Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Koude rillingen

Conny komt weer een schrijnend bericht tegen over de ouderenzorg, waarvan ze letterlijk koude rillingen krijgt.

Helaas alweer een triest verhaal in de krant over ouderenzorg. Hierin vertelt een columnist dat ouderen gillen dat ze moeten 'drukken', en ze dan wordt medegedeeld door de verzorgenden dat ze het maar in hun 'luier' moeten doen, en dat ze huizen kent waar mensen die niet uit zichzelf drinken, niet worden geholpen.

 

Niet in elke instelling

Bij het lezen van het stuk kreeg ik acuut de koude rillingen over mijn lijf. Ik haat dit soort berichten. Niet dat men ermee in de openbaarheid komt, maar om de inhoud van het verhaal. Telkens weer denk ik; hoe is dit toch mogelijk in ons rijke Nederland met al zijn mooie woorden over normen en waarden? Ik weet het, jullie lezers weten dat gelukkig niet in elke instelling deze schrijnende toestanden plaatsvinden. Het zou voor mijzelf absoluut geen werkbare omgeving zijn als ik op deze manier de zorg zoals omschreven moest leveren.

 

Mooie oplossing

De titel zegt; ‘Verpleeghuizen hebben niets aan extra geld'. Daar ligt kennelijk niet de oplossing volgens de columnschrijfster. Maar waar dan wel? Het zou moeten komen uit de groep van familie, kennissen, vrijwilligers. En het zou een mooie oplossing zijn! Mijn eigen ervaring is dat dit al veel gebeurt. Alleen is de gemiddelde leeftijd van deze onmisbare groep rond de zestig jaar. Feitelijk draaien heel wat instellingen op de toewijding van deze mensen. Als de vrijwilligers en mantelzorgers in mijn organisatie niet meer zouden komen dan hebben wij een enorm probleem. Van de jongere generatie is er weinig tot geen aanbod te verwachten. En zeker op langer termijn zal dat niet anders worden.

 

Bijna elke burger zal vroeg of laat te maken krijgen zorg. Of dit nu vanuit de professionele hoek komt of vanuit de mantelzorg, dit hoort nu eenmaal bij het leven.

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  werkpaard

  Als tegenhanger van alle negatieve berichten. Kregen wij afgelopen week een brief van de familie van een overleden bewoner. Daarin stond alle lof voor de verzorgidn utigebreid beschreven. en... deze brief was ook naar de directeur gestuurd. Je werkt voor de bewoner en niet voor de familie maar het is wel fijn om zo''n compliment te krijgen van de familie.

  Mensen het bestaat dus toch nog ; goede zorg! Werk vanuit je hart en stel je bewoner op de plaatsen 1,2 en 3 en daarna komen de andere taken.

 • no-profile-image

  Truus

  nou, mevr Braams schrijft of is het schreef ook voor Denkbeeld... ik vraag me af als ze zoveel schrijnends ziet ze wel eens een klacht ingediend heeft..

  ik kan me niet voorstellen dan ze 24u per dag muziekbesteding geeft.. verpleegkundigen hangen op de bank... alleen de toon hiervan al.. nee, haar moeder heeft m.i. meer begrip ..deze zet zich tenminste zelf in..

  Nee ik vind haar kritiek zeer kwalijk..

 • no-profile-image

  naomi

  kunnen we diegene die dat in de regering regelen, over de bezuinigingen e,d niet eens zelf een dag week in het verpeeghuis laten wonen en dan een dag in de poepluier laten zitten?

 • no-profile-image

  janneke

  het een schande dat zulke dingen gebeuren. De bezuinigingen mogen de ouderen niet raken, deze ouderen hebben altijd hard gewerkt voor de dingen die er nu zijn. De ouderen zouden nu door de jongeren verwend moeten worden. Maar ze laten laten ze inderdaad in de poep en pies zitten. Ook vaak komt het voor dat de familie er niet vaak wat aan doet, die zegt daar is de verpleging voor.

 • no-profile-image

  alie

  nee, verpleeghuizen hebben niets aan extra geld, maar WEL aan extra zorguren, de uren van de ZZP5 verhogen van 20 uur per week naar 24 per week. die uren komen nl. ten goede aan de zorg!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.