Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Late en nachtdiensten

Er komt een nachtdienst aan voor Conny, en daar is ze maar wat blij mee.

Deze week mag ik weer eens twee late diensten draaien. Ik verheug mij er erg op. Het is voor mij een zeldzaamheid, ontstaan doordat de functie EVV beter in de dagdiensten tot zijn recht komt op onze afdeling. Het fijne van late diensten is dat je de dag afsluit met je cliënten. De ene bewoner heeft meer hulp nodig bij het naar bed gaan als de ander. Maar hoe dan ook, het is een ideaal moment om eens wat anders te roepen dan; goedemorgen, heeft u lekker geslapen? Als de tijd het toelaat kan er een spontaan gesprek ontstaan en dat zijn meestal totaal andere gesprekken dan overdag. De sfeer is daar natuurlijk ook debet aan.

 

Hectiek van de dag 

Een nachtdienst komt er ook aan.  Ook deze is een unicum voor mij. Maar het is zeker evenzo waardevol als de dag en avonddiensten. Als er niet te veel zieken zijn en alles rustig is, ervaar je een heel ander omgeving. De hectiek van de dag is geheel weggeëbd. Alsof er helemaal niets gebeurd is in de dagdiensten. Maar schijn bedriegt, want wij weten allemaal heel goed wat er allemaal plaatsvindt overdag.  

 

Alleen maar nachtdiensten 

Op onze afdeling hebben wij een paar collega's welke alleen nachtdiensten draaien. In de vakantieperiode komt het voor dat alle collega's een dienst van hen overnemen. Niet iedereen er even blij mee. Maar toch is het goed om deze mee te maken. Je krijgt meer waardering voor elkaar en voor je eigen inzichten en ervaringen is het een mooie aanvulling.

 

Wat draai jij liever? Dagdienst, avonddienst, of nachtdienst? En waarom? Laat je reactie hieronder achter!

Gerelateerde tags

16 reacties

 • Saskia Visee

  Ik werk al 15 jaar in de nachtdienst,
  Af en toe ook late diensten.
  Maar de nachten vind ik het fijns.

 • no-profile-image

  trui

  het is gewoon leuk als iedere medewerker afwisselend allen diensten draait,dan hoef je ook maar 2 nachtjes per maand en dat kan iedereen toch wel opbrengen Bovendien als je allen diensten draait heeft iedereen ook meer respect voor de andere diensten en minder kritiek

  we zijn en blijven toch een 24 uurs bedrijf

 • no-profile-image

  chiara

  Ik houd van de dagdienst, er zijn veel zorgmomenten en er is leven in de brouwerij. het nadeel is dat ik meestal om 5.15 opsta en na een paar dagen gesloopt ben, door het vroege opstaan (en de zorg voor een gezin in de middag/avond)

  Ik houd van de avonddienst, het is vaak rustiger op de afdeling en je heb meer tijd voor iedereen. Tegenwoordig zijn de kinderen zelfstandig en kan ik iets langer blijven liggen.

  Nachtdiensten heb ik niet echt vaak, gelukkig, want in de UK heb ik 3 jaar alleen maar nachtdiensten gedaan en was toen echt helemaal aan het einde van mijn Latijn. Ik slaap niet goed overdag en kom dus enorm slaap tekort (2-3 uurtjes per dag een enkele keer 4) Bij mijn nieuwe baan is het nog maar afwachten wat er gebeuren gaat...... het eerste half jaar voorlopig nog niet, dat weet ik zeker.

 • no-profile-image

  Lindy

  Dagdienst en avondddienst vind ik beide prettig.nacht diensten mag ik niet draaien ivm mijn diploma niveau.

 • no-profile-image

  hanny

  Voor Jannie, ga in overleg met je manager en de arbo-arts, De arbo-arts zal je argumenten bevestigen en zo kan de manager rechtvaardig je geen nachten meer geven, sterkte]

 • no-profile-image

  jannie

  Ikheb een vraag voor Esther.

  Ik heb ook ADHD, en draai 4 nachtdiensten per maand, ten eerste vind ik nachtdiensten niet leuk, en ten tweede zat ik dus ook met het medicatie probleem. Weet jij of ik dan nachtdiensten kan gaan weigeren iv hiermee, of is dat bij jullie in overleg gegaan? hoe pak ik dat aan?  Mvg Jannie

 • no-profile-image

  Brenda

  Niet iedereen vindt nachtdiensten prettig. Bij ons zijn ook een aantal collega's die er ziek van worden.

 • no-profile-image

  Marijke

  Nachtdienst hoef ik niet meer maar de avonddienst is mijn lievelings dienst. Dag dienst is een ren en vlieg dienst, je hebt geen tijd voor de bewoner en dat heb je in de avonddienst wel.

 • no-profile-image

  Harma

  Draai 4 avonddiensten per maand. Als EVV er kun je dan ook beter ingaan op de wensen die een bewoner heeft in de avond. Eventueel kan ik het zelf even uitproberen, en zien hoe het gaat. Vind het leuk de bewoner ook eens 's avonds mee te maken.

 • no-profile-image

  Esther

  Als EVV-er ben je meer ingeroostert in de dag dienst, maar idd vind ik een avonddienst ook heel prettig. Je hebt dan even iets andere werkzaam heden. ND hoef ik gelukkig niet te werken dit ivm dat ik ADHD heb, en dan totaal uit mijn structuur getrokken wordt en in de knoei kom met mijn medicatie.

 • no-profile-image

  kitty

  werk nu ruim 25 jaar in de nacht en kan er goed tegen, zou er denk ik niet meer aan kunnen wennen om overdag te werken. Maar dit hoeft ook niet. Op de afdeling zijn ze blij met een vaste nachtdienst.

 • no-profile-image

  An

  Vreselijk, die nachtdiesten. Niet om het werk maar ik kan er niet tegen, ben misselijk en compleet uit mijn doen! Late diesten daartegen zijn voor mij de leukste diensten. Minder hectiek dan op de dag en vaak even tijd voor de mensen.

 • no-profile-image

  Liesbeth

  Ik draai alle diensten, maar de avonddienst heeft wel mijn voorkeur. Idd. meer tijd voor "andere' gesprekken en het afsluiten van de dag.

  Nachtdiensten zijn ook niet erg, maar het is in strijd met mijn bioritme. Kan er niet goed tegen.

 • no-profile-image

  marianne

  ik draai al vanaf 1999 alleen maar nachtdienst en vind het nog steeds leuk. heb voor mijn gevoel veel meer tijd voor de mensen

 • no-profile-image

  Anneke

  Juist alle voorkomende diensten draaien is mooi en afwisselend. Je krijgt/hebt meer overzicht in het totaalbeeld van de zorgvraag:-)

 • no-profile-image

  Trudy

  Nachtdiensten vind i een rgelrechte bezoeking.

  Vn mij hoeven ze echt niet in mijn rooter voor te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.