Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hondenbaan

Conny wil haar hond graag meenemen naar haar werk. Misschien zet ze hiervoor wel een pilot op.

Zijn er in ons land instellingen waar je als personeel je eigen huisdier mag meebrengen? Ik ben daar erg benieuwd naar. Het lijkt mij heel leuk om tijdens je dienst je hond, of welk dier dan ook, mee te nemen.

 

Dierenvriend

Uiteraard moet je dan wel rekening houden met het gegeven dat niet iedereen een dierenvriend is. En vanzelfsprekend neem je alleen gezonde en betrouwbare dieren mee. Ik weet dat op mijn afdeling heel wat cliënten het prettig zouden vinden als ik mijn hond meenam. Maar er is evengoed een aantal cliënten dat er niet aan moeten denken. En zo is het ook bij de collega's.

 

Aaien

Op dierendag wordt bij ons een aantal dieren bij elkaar gezet en kan iedereen ze bekijken. Vooral mensen met pg-problematiek vinden het meestal erg fijn om de dieren op schoot te nemen en te aaien. De blijdschap straalt van hun gezicht af. Er is ook vaak een herkenning te bespeuren bij mensen die zelf vroeger een huisdier hebben gehad.

 

Vogeltjes

Bij ons op het woonzorgcentrum mogen bewoners een huisdier houden, mits ze er zelf voor kunnen zorgen. Een aantal cliënten heeft op dit moment poezen. Ook zijn er in het verleden bewoners geweest die vogeltjes hielden.

 

Pilot

Om als oudere zelf de verzorging van een dier op je te nemen is voor velen een vrijwel onmogelijke opgave. Daarom zou als alternatief een huisdier van het personeel de bewoners veel plezier kunnen brengen. Misschien dat wij een pilot kunnen opzetten om hier mee te experimenteren.

Gerelateerde tags

6 reacties

 • no-profile-image

  noudje

  ligt eraan wat voor zzp het huisdier heeft toch ?

 • no-profile-image

  Rhijja

  Wat een superleuk idee, Conny. Ik ben voor!

 • no-profile-image

  kensi

  als ik zie hoe bewoners reageren op een hond die meegenomen wordt door bezoek dan is het zonde dat we hier niet structureel gebruik van maken. toen ik nog kantoorwerk deed nam ik weleens een hond mee en als hij dan uitgelaten moest worden één van de bewoners mee. reuze gezellig. Er komen dan verhalen los die je normaal niet hoort.

 • no-profile-image

  zus

  Het is erg mooi om te zien als er een dier aanwezig is, helaas zijn er altijd bewoners die er allergisch voor zijn en moet het stoppen!

 • no-profile-image

  ikke

  mijn collega neemt altijd zzijn hond mee naar zijn werk, nu werken wij wel op een groepsverzorging met PG bewoners. Zij zijn gek op haar en als ze er niet is, is vaak de vraag wanneer het hondje weer komt.

  We hadden zelfs een client die altijd moeilijk uit bed kwam, behalve als de hond er was. dan stond ze op om haar te aaien.

 • no-profile-image

  Anneke

  In het verzorgingshuis waar ik werk zijn vogels/poezen toegestaan. Onder voorwaarde dat de familie er voor zorgt, waar de cliënt het niet meer kan. En na een overlijden van bewoner, bleef de kat over als verzorgingshuiskat. Geadopteerd op een groepshuiskamer.

Of registreer je om te kunnen reageren.