Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Geschenk van dankbaarheid

Conny krijgt bloemen van een cliënt. Ze voelt zich hier ongemakkelijk onder.
bloemen

Vandaag kreeg ik een ongelofelijk grote bos met bloemen. Op onze afdeling is een cliënt verhuisd naar de verpleegafdeling. En de cliënt en zijn familie waren van mening dat zij naast een geldschenking voor de hele afdeling, mij apart wilde bedanken en daarbij mij een bos met bloemen wilde geven.

 

Ongemakkelijk 

Ik werd er stil van, want ik voel mij niet gemakkelijk onder deze omstandigheden. Ik heb moeite om dit persoonlijk aan te nemen. Want ik ben niet de enige die voor de cliënt gezorgd heeft. Het hele team heeft daar een bijdrage aan geleverd. En dat is ook wat ik zei, bij het aannemen van de mooie bloemen. Maar men zei mij dat er een schenking van geld was overhandigd voor het gehele team en dat men daarnaast deze bloemen wilde geven aan mij persoonlijk. Ik probeerde nog om te zeggen dat ik een plekje zou zoeken om het ergens neer te zetten op de afdeling. Maar dat viel niet in goede aarde. Nee, ik moest het echt meenemen naar mijn eigen huis.

 

Wel of niet doen?

Dit is best een moeilijk punt. Sowieso is het aannemen van geschenken  een gegeven wat een onderwerp van discussie is. Wanneer neem je iets mee naar je huis en wanneer laat je het op de afdeling? Giften van geld is heel duidelijk, dit gaat gewoon in een verzamelpot. Maar wat doe met een gift zoals bloemen waar ook nog expliciet bij gezegd wordt dat dit persoonsgebonden is? Tja, ik heb de bloemen maar mee naar huis genomen. Wel nadat elke collega van dat moment mij dit adviseerde.

 

Hoe denk jij hierover? Laat je reactie hieronder achter!

 

Lees ook:

 

(Foto: STCKXCHNG)

10 reacties

 • no-profile-image

  Monique, verpleegkundige

  Moet gewoon kunnen ! Gewoon een hartelijk gebaar waar waardering uit spreekt juist voor jou. Je kunt niet mensen hun gevoelend gaan afnemen. Dit is wat ze voelden voor jou speciaal en laat het dat ook zijn.Ook collega`s zouden het moeten begrijpen en respecteren. Ik vind er niets mis mee. Zelf kennen we toch ook momenten dat je juist iets meer voor oemand voelt en dat wil laten weten. Pak dat niet af !

 • no-profile-image

  Charlie

  ik ga ervan uit dat een ieder z'n best doet om de beste zorg te bieden maar soms heb je een extra klik met een zorgvrager en/of familie en het is voor hen dan fijn om dit te uit te drukken in iets materieels. Geld gaat in de afd.pot moet duidelijk zijn maar een bos bloemen;aanpakken, bedanken en 'binnen' laten komen dat je pers. zo gewaardeerd wordt.

 • no-profile-image

  jos

  Dit is echt gebeurd:

  iemand biedt me een nieuwe Harley Davidson van 26.000 aan...Vriendelijk bedankt maar niet aangepakt.

  Een 18 krt gouden horlogeketting, bleef aandringen.Aangepakt met de mededeling dat deze naar de ziekenhuiskluis ging om voor hem te worden bewaard.  Iemand vraagt me of ik ook een marsreep wil...aangepakt en opgegeten.  Het hangt heel sterk af of je er persoonlijke kanttekeningen bij kunt plaatsen, of moreel niet correct vindt.  M.i. een policy hanteren van in principe geen kado's en zeker geen substantiele kado's aanpakken.(geld,kostbare zaken)

 • no-profile-image

  Mart

  Welk beleid voert je instelling rondom het aannemen van kado'tjes? Als er beleid is moet je dat volgen. Als er geen beleid is zou je het me je leidinggevende kunnen bespreken en beleid voor je eigen afdeling afspreken. Over het algemeen denk ik dat het aannemen van een bos bloemen wel geaccepteerd is. Ik zou er wel open over zijn en het tegen collega's en leidinggevende vertellen.

  En als je er zelf geen goed gevoel bij hebt dan laat je ze toch op de afdeling staan, heeft iedereen er plezier van.

 • no-profile-image

  Familie

  Soms blijkt later nadat er bloemen zijn gegeven dat de zorg niet goed was of erger, zoals ik ontdekte, na het geven van de bloemen er sprake was van mishandeling. Ik lees daarom bovenstaand bericht met gemengde gevoelens. Overigens vind ik het eerlijk gezegd niet gepast om er een artikel aan te wijden. Bescheidenheid zou meer passen!

 • no-profile-image

  Heleen

  Geniet maar van je bloemen. Niet zo moeilijk erover doen.

 • no-profile-image

  Riet

  Vaak een bos bloemen gekregen toen ik nog EVV was en nooit moeilijk over gedaan. Altijd op de afdeling laten staan, prima toch? Kan iedereen, niet alleen de verpleging/verzorging maar ook de andere clienten er van mee genieten.

 • no-profile-image

  Marie

  ben het helemaal met Jaap eens, niet zo moeilijk doen!!!

 • no-profile-image

  Jaap

  Waarom zo moeilijk doen over een bos bloemen?

  Het gaat hier niet om geld of een kostbaar geschenk maar om iets dat na een week toch verdord is en wordt weg gegooid.

 • no-profile-image

  Monty5

  Een geldbedrag gaat in het potje van de afdeling en daar doe je samen wat mee maar een bos bloemen of bv een doosje bonbon wat voor jou persoonlijk is, ik zou zeggen gewoon aannemen, volgende keer is een ander aan de beurt.

Of registreer je om te kunnen reageren.