Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Wel of niet verplichten?

In sommige landen worden kinderen verplicht voor hun hulpbehoevende ouders te zorgen. Conny vraagt zich af hoe jullie daarover denken.

Wist je dat in bv Duitsland en Spanje kinderen wettelijk verplicht zijn om voor hun ouders te zorgen? Raar? Nee, dat denk ik niet. Als je terugkijkt in de geschiedenis is het verzorgen van eigen familie een normaal gegeven. Onmogelijk? Nee, ook dat niet, mits je een aantal mogelijkheden hebt. Dan denk ik aan een kangoeroehuis waar je als het ware in één huis woont met iedere zijn eigen woonunit. Erg mooi bedacht, veel ruimte voor privacy en toch bij elkaar.

 

Aanpassingen 

Dat betekent wel aanpassingen voor degene die buitenhuis werkend zijn. Je zult als het ware een soort van roulatiesysteem moeten maken, waarbij de kleinkinderen ook een rol in kunnen spelen. Zo ging het vroeger feitelijk ook, oma en opa letten op de kleinkinderen en andersom terwijl de ouders op het land aan het werk waren. Daarnaast schilde oma de aardappelen en misschien was ze nog vitaal genoeg om wat te strijken of wasgoed te verstellen...

 

Vrouwen wel, mannen niet

Ik heb met een aantal cliënten van mijn afdeling over dit onderwerp gesproken. Wat mij opviel was dat vooral de vrouwelijke bewoners het wel zagen zitten, om thuis te blijven wonen bij hun kind op roepafstand. De mannelijke bewoners waren niet zo enthousiast over het idee. Vooral de gedachte dat de rollen daarbij omgedraaid worden, maakt het moeilijk te accepteren.

 

Lastige vraag

Het idee om zolang mogelijk onafhankelijk te blijven, snapt bijna iedereen wel. Maar als dan het moment komt dat het niet meer verantwoord is en dus hulp nodig is, is het de vraag door wie je geholpen wilt worden. Daar moet ik voor mijzelf nog even goed over nadenken...


Wat vind jij: moet familie (deels) verplicht worden voor een oudere te zorgen? Laat je reactie hieronder achter!

10 reacties

 • no-profile-image

  Anoniem

  In een zorginstelling hebben ze een zorgplicht volgens de wet !

  Zou het dan voor de familie ook eens niet een zorg worden om vader of moeder in een zorginstelling eens wat bij te staan.We vergeten dat oud worden ons allemaal overkomt.

  Het zal wel moeten als er geen personeel meer is.

 • no-profile-image

  carmelita

  Niet iedereen is het zelfde, en niet elke situatie is het zelfde.En het is hoe men erover denkt.Mijn moeder woonde nog in het ouderlijk huis.(fam. erf) Voor zij die dat niet weten; In Suriname woonden families bij elkaar.Oma had in vroegere tijd groot terrein gekocht en elk kind kon daar een huisje op bouwen.Om terug te komen op mijn moeder.Zij kreeg de ziekte van Alzeimer.Ik stuurde geld,mijn zusters kinderen woonden met mijn moeder, en mijn zusjes gingen om de buurt het huishouden doen.Op een gegeven moment, werd het echt zwaar.Mijn jongste zusje en haar man besloten mijn moeder in huis te nemen.Mijn zwager werkte snacht en mijn zusje overdag.Dus overdag lette mijn zwager op mijn moeder.En dat hebben ze 5 jaar gedaan, tot mijn moeder stierf.En er was nooit ruzie daarover.Ook de schoonouders van mijn zus droegen een steentje bij in dit alles.Maar nog maals niet iedereen denkt er zo over.

 • no-profile-image

  mij

  Van mijn moeder hoorde ik verhalen dat het vroeger ook regelmatig gebeurde dat opa of opoe ziek in een bed in het hoekje van de kamer lag terwijl de rest uit werken ging. Regelmatig in een nat bed bij incontinentie. Zo ideaal was het vroeger echt niet. In Nederland zijn er trouwens al vanaf de middeleeuwen oude mannen en vrouwen huizen. Ik vind niet dat je als kind verplicht moet worden je ouders in huis te nemen. Voor je ouders zorgen kan ook zijn: zorgen dat zij goed verzorgd worden in een tehuis. Wat mij wel tegen staat is dat wij (ik werk in een verpleeghuis) ongeveer 2 uur zorg per dag per bewoner vergoedt krijgen, maar er naar familie en maatschappij toe een beeld wordt gewekt dat een bewoner de hele dag onderhouden wordt, gezellig uit wandelen gaat en dat er ook op afroep altijd een verzorgende klaar staat. Dat is een irreëel beeld. Wij kunnen alleen de broodnodige zorg bieden: toezicht, wassen/aankleden, maaltijden, regelmatig drinken en regelmatig naar het toilet, einde verhaal. Sommige familieleden komen bijna dagelijks, nemen iemand mee uit wandelen, anderen zie je hooguit eens per maand, ze zitten zwijgend naast vader of moeder en vertrekken binnen een half uur weer. De meerwaarde die bezoekers geven, zeker als deze ook even een wandelingetje maken, een spelletje doen of bv een oud fotoboek samen doorbladeren is groot. Voor de meeste kinderen, werkend en al, is dit ook een stuk langer vol te houden. Dus wat mij betreft, stop met het voorspiegelen van zorg die niet reeel is en familie van bewoners in verzorgings- en verpleeghuizen voel je vrij om regelmatig even de dag op te vrolijken van je vader of moeder (of buurvrouw/man oom of tante).

 • no-profile-image

  Johan

  Bij mijn moeder (83) is voor 3 jaar geleden de ziekte van Alzheimer geconstateerd. Ik zorg als zoon en mantelzorger voor mijn moeder. Mijn moeder heeft tenslotte ook altijd voor mij gezorgd, Ik ben geen voorstander dat zij bij ons thuis woont, maar voorzover het nog gaat, nog een aantal gelukkige jaren met vader (87).

 • no-profile-image

  janny

  Ik zou wel voor mijn moeder willen zorgen maar niet voor schoonmoeder een totaal ander karakter dat gaat fout.

  Ook in deze tijd is dit niet mogelijk de regering verplicht ons om tot je 67 door te werken en tegenwoordig zijn de lasten voor levensonderhoud zo hoog dat je wel met z'n tweeen moet werken hoe kun je dan ook nog zorg verlenen als je er niet bent overdag en de kinderen moeten studeren tot minimaal 25 jaar en dan aan het werk om nog iets op te bouwen om ooit op eigen benen te staan.

  nee dat is tegenwoordig geen optie meer, jammer maar de maatschappij doet het zelf.

 • no-profile-image

  r

  Ieders situatie is anders, maar wat je nu vaak ziet is dat familie vaak te beroerd is om ook maar een hand uit te steken, zelfs de meest simpele dingen. En hoe vaak wordt pa of ma niet uitgebuit. Zonen, dochters met zielige verhalen die gratis geld "lenen" van ouders met alleen aow. Inwonen, en dan nog niet eens het huis willen schoon houden. Loeren op de erfenis, maar met tegenzin je plicht ervoor doen, of niet doen.

  Iedereen die niet meer voor zichzelf kan opkomen moet niet aan 'verplichte' zorg worden blootgesteld. Dat is pas echt oudermishandeling.

 • no-profile-image

  Liz

  Alsjeblief zeg, wij hebben onze oma in huis gehad. Een gezin met 6 kinderen en een vader die altijd aan het werk was, dus mijn moeder zat met de gebakken peren.

  Het was een hel !

  NIET DOEN.

  Kinderen worden niet voor niets VOLWASSEN !

  Iedereen is verantwoordelijk voor z'n eigen leven, dus ook de ouderen onder ons.

  Niet op je kinderen leunen, kun je ook niet doen als je geen kinderen hebt.

  Zorg voor goede hulpverlening, dus op tijd beginnen hiermee en het er niet op aan laten komen

 • no-profile-image

  Petra

  Nee niet verplichten om voor je ouders te gaan zorgen. Mijn schoonmoeder woont bij ons in huis met eigen vertrekken en het is al 26 jaar eigenlijk niet te doen. Inmiddels is ze 91 en waar ze kan maakt ze me het leven zuur ondanks herhaaldelijk ingrijpen van mijn man. Helaas zijn we niet in de mogelijkheid om het huis te verkopen omdat zij recht van bewoning heeft. Slechte ervaring voor mijn man, mijn schoonmoeder en mijzelf, wij zouden deze keuze nooit meer maken en niemand aanraden.

 • no-profile-image

  Natascha

  Moet niet, als je maar wilt. Ik ben ook van plan om mijn moeder te verzorgen. Ik ben afkomstig van uit de Oekraine. Bij ons is het niet verplicht om je ouders te verzorgen. Het ligt aan je zelf.

 • no-profile-image

  anky

  Mijn dochter is 29, zelf ben ik 49 mijn kleindochter is 6 jaar, als je dit zo bekijkt zou mijn kleindochter en haar oma en haar moeder in huis moeten nemen (nog even buiten beschouwing gelaten dat we door moeten werken tot ons 67ste) Dit past niet meer in deze tijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.