Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Trots op verzorgenden

Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV strijdt voor een betere cao VVT. Vanaf nu blogt zij exclusief voor TVVonline over de acties.

De strijd voor de zorg is losgebarsten. Afgelopen maanden heb ik als Abvakabo FNV onderhandelaar voor de cao verpleeghuizen en thuiszorg flink wat zorginstellingen bezocht en nog veel meer verzorgnden gesproken. En na elk bezoek of gesprek raakte ik nog meer gemotiveerd om te strijden voor een goede nieuwe cao voor al die hardwerkende verzorgenden. Want wat doen jullie een belangrijk werk! En wat moeten jullie dat werk (te) vaak onder moeilijke omstandigheden doen...

 

Meer waardering
Want dat de werkdruk in de verpleeghuizen te hoog is, is een feit. Dat de doorgeslagen flexibilisering niet goed is voor de kwaliteit van werk en van zorg, is een feit. En dat er weleens wat meer waardering mag komen voor het belangrijke werk, is een feit!

 

Cao VVT
Onlangs hebben de werkgevers het helaas met de kleine vakbonden in de verpleeg- en thuiszorg, die slechts 4% van de medewerkers vertegenwoordigen, op een cao- akkoordje gegooid. In deze nieuwe cao, die de kleine vakbonden nu aan hun leden voorleggen, wordt niets gedaan aan de hoge werkdruk, niets gedaan aan het aanpakken van de doorgeslagen flex en er spreekt geen waardering uit voor zorgmedewerkers!

 

Acties verzorgenden
Enorm trots ben ik dan ook op al die actieve verzorgenden die al maandenlang bezig zijn met acties voor een goede nieuwe cao. Een cao die in ieder geval een begin zou moeten maken met het aanpakken van deze problemen! Zij verzamelden handtekeningen, boden petities aan, kregen een tweedekamermeerderheid achter hun eisen voor de nieuwe cao en bezetten vorige week voor het eerst een verpleeghuis. Ook vandaag waren er weer zulke bezettingen. Het is fantastisch om te zien hoe de verzorgenden opkomen voor de kwaliteit van zorg.

 

Het land in
Abvakabo FNV heeft de cao niet getekend omdat wij vinden dat de zorgmedewerkers beter verdienen. Op dit moment is het cao-akkoord nog niet definitief want de kleine vakbonden leggen het akkoord nu voor aan hun achterban. Abvakabo FNV organiseert een referendum waarin IEDEREEN, lid of geen lid, zijn stem mag uitbrengen over de nieuwe cao. Komende 3 weken gaan we met busjes het land in, zoveel mogelijk zorginstellingen langs! Om medewerkers te informeren over de cao en ze uit te nodigen te stemmen. Misschien kom ik jou ook tegen! Ik hoor dan graag wat jij van de nieuwe cao vindt. Stem in ieder geval ook! Op www.fnvvoorzorg.nl/stem

Lilian Marijnissen
Abvakabo FNV

 

Vanaf nu blogt Lilian wekelijks exclusief voor TVVonline om verslag uit te brengen van alle acties. Word hier abonnee van onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Je kunt ons ook volgen op Twitter: @verzorgendentvv

Lilian Marijnissen

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  Siska de Rijke , Nbvk

  De Kraamzorg steunt de Abvakabo in haar stirijd en zegt ook nee tegen dit caovoorstel! En heeft Nu91 die ons zegt te vertegenwoordigen opgeroepen NIET akkoord te gaan! Ook in kraamzorg slechte contracten, hoge werkdruk en mensen die weglopen uit zorg omdat ze het niet volhouden zo te moeten werken!

 • no-profile-image

  mark

  Swivel sweeper Anders wordt de vuist een slap handje. Dus bonden, ga nog eens om de tafel om met èèn mond te praten!

 • no-profile-image

  Sander Brands

  Goed verhaal, mooi!!

 • no-profile-image

  Mia

  Het lijkt mij belangrijk dat in deze tijd van versnippering en tanende invloed van de diverse bonden, overeenstemming bovenaan de prioriteitenlijst moet staan. Anders wordt de vuist een slap handje. Dus bonden, ga nog eens om de tafel om met èèn mond te praten!

Of registreer je om te kunnen reageren.