Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuwe cao VVT

Conny is benieuwd naar de nieuwe cao VVT, nu de bonden de huidige cao hebben opgezegd.

Allereerst wens ik iedereen een fijn en vooral gezond 2012! Overdenkend wat er in het verschiet ligt voor het nieuwe jaar, kom ik een bijzonder bericht tegen. Het gaat om de cao VVT. Nu hoor ik je denken; ach, ze doen maar. Dat dacht ik in eerste instantie ook maar er schijnt wel degelijk iets bijzonders aan de hand te zijn.

 

Sleutelen aan de cao 

Onze cao loopt formeel op 12 maart van dit jaar af. Maar als beide partijen, vakbonden en Actiz de brancheorganisatie voor zorgondernemers, niets ondernemen mag in principe deze cao een jaar lang verlengd worden. Dit betekent dan dat de inhoudelijke bepalingen van de cao van kracht blijven. En dat is nu net wat de vakbonden willen voorkomen, want zij hebben van hun kant de huidige cao opgezegd. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt om aan de cao te gaan sleutelen.

 

Actiz

Het gaat uiteindelijk om ons, zorgverleners. Onze belangen worden gewaarborgd in de cao en dus is het belangrijk dat er telkens goed gekeken wordt naar alles wat met onze inzet in het werkveld te maken heeft. De vakbond is namelijk van mening dat er moet worden geschaafd aan de huidige overeenkomst. Het zou gaan om verbeteringen. En daarom is de opzegging neergelegd bij de Actiz. Zij hebben op hun beurt kanttekeningen geplaatst bij deze actie van de bonden. Volgens eigen zeggen is het opzeggen van een cao nog nooit voorgekomen. Men zegt in het duister te tasten over de motieven.

 

Het spel om de knikkers is kennelijk weer begonnen. Hoe dan ook, ik ben zeer benieuwd wat het uiteindelijke resultaat zal zijn.

 

Wat voor verbeteringen hoop jij aan te treffen in de nieuwe cao VVT? Laat je reactie hieronder achter én stem mee op onze nieuwe poll.

 

Lees ook:

20 reacties

 • no-profile-image

  toch reageren

  Geeft meer salaris, meer kwaliteit in de zorg zoals nu wordt beweerd door sommigen?

  Medewerkers moeten het werk weer met hun hart gaan uitvoeren en zich realiseren waarom zij in de zorg zijn gaan werken. Meer salaris verlicht de werkdruk niet en maakt ook niet dat je met meer plezier werkt. Een hoger loon kunnen we in deze huidige tijd wel vergeten en laten we dan vooral gaan voor doorgroei kansen, scholing en meer enthousiasme creëren bij elkaar!

 • no-profile-image

  ineke plugge

  Ik vind inderdaad dat de feestdagen met meer % uitbetaald moet worden en dat we meer waardering moeten krijgen en meer salaris,nu werk je je een slag in de rondte met weinig personeel en de bewoners krijgen niet de aandachten verzorging zoals het zou moeten,de zorg gaat hard achteruit en zo is het werken niet aantrekkelijk meer en krijg je ook geen personeel meer in de zorg.

 • no-profile-image

  Carla thuiszorg

  Willie reageert op mijn pleidooi voor hogere vergoeding reiskosten binnen de thuiszorg met een voorbeeld aangaande dienstreizen... Iets anders wel dan heen en weer verkeer binnen de thuiszorg. Kan een rit van huis naar client en client naar client niet echt als dienstreis kwalificeren volgens VVT norm..

 • no-profile-image

  Chiel

  Mijn dochter werkt bij de HEMA. De werknemers bij de HEMA verdienen meer als wij in de zorg. Wij moeten het van de onregelmatigheidstoeslag hebben al is dat ook niet veel. Mijn andere dochter van 18 heeft een vakantiebaantje bij de supermarkt en verdiende 1e Kerstdag bijna net zoveel als mij. Zij kreeg n.l. 300% uitbetaald en ik als 55 jarige 160%. Over waardering gesproken!!!

 • no-profile-image

  Joanne

  Liever hoger salaris en flexibiliteit belonen ipv ORT. Veel medewerkers werken als hun partner thuis is, 's avonds en in weekend. Dat is prettig voor hen. Moet je dat extra belonen? Meer specialistische opleidingen, zoals EVV en GVP. Specialisten die een belangrijke rol in team vervullen ook belonen.

 • no-profile-image

  Shanna

  Ooit is de ORT verlaagd (o.a. pas na 12 uur op zaterdag) ivm de openingstijden van de winkels, omdat het winkelpersoneel ook ORT kreeg! Nu blijkt, met de opening van de Kerstdagen bij A.H. en C 1000, dat het personeel 300% kreeg uitbetaald! Zijn wij ooit gelijkgetrokken met bv. fabrieksarbeiders die op zondag 200% krijgen en wij nog steeds "maar" 160%??! Dat verlofmandje moet ook maar verwijderd worden, is zeer nadelig voor het personeel in de zorg. Je krijgt minder feestdagen in vrije tijd via dat verlofmandje vergoed, dan dat je werkt, trouwerijen, overlijden etc. zit er ook al in; belachelijk. Ik heb een deeltijdcontract, samen met een collega op een groepsverzorging van ieder 20 uur; samen draaien wij ALLE feestdagen en krijgen niet al die dagen vergoed in het verlofmandje; je krijgt naar rato uren vrij, maar dit klopt van geen kanten. Ik heb nooit begrepen, dat de bonden hiermee hebben ingestemd!

 • no-profile-image

  marga

  Dat de verplichte weekenddiensten worden afgeschaft voor 55+

 • no-profile-image

  Truus

  Och, we hebben sinds de cao VVT toch alleen maar een kader cao. Het invullen van de rest gebeurt door instemming van de OR. tja...je moet een sterke OR hebben en laten we eerlijk zijn .. ACTIZ heeft nooit vooropgelopen voor al het personeel in de zorg, neeee die knijpt het personeel alleen maar uit. en wil dat iedereen dan ook nog kwaliteit neerzet. Samen met de werkgevers lachen ze in hun vuistje.

  Zon-en feestdagen 200 % graag. Nachtdiensten 150 %.

 • no-profile-image

  werkpaard

  Wat moet je nu kiezen in de nieuwe poll? Ik kies voor meer doorgroei mogelijkheden maar wil ook meer salaris. Gezien mijn leeftijd , ik hoor ook bij de ouderen maar zal nog zo'n 15 in de zorg moeten werken wil toch graag doorgroeien naar een meer begeleidende functie en minder aan het bed. Opleiding heb ik al gedaan maar op het werk geen andere functie.

 • no-profile-image

  werkpaard

  Ik kreeg zlefs 29 cent per kilometer. De rit van thuis naar de eerste client en terug naar huis van de laatstse client is voor mijzelf maar de rest wordt betaald

 • no-profile-image

  Willie

  reactie op Carla (Thuiszorg): in de CAO VVT staat een andere vergoeding voor dienstreizen dan in Carla's reactie: 15 cent voor de eerste 10 km en daarboven is het 27 cent/km waarvan 19 cent belastingvrij is.

 • no-profile-image

  Carla thuiszorg

  Kilometervergoeding rechttrekken met de huidige benzineprijzen pls aub en kom op zeg.... 19 cent per km, eerste 15 km voor eigen conto. Gaat dat op voor een ict-er of manager in het bedrijfsleven? Ik dacht en denk het niet. Maak daar eens een punt van ABVAKABO! Vanuit Den Haag wil 'men' dat de client of patient zo veel mogelijk thuis verblijft. Vanuit TZ oogpunt ook, graag zelfs, je bent toch het liefst in je eigen huis na een operatie, steeds zieker wordend of zelfs terminaal. Werkend in de thuiszorg doen wij niets liever dan hieraan meewerken, maar Den Haag... trek onze vergoeding dan eens voor eens en altijd rechter dan recht.. Stimuleer hiermee ons en de volgende generatie zorgers en kundigen om iedereen met een zorgbehoefte zo prettig mogelijk thuis te laten wonen, revalideren, op krachten te komen of te sterven. Daar kun je mee thuis komen.....

 • no-profile-image

  Bram

  Het werken in de zorg moet aantrekkelijk gemaakt worden. Dus laten ze aan de zorgverleners vragen wat er moet veranderen om de boel draaiend te houden.

 • no-profile-image

  marga

  gezien de toenemende vergrijzing van zorgmedewerkers op de werkvloer is een ouderenbeleid zeer zeker op zijn plaats ,dus zou ik graag een 50+ beleid zien terugkomen in de volgende cao

 • no-profile-image

  anny

  zonder vervoer kunnen we niet , denk aan veiligheid, kortere reistijd. we zorgen zelf voor goed vervoer, daar kan ook wel wat meer tegenover staan. we hoeven er per slot toch niets bij te leggen

 • no-profile-image

  jolanda

  hoop idd dat ze eens meer kilometer vergoeding gaan geven,het is niet alleen de benzine kosten,wat dacht je van slijtage aan men auto,die korte afstanden,steeds de auto starten.

 • no-profile-image

  janny

  het wordt wel tijd dat er meer waardering komt voor de mensen in de zorgverlening .

  altijd gaan de DIKKE bonussen naar het management en nooit terug op de werkvloer zelf ziek zijn mag niet meer ook al ben je altijd met zieken bezig.

  meer waardering voor de onregelmatige uren en de zon- en feestdagen is wel op zijn plaats.

  wordt het werk wat we doen dan eindelijk eens beloont. kijk toch eens naar het toch al zeer grote verschil met andere branches in nederland.

  uiteindelijk wil iedereen die ooit ziek worden of hulpbehoevend toch ook verzorgt worden.

 • no-profile-image

  E.T.B.

  Ik hoop dat ze ook gaan kijken naar de kilometervergoeding voor de thuiszorgmedewerkers.Ze denken blijkbaar nog steeds dat een auto op lucht rijdt.

 • no-profile-image

  Dennis

  Belachelijke actie van Actiz. Natuurlijk zeggen de bonden de cao op want de medewerkers in de VVT verdienen een betere cao. Meer kwaliteit van werk en zorg, een betere waardering en minder flex!

 • no-profile-image

  Floor

  Het wordt eens tijd dat de bonden voor onze belangen opkomen. Wij zijn te lang met een laag loontje zoet gehouden. Juist aan het bed wordt het echte werk gedaan. Het is een zeer zwaar beroep, mentaal en fysiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.