Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Niet reanimeren

Een cliënt van Conny wordt ondanks haar niet-reanimeer penning tóch gereanimeerd. Ze vindt het een lastige kwestie.

Onlangs las ik het bericht dat een 88-jarige vrouw de woorden 'niet reanimeren' op haar borst heeft laten tatoeëren. Dat zette me aan het denken. Reanimeren is een gevoelig onderwerp. Niet zozeer het reanimeren zelf maar juist de beslissing er toe. Ik heb een cliënt gehad die ondanks haar niet-reanimeer penning toch gereanimeerd werd. Het gebeurde toen ze nog thuis woonde. Dit tot haar groot verdriet, want ze had er gehoorverlies aan overgehouden. En ook aan de rechterkant van haar lichaam was er sprake van krachtsverlies. Haar leven was niet meer van kwaliteit, vond ze.

 

Geen penning

Het is heel lastig de wens wel of niet reanimeren op de juiste manier als beleid te hanteren. In onze instelling ligt alles keurig vast in het dossier. Ondanks dat is het geen garantie. Zo was er eens een uitstapje met een aantal cliënten. Tijdens het uitje werd een cliënt niet lekker en er werd direct een arts gebeld. Mw. werd ter plekke door de arts ingestuurd en toen de ambulance kwam kreeg ze een hartstilstand. Er werd meteen gereanimeerd door het ambulancepersoneel, dat is eenmaal de procedure. De verzorging die erbij was wist uiteraard niet wie wel en wie niet deze wens had. Men draagt ook geen penning, is ook niet handig bij mensen met pg-problematiek. Achteraf bleek dat deze mw. een ntbr-beleid had afgesproken. Gelukkig voor haar heeft de reanimatie geen effect gehad.

 

Moeilijke beslissing

De ervaring leert bij deze twee gevallen dat het ondanks vastleggen of een penning bij je hebben, niet altijd een zekerheid is. In onze vakgroep verpleging/verzorging, wordt op dit moment gekeken wat wij kunnen ondernemen om het in betere banen te leiden.

Ik hoop dat ik persoonlijk nooit een beslissing hoef te nemen om iemand wel of niet te reanimeren. Het voelt niet goed als er een twijfel is, je beslist wel over een zeer indringende kwestie.

 

Vind jij het beleid over 'niet reanimeren' wel eens onduidelijk in de instelling? Laat je reactie hieronder achter!

 

Stem hier op onze nieuwe poll: wat vind jij ervan dat een 88-jarige 'niet reanimeren' op haar borst heeft laten tatoeëren?

Gerelateerde tags

9 reacties

 • no-profile-image

  VIG & l.l. vpk

  @ ik : Je weet nooit direct wat er aan de hand is, er zijn functieonderzoeken voor nodig om een dergelijke kwaal vast te stellen. Een blds en een temp controle hoort erbij om een algemeen beeld te schetsen van de gezondheidsconditie van de zorgvrager en andere stoornissen evt uit te sluiten.

 • no-profile-image

  h.babtist

  Daar ik maar 1 long heb met daarop longfibrose en 3 kankertumoren, heb ik een nvve penning aangeschaft. Daarop mijn foto datum en handtekenijg, Daar staat ook op, niet reanimeren. en ik vind dat dat gerespecteerdt wordt onder ALLE omstandigheden

 • no-profile-image

  werkpaard

  eigenlijk moet je blij zijn als een dementerende van een oude leeftijd bezeijkt aan haar hart. als je geen kwalitieti van leven hebt mag je dan dood gaan of moeten we dan perse iemand in leven houden?

 • no-profile-image

  Ik

  Of ze krijgen het zgn. tabletje voor onder de tong. Nitrobaat/cedocard/isordil. Overigens ontgaat mij het prikken van een bloedsuiker en doen van een tempcontrole bij een infarct.

 • no-profile-image

  VIG&l.l. vpk

  Ohwja, bij een infarct zal een arts meestal wel de instructies geven om nitrospray ( voor vasodilatatie ) te geven ( als pte er bekent mee is zal deze die wel op ZN hebben staan ) en zuurstof. Ik neem aan dat de controles als RR P T en blds al geprikt zijn. Bij iemand blijven en afwachten is ook weer zowat ;)

 • no-profile-image

  VIG&l.l. vpk

  @ nurse ; je hebt helemaal gelijk hoor maar die 2 termen hartstilstand en hartaanval worden ook vaak door elkaar gebruikt.

  Als er sprake is van een hartinfarct zie je pijn op de borst, uitstralende pijn in hals en armen, misselijkheid en braken. Dan moet iemand gedottert worden, iemand kan wel t.g.v. een masale infarct in een VF ( ventrikelfibrilatie ) schieten en wordt dan wel reanimatie behoeftig. VF wordt eigenlijk gezien in de volksmond als de hartstilstand omdat in een tradiotionele VF iemand plots neervalt en niet meer ademt, geen voelbare circulatie etc. Eigenlijk is een VF het ongecoordineerd samentrekken van de kamers waardoor geen effectieve circulatie. Als je iemand op de monitor zou aansluiten kom je dat het vaakst tegen. Zelden ligt het hart echt stil, dan spreken we van een flatline.

 • no-profile-image

  marrie

  Bij de instelling waar ik werkzaam ben gebruiken ze stickers op de zorgdossier maar als er iemand in de gang een hartstilstand zou krijgen weet ik niet of ik op tijd bij het dossier ben en weer terug om eerst te kunnen zien of iemand wel geranimeerd wil worden.

  In de meeste verpleegtehuizen wordt er niet gereanimeerd maar is er een grens? hoe komt iemand eruit?

  het blijft een moeilije materie.

 • no-profile-image

  Nurse

  En daar begint het al: bij een hartaanval hoef je helemaal niet te reanimeren. Dat doe je pas bij een hartstilstand!! Bij een hartaanval blijf je bij diegene en bel je een arts als deze in jouw instelling aanwezig is of 112.

 • no-profile-image

  Jeanette

  Ik vind het zo wie zo onduidelijk, bij ons is het beleid Niet reanimeren, maar hoe weet ik nou of de persoon die in een gang een hartaanval krijgt een bewoner is van ons of niet (7 afdelingen!!).. dus reanimeren, want een bezoeker of bewoner, aan hun neus kan ik het niet zien! Ik vind het idee van een polsbandje zeer goed... geen bandje om, gewoon reanimeren, maar draagt iemand een rood polsbandje, dan weet je dat het de wens is geen reanimatie!

Of registreer je om te kunnen reageren.