Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Knap staaltje vergeven

Een cliënt lijkt in korte tijd opeens depressief te worden. Wat blijkt: ze wordt bestolen door haar zoon. Conny vraagt zich af wat iemand bezielt om zijn eigen ouder te bestelen.

Bij ons woonde een cliënt waarmee het al een poosje niet goed ging. Van de vrolijke, opgeruimde vrouw die ze eerst was, bleef in een korte tijd niet veel meer over. Ze at slecht, viel kilo's af, sliep bijna niet meer en het leek alsof ze depressief werd.

 

De huisarts kon echter niets bijzonders vinden. We moesten het nog maar even aankijken. Het leek erop dat haar problemen niet door iets lichamelijks veroorzaakt werden. Dus zou het wel een geestelijk probleem zijn, dacht de dokter. Hij had geen ander advies dan mevrouw slaaptabletten voor te schrijven. Ik hoopte dat dit de oplossing zou zijn. Na een aantal weken kon mevrouw weer slapen. Uiteraard wel met slaapmedicatie. Verder bleven haar klachten bestaan.

 

Op een middag ben ik bij haar gaan zitten. Ze keek vreemd op, want het is niet alledaags dat er een zuster zomaar bij je komt zitten. Eerst begon ik over koetjes en kalfjes. Ze luisterde en gaf af en toe antwoord.

 

Toen vroeg ik haar of ze ergens bang voor was. Meteen was het raak, er kwam een stortvloed aan woorden. Ze werd bestolen door haar eigen zoon. Ze was er per toeval achter gekomen. Haar bankrekening was behoorlijk geplunderd, vertelde ze. Maar ik mocht er niets over zeggen. Uiteindelijk is het weer goed gekomen tussen de cliënt en haar zoon.

 

Ik denk nog vaak aan dit voorval terug. Wat bezielt iemand om zijn eigen ouder te bestelen? En wat dapper om dit je eigen kind te vergeven!

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  Door H

  Het is bij ons ook over komen en i.d.d. door drugs verslaving, maar je vergeeft, maar in je achterhoofd vergeet je het niet. Maar het is niet zeker je kunt natuurlijk niet oordelen of die zoon dat ook is. Je kunt de situatie niet.

 • no-profile-image

  Wil

  IS er wel melding van gemaakt. Dit kan bij het landelijk meldpunt oudermishandeling.

  Dit kan, zonder dat je namen van personen noemt. Alleen jouw naam als melder, moet je wel vermelden.

  Want het is een vorm van oudermishandeling, wat erg vaak voor komt. Vaak willen ouderen hun eigen kinderen niet aangeven .

  Landelijk meldpunt krijgt op die manier wel inzicht in de aantallen van oudermishandeling .Waar zij dan op hun beurt weer op kunnen anticiperen en mogelijk dat er dan vanuit de regering maatregelen getroffen kunnen worden.

 • no-profile-image

  Jet

  Je kind is vaak alles voor je en uiteraard vergeef je diegene, het is tenslotte je kind. Zij dacht waarschijnlijk net zo en heeft hier over gepraat, maar dat houdt niet in dat je je zoon vertrouwd. Dit kan natuurlijk weer gebeuren en net wat G zegt, hij kan wel geld nodig hebben ergens voor zoals drugs en/of alcohol. Praten helpt een hoop, wie weet wilt hij wel hulp en kan hij doorgestuurd worden om te kijken wat er voor hem gedaan kan worden; psycho-educatie.

 • no-profile-image

  G

  Vaak is het drugs of drank. deze mw mag haar zoon wel in de gaten houden, want hebben ze eenmaal weer geld nodig, dan staan de normen en waarden gelijk weer onder aan de lijst.

Of registreer je om te kunnen reageren.