Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Roosteren

Het inroosteren is bij Conny op de afdeling een hele organisatie.

Onze diensten worden door het afdelingshoofd zelf ingepland. Dat is erg prettig om verschillende redenen. Ze is een onafhankelijk persoon en daardoor wordt voorkomen dat er een verdenking op ‘vriendjespolitiek' ontstaat. Daarnaast bewaakt zij het zogenaamde ‘gezond roosteren systeem', en uiteraard de verdeling van de uren en opvulling van de diensten.

 

Wensen 

Het is een hele klus om met alle wensen en alles wat erbij komt kijken, rekening te houden. Eerst wordt de planning als conceptlijst aangeboden. Hierdoor krijgen wij de kans om te kijken hoe het eruit ziet voor de nieuwe ingeplande periode. En heb je de mogelijkheid om voordat de lijst definitief wordt, nog wat te schuiven. Ik heb bewondering voor de mensen die verantwoordelijk zijn voor invulling van de dienstroosters. En dat het telkens weer lukt om het rond te krijgen. Het zou niets voor mij zijn, de gedachte alleen al!

 

Boxhangdag

Wat telkens een onderwerp van gesprek is, zijn de wensen van ons allemaal. Zo hebben de jongere collega's vaak kinderen wat veel organiseren vergt. Maar ook de oudere collega's die oma zijn geworden, kunnen vaste dagen hebben om op hun kleinkind te kunnen passen. Bij ons wordt dat ‘boxhangdag' genoemd. Dit alles maakt het niet eenvoudig om een sluitend rooster te krijgen. En zo gebeurd het wel eens dat ondanks je iets aanvraagt, het niet gehonoreerd kan worden. De laatste kans die je dan hebt is het ruilen onderling met je collega's. Gelukkig lukt het bij ons heel goed om uiteindelijk een goede balans tussen werk en privé te hebben.

 

Ben jij tevreden over hoe er bij jou op de afdeling geroosterd wordt? Laat je reactie hieronder achter!

 

Lees ook:

4 reacties

 • no-profile-image

  Jolanda

  Wij hebben een vast basisrooster en als het goed is zijn daar al je uren die je moet werken op ingeroosterd. Het basisrooster veranderen kan pas over 2 maanden. Verder worden de openstaande diensten verdeeld onder invalkrachten en vaste krachten die wel extra willen werken, maar altijd in overleg en niet verplicht.

 • no-profile-image

  Els

  sinds kort werk ik bij een zorgcentrum waar ze gewend zijn vroege diensten na late diensten te geven. Dus 's avonds tot 22.00u of 23.00u en dan de volgende dag weer om 7.00u beginnen. Met de reistijd en de tijd die ik thuis nodig heb om mijn hoofd weer tot rust te brengen ben ik ook een uur verder. Soms slaap ik amper 5 uurtjes want dan loopt de wekker weer af voor de vroege dienst. Ik houdt dit niet vol, sta soms tollend op mijn benen op de woongroep waar ik werk. Het mag volgens de arbeidtijdenwet en cao omdat er toch 8 uur tussen de twee diensten zitten. Maar als ze zo blijven roosteren dan stort ik in. Ik heb al aangegeven dat dit niet goed voor mij is, ze waren verbaasd dit te horen terwijl ik van meerdere collega's ook hoor dat zij het heel zwaar vinden om een vroege na een late dienst te krijgen. Ik vind het onverantwoord om in de zorg met niet goed uitgerust personeel te werken.

 • no-profile-image

  Brenda

  Bij ons wordt er ook goed gekeken naar de balans tussen werk en prive. Erg fijn dat er ook rekening gehouden wordt met de evt. wensen.

 • no-profile-image

  anne-marie

  Bij ons is het roosteren één grote ramp.

  Het rooster komt altijd telaat.soms pas 3 dagen voordat het oude rooster om is.en dan krijg je vaak ook nog maar een rooster voor 2 weken.

  er wordt ook niet gezond geroosterd.weinig aaneengeschakelde vrije dagen achter elkaar

  je krijgt op deze manier van roosteren bijna niet de kans om privé afspraken te maken.

  collega's zijn dan ook voortdurend onderling aan het ruilen wat veel onrust geeft.

  we hebben dit al vele malen aangegeven maar er wordt niet naar ons geluisterd.

Of registreer je om te kunnen reageren.