat dit sneller!!!! zou gaan? Door steeds meer van de klant over te nemen bij bv de adl, maken wij als verzorgenden de klant passief en moet je steeds meer voor de klant gaan doen. Wat dus weer meer tijd gaat kosten. Wij ontnemen de klant door het overnemen van de zorg bewegingen die juist goed voor ze zijn. Dat is niet het uitgangspunt van goede zorg. We moeten juist aanvullend zijn in de zorg. Mijn standpunt is laat de klant zoveel mogelijk zelf doen, om zolang mogelijk mobiel en actief te blijven.

 • no-profile-image

  Brenda

  Ik denk dat het veel voordeel gaat opleveren. Ook moet er met de mensen meer naar buiten worden gegaan.

 • no-profile-image

  mw

  natuurlijk wordt er bewegingstherapie gegeven door verzorgenden,tijdens de adl wordt met een bewoner gelopen naar de wc,naar de douche,naar de huiskamer of later naar de vereniging.

  Het is een mooie gedachte om een module bewegingstherapie in de opleiding mee te nemen,daarnaast zou het ook mooi zijn om in de therapeutische opleidingen een module adl-zorg toe te voegen,zodat dit dus van verschillende kanten goed kan werken,zowel vanuit behandelaren als vanuit de zorg.

  Wellicht is dit misschien wel de oplossing om het tekort aan zorgmedewerkers op te lossen voor de toekomst.

 • no-profile-image

  martha

  de zorg heeft het druk genoeg en er zijn er al zo weinig.

  laat beweging activeren bij de groep waar die hoort, zoals activiteiten begeleiding en/ of fysio

 • no-profile-image

  zus

  Nee, als verzorgende niet, als activiteitenbegeleider wel!

  Nu vind ik het nog steeds erg dat de activiteitenbeg. eruit gaan, want toen hadden we WEL tijd voor dit soort dingen!!!

  Maar graag zou ik het weer oppikken als verzorgende, als er tijd er voor gegeven zou worden......

Of registreer je om te kunnen reageren.