Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Onnodig medicijngebruik

Conny vraagt zich af waarom er onderzoek wordt gedaan naar iets dat verzorgenden al lang weten.

Er is onderzoek gedaan naar het medicijngebruik van mensen op hoge leeftijd. Uit dat onderzoek blijkt dat onze ouderen vaak medicijnen slikken die ze al lang niet meer zouden moeten nemen. De reden hiervoor is dat de kwaal niet meer bestaat of het medicijn zijn werking mist.

 

Jaarlijkse controle

Ouderen in een woonzorgcentrum hebben vaak hun eigen huisarts. Deze is dus eindverantwoordelijk voor het medicijngebruik. In het onderzoek kwam naar voren dat een jaarlijkse controle gewenst is. Daarnaast levert het een flinke besparing op, zo is gebleken. Want alles wat geen meerwaarde heeft en dus gestopt kan worden, is winst. Zowel voor de portemonnee als voor het lichaam van de toch al afnemende weerstand van de oudere mens.

 

Al lang bekend

Het is eigenlijk raar dat er eerst een onderzoek moet komen om te bewijzen wat voor vele zorgverleners al lang bekend was. Het is veel voorkomend onderwerp dat in een mdo of een zorgleefplanbespreking vaak wordt benoemd. Het gaat dan vooral om medicijnen die veel ouderen voorgeschreven krijgen. Ik denk dan vooral aan pijnstillers en slaapmedicatie. Deze worden vaak niet vergoed door de zorgverzekeraar omdat ze onder de zelfzorgmiddelen vallen.

 

Richtlijn

Het is daarom heel goed dat het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) een richtlijn wil opstellen om eenmaal per jaar het medicatiegebruik bij de oudere patiënt tegen het licht te houden. Maar dat de huisartsen worden beloond voor die moeite, gaat mij te ver. Want volgens mij hoort het gewoon bij de huisarts zijn of haar taak!

 

Lees ook:

7 reacties

 • no-profile-image

  Roos

  Goed idee, want door plasmedicatie, kalium tekort, geeft b.v.OEDEEM,aan armen en benen,hartritmestoornissen,spierzwakte,epileptische aanvallen, bloed stroperiger, bloedzsuiker van slag,hartstilstand,angst,zo ook de cholesterolverlagers,spier en gewrichtsklachten, controle op vit. B12 tekort, zie internet,heel veel onverklaarbare klachten, gevolg verkeerde medicatie, door verkeerde diagnose,en dan de 90 klachten door aspartaam en andere zoetstoffen, zie dit allemaal in een woonzorgcentrum, ben verzorgende,artsen schrijven uit gewoonte/geld, kijken niet naar de oorzaak.

 • no-profile-image

  Hartog33

  Ik vind dat er in tehuisen snel naar onrust medicatie word gegrepen. Terwijl er ook andere opties zijn om de onrust te demmen. Probeer achter de oorzaak te komen van de onrust. Sommige ouderen krijgen al veel medicatie. Sommige mediatie hebben bijwerkingen en die zie je direct als de persoon ze inneemt.

 • no-profile-image

  mij

  Ook mijn vader slikte verschillende medicijnen, voorgeschreven door verschillende specialisten. De huisarts gaf eerlijk toe dat hij hier niet veel aan durfde te veranderen omdat hij soms niet wist waarom sommige medicijnen door de specialisten waren voorgeschreven. Eenmaal in het verpleeghuis heeft de arts daar (een geriater) flink het mes in de medicatie gezet, zonder nadelige gevolgen. Ook in het verpleeghuis waar ik werk worden in de weken na opname bekeken of er met sommige medicatie gestopt kan worden. Soms hebben ouderen zelf een flinke medicijnenvergiftiging bij binnenkomst.

 • no-profile-image

  Erna

  Het is een prima plan om alle clienten,thuiszorg..waar ik werk jaarlijks door hun huisarts eens goed na te laten kijken en evt.een second opinion..want aan goede huisartsen ontbreekt het ook nog al eens! Vooral het medicijn exelon..wat erg duur is..heeft mijn inziens niet of geen resultaat!

 • no-profile-image

  Nurse

  Een prima plan om alle medicaties eens door te lichten. Ouderen gaan vaak naar diverse specialisten waar ze de nodige medicatie van krijgen. Deze schrijven alles maar voor zonder te kijken wat de client nog meer slikt. De huisarts heeft ook vaak geen kijk hierop simpelweg omdat de tijd ontbreekt om van alle clienten de medicaties door te nemen. Artsen verdienen overigens niks aan het schrijven van medicijnen, dat ter zijde. De medicijnfabrikanten, die verdienen bergen met geld.

 • no-profile-image

  Diekie4

  Ook ik heb moeite met alle medicatie die verstrekt wordt. Er is geen cliënt die niks krijgt en dan spreek ik over cliënten in een verzorgingshuis. Door de verschillende bijwerkingen krijgen ze ook nog eens medicatie om de bijwerkingen van andere medicijnen te verlichten. Hier valt miljoenen te besparen volgens mij en dan heb je ook nog een hele categorie cliënten die de medicatie eigenlijk niets eens wil innemen!!.

 • no-profile-image

  Carel

  Eindelijk iemand die dit durft te zeggen. Er wordt sowieso te veel medicijnen geslikt. Komt dit niet door een omgedraaide betaling systeem De artsen verdienen aan medicijnen dus schrijven ze er lustig op los! Daarbij komt dat men ook van verkeerde aannames uitgaan b.v. bij bloeddruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.