Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Allergie

Conny heeft last van contacteczeem, en draagt daarom handschoenen tijdens haar werk. Ze vraagt jullie om tips.

Al jaren heb ik last van cosmetische producten waar parfums in verwerkt zitten. Dit wordt allergisch contacteczeem genoemd. Heel vervelend want tijdens het werken in de zorg kom je nogal vaak met parfumgrondstoffen in aanraking. Het is ook ontstaan vanuit het in aanraking komen met verschillende soorten van zepen, douche- en badschuim, shampoos etc. En zelfs in geneeskundige zalven tot toiletpapier komen parfumstoffen voor!

 

Hanschoenen aan 

Het gevolg van dit alles is dat ik in de adl-zorg met handschoenen aan mijn werk verricht. Doe ik dit niet dan heb ik vaak enorme last van uitslag op mijn handen die veel jeuk geeft. Volgens de dermatoloog is het een vervelende maar onschuldige aandoening. De kunst is om de uitlokkende factoren te vermijden, werd mij verteld. Als je in de zorg werkt is dit een hele opgave. Want je komt continu met de handen in aanraking met producten waar parfumstoffen in verwerkt zijn. Toch lukt het mij aardig goed om het onder controle te houden.

 

Droge lucht 

In de winter is het een stuk moeilijker omdat de omgevingslucht meestal erg droog is. En daarbij heeft kou ook geen goede invloed. Ik heb veel vettende zalven die ik trouw elke dag gebruik, voor en na het werk.

 

Tips gevraagd

Wij werken met nitril handschoenen, voorheen hadden wij latexhandschoenen. Ook hier kan je allergieën van krijgen is mij verteld. Ik vraag mij af hoeveel verzorgenden hiermee kampen en wat zij aan tips kunnen geven. Dus bij deze een oproep: deel vooral je ervaringen hieronder!

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  elly

  ook ik heb last van eczeem en werk veel met handschoenen aan, nitriel kleur wit,van de blauwe nitriel krijg ik ook eczeem heb namelijk ook een allergie voor de kleurstof kobalt, en mijn handen vet houden met eucerin met water creme voorgeschreven door de dermatoloog en is een goede creme, verder verzorgen wij de mensen met lotion washandjes en ook daar reageer ik op met eczeem, dus lastig maar is wel te doen.

 • no-profile-image

  Danuta

  Ik heb psoriasis op de hand, geen contacteczeem maar even lastig. Ik gebruik wondspray en dat bevalt mij heel goed. Het zorgt voor een filmlaag dat beschermend werkt en blijft zitten ook na contact met water en zeep.

  Probeer het. Succes.

 • no-profile-image

  Irene

  Ik heb er ook last van. Erg lastig ondanks de zalven die ik gebruik. Soms gaat het een poosje goed. In de vakanties heb ik er geen last van! Komt dus echt van het werk, veel smeren!

Of registreer je om te kunnen reageren.