Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Blog Conny: 'Het hitteprotocol is niet goed uitvoerbaar'

Conny merkt dat het hitteprotocol niet goed uitvoerbaar is.

 

Oef, wat was het heet het afgelopen weekend! Ik had dienst en mijn afdeling ligt op de bovenste etage. Plat dak en een verouderde bouw met weinig ventileermogelijkheden. Dat betekent dus kort gezegd; zweten! Ik had een korte broek aan met een T-shirt. Met toch maar een uniformjasje. In het jasje zitten veel opbergmogelijkheden om van alles mee te nemen. Mijn zakken puilen altijd uit.

Geen uniform

Normaal gesproken is er een uniform verplichting. Maar bij temperaturen boven normaal, mogen wij in burgerkleding. Wel in een gepaste outfit natuurlijk. Naast luchtige kledij dragen is het uiteraard erg belangrijk dat er voldoende ruimte is om zelf even op verhaal te komen. Vooral na douchebeurten is het vaak zo dat ik net zo nat uit de badkamer kom als de cliënten. Niet van de douchestraal, maar van het zweet. Ik zit dan helemaal vastgeplakt aan mijn kleding.

Extra pauzes

Wij hebben een hitteprotocol, waar dingen in staan die je zou kunnen toepassen. Ik heb de moeite genomen om ze goed door te lezen. Ik weet uit ervaring dat het op papier erg leuk lijkt maar mijlenver van de werkvloer af staat. Want zeg nou zelf; volgens het protocol zou ik extra pauzes moeten nemen. Erg leuk maar de cliënten willen opstaan en op tijd ontbijten. En er moet voldoende personeel aanwezig zijn... Dit geldt overigens niet alleen voor het hitteprotocol!

Plakkerige ijsjes

Ook worden bij ons ijsjes verstrekt op deze hittedagen aan de cliënten. Niet iedereen is daar blij mee, althans niet met de waterijsjes. De meeste cliënten gruwen ervan, ze plakken aan de vingers, en aan de mond/lippen. De ijsbekertjes zijn meer favoriet. En zo ook met het extra aanbieden van drinken. De vruchtensappen willen nog wel, maar de ranja is niet voor iedereen acceptabel. Vaak hoor ik dan dat ranja armoedig is, of voor kinderen.

Hoe dan ook, het is even afzien met zulke extreme warme dagen. Gelukkig zal het geen weken gaan duren!

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    Brenda

    Bij ons wordt extra personeel ingezet. Hierdoor hoef je minder zwaar te werken. Het is juist fijn voor onze bewoners als iedereen het wat kalmer aan doet! Wij werken volgens een tropenrooster. Dan moeten we om de twee uur even pauzeren. En de bewoners mogen met hun benen in een opblaaszwembad. Erg leuk is dat! Al die blije gezichten!

  • no-profile-image

    Tina

    Bij onze hitteprotocol staat ook dat je de clienten niet moet douchen omdat de luchtvochtigheid daar door te hoog word en dat verhoogt de risico op oververhitting (omdat de zweet niet kan dampen.)

Of registreer je om te kunnen reageren.