Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Dementie

Ria heeft een discussie met haar collega's: wel of geen kaarsen aansteken bij thuiszorg cliënten?

Een paar jaar geleden had ik een dementerende mevrouw in de thuiszorg. Ik vond het heel prettig voor haar te zorgen, het was een leuke, levendige vrouw. Maar toen haar situatie verslechterde moesten we maatregelen nemen om het veilig te houden voor haar. Zo werd het gas afgesloten en had mevrouw ook geen lucifers meer.

 

Raar advies huisarts 

Om de onrust ’s avonds te verdrijven kreeg mevrouw een kalmeringstabletje van de huisarts voorgeschreven. Dat werd uitvoerig besproken met mevrouw en haar dochter en op dat moment begreep mevrouw dat ook. De verzorgenden zouden de medicijnen voor mevrouw beheren en aanreiken. Maar toen mevrouw met haar dochter de spreekkamer verliet, zei de huisarts: 'Als u zich niet lekker voelt, neemt u maar een tabletje extra.' Een misser, dat kan mevrouw niet, want ze weet zelf niet wanneer ze voor het laatst een tabletje heeft gepakt en mevrouw kan zelf haar medicijnen niet beheren.

 

Kaarsen uitblazen

Dat is niet de eerste keer dat ik merk dat mensen zich niet altijd even goed kunnen inleven in de beleefwereld van de dementerende. Toen het tegen kerstmis liep, kreeg ik bijvoorbeeld een discussie met mijn collega’s over het branden van kaarsen. Zij zeiden dat dat wel kon: ‘Als we weggaan, blazen we ze uit. Dat kun je best aan haar uitleggen.’

 

Zoeken naar lucifers

Maar het probleem bij de meeste dementerenden is en ook bij deze mevrouw dat ze geen ziekte-inzicht hebben. Dus je kunt het niet aan ze uitleggen. Mijn mening was: maak het heel gezellig met kerstmis, maar doe geen kaarsen aan. Het is heel naar voor mevrouw om achter te blijven met de uitgeblazen kaarsen. Bovendien gaat ze dan zoeken naar lucifers. Ik kon de blaren op mijn tong praten, mijn collega’s namen dat niet aan.

 

Wat is jouw mening: wel of geen kaarsen branden bij cliënten?

Ria Smit

Gerelateerde tags

6 reacties

 • no-profile-image

  betty

  Ik werk in een verzorgingshuis,daar mogen de bewoners ook geen kaarsen branden i.v.m.veiligheid.De meeste bewoners hebben dan ook nep kaarsen en nep theelichten die ze dan aan doen.

 • no-profile-image

  jannie

  het stomste wat je kunt doen is kaarsen bij een dementerende. Ik heb 2x een een brand meegemaakt bij een bejaarde. ook al is iemand niet dementerend, geen kaarsen aan. Bij ons in de zorg was de kaars uit het kerststukje gevallen op het plussen tafelkleed, mevr kon er zelf niet zo snel bijkomen en viel, gelukkig dat ik daar net toevallig kwam. Het kleed brandde al en het was allemaal rook. Overal waar ik kom gaan de kaarsen weg, zowie zo bij een dementerende.

 • no-profile-image

  Nurse

  Er zijn legio dementerenden die gewoon nog thuis wonen in hun eigen omgeving i.p.v. in een instelling. Soms gaat dit heel goed en zijn ze zelfs nog beter geestelijk bij dan dat ze naar een onbekende omgeving in een instelling gaan. Juist voor deze groep is structuur en veiligheid heel belangrijk. Als een huisarts weet dat de client dementerend is en ook op de hoogte is dat mw haar medicatie van de zuster aangereikt krijgt dan is de opmerking over een extra pilletje inderdaad niet zo heel slim. Maar het is nog maar de vraag of een huisarts van alle clienten precies weet wie er wel of niet zelf zijn medicatie inneemt en wie het van een zuster of familielid aangereikt krijgt.

 • no-profile-image

  Josee

  Als mw dementerend is zoals beschreven, vraag ik me af of het wel verstandig is dat mw nog op haar eigen woont. Waar komt de onrust s'avonds vandaan? Bang, eenzaam? Misschien kan beter de oorzaak opgelost worden ipv kalmeringstabletje te geven. Maar dit even terzijde. Wat de brandende kaarsen betreft: De schrijver kiest voor een veilige haven. En zo hoort dat ook! Bij dementerenden horen geen brandende kaarsen als er geen toezicht is! Hier zou geen discussie over mogelijk moeten zijn.

 • no-profile-image

  werkpaard

  Ik ben het helemaal met de schrijver eens. Juist met dementie wordt vergeten wat de afspraken zijn. Men wil wel , maar kan het gewoonweg niet.

  gebruik inderdaad de nepkaarsesn en zorg dat er geen lucifer in huis is.

  Levensgevaarlijk, ook nog voor buurtbewoners. Er zal maar brand ontstaan.

 • no-profile-image

  Monty7

  Er zijn tegenwoordig mooie nep kaarsen deze vinden de bewoners bij ons net zo gezellig dan de gewone kaarsen die niet meer gebruikt mogen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.