Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vertrouwelijke informatie

Een cliënt vertelt Conny dat hij zelfmoord wil plegen. Ze worstelt met haar beroepsgeheim: wel of niet vertellen aan anderen?

‘Ik maak er een eind aan', vertelde een cliënt mij. Ik schrok me rot. Natuurlijk had ik een beroepsgeheim, maar dit kon ik niet voor me houden. Daar voelde ik me te onprettig bij. Ik nam contact op met een arts, en vertelde hem van de zelfmoordgedachten van de cliënt. Een goed besluit, want de huisarts schakelde direct hulp in, en nu gaat het goed met de cliënt.

 

Tweede Wereldoorlog

Ik merk dat cliënten -vooral op het eind van hun leven- behoefte hebben om ervaringen van het leven te ventileren. Je krijgt als verzorgende vaak dingen te horen die niet alledaags zijn. Het kunnen soms zeer bijzondere gebeurtenissen zijn. Af en toe zelfs aangrijpende voorvallen, zoals belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  

Beroepsgeheim

Ik heb al heel wat privézaken aangehoord waar ik niet met mijn collega's over praat. Dat mag ook niet, volgens het beroepsgeheim, waar ik zorgvuldig mee omga. Maar kies ik er toch voor om iets te delen met collega's. Zeker als het iets is wat een toegevoegde waarde kan hebben in de omgang van de cliënt. Of wanneer je in een positie komt die onprettig is, zoals de cliënt die zelfmoord wilde plegen. Ook al had hij het me in vertrouwen verteld, het voelde onprettig om dit voor me te houden. Daarnaast was het ook beter voor zijn welzijn dat ik het doorvertelde. Toch had ik toen een soort schuldgevoel; ik had mij niet aan de belofte gehouden.

 

Grens

Toch ligt bij mij de grens bij het medisch welzijn van de cliënt, of ik al dan niet informatie deel met anderen. Welke ervaringen hebben jullie hiermee? En waar ligt volgens jullie de grens?

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  Truus

  \"De verpleegkundige/verzorgende

  houdt informatie die zij tijdens haar werk krijgt, geheim voor

  derden die niet beroepsmatig betrokken zijn bij de zorgvrager.\"

  Volgens mij is een huisarts beroepsmatig betrokken..

 • no-profile-image

  Ank

  Je kunt altijd met de client overleggen. Hem vragen of vertellen dat je dit met de huisarts wil bespreken omdat deze wellicht iets kan betekenen voor dhr. Soms zul je midden in een verhaal moeten vragen of dit geheim moet blijven. Dan kan je op dat moment de client de keus laten maken of hij verder verteld of stopt. Je kan dan ook direct je dilemma bespreken. Ik heb dit zelf weleens zo gedaan bij een client met suicide uitspraak en deze gaf mij toen gewoon toestemming om de huisarts te informeren.[niet dat hij er heil in zag]

Of registreer je om te kunnen reageren.