Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Blog Conny: 'Niet iedereen is goed in het begeleiden van stagiaires'

Het begeleiden van stagiaires is niet voor iedereen weggelegd, merkt Conny.

 

Nog even en dan beginnen de nieuwe stagerondes weer. Wij krijgen binnenkort een aantal stagiaires en leerlingen welke hopelijk met goed gevolg ervaringen en leerprocessen komen opdoen. Het kost in het begin altijd veel energie om hen op het goede spoor te zetten. Maar als het goed is, loopt het daarna als een trein.

Frisse energie

Ik verheug mij altijd op deze toekomstige collega's. Ze brengen veel vernieuwde frisse energie met zich mee. Het is mooi om mensen te zien ontwikkelen in de rol als zorgverlener. Ook onze bewoners kijken vaak uit naar de nieuwelingen. Er ontstaan vaak hechte banden tussen hen en de cliënten. Als de stages erop zitten, worden veelvuldig wat traantjes weggepinkt.

Niet geschikt als begeleider

Niet iedereen vindt het een uitdaging om als een werkbegeleider een stagiair of leerling te coachen. Ik ben ook van mening dat niet iedereen geschikt is om dit op zich te nemen. Als het begeleiden een 'moeten' wordt, zal het resultaat er ook naar zijn. Het is heel belangrijk dat een stageperiode soepel verloopt. Bij ons is het gelukkig goed geregeld dat er gezocht wordt naar collega's die het leuk vinden om dit werk te doen. Daarmee voorkom je veel problemen.

Negatieve ervaringen

Ik hoor heel vaak van stagiaires dat zij negatieve ervaringen hebben bij eerdere stageperioden. Dat ligt vooral in de begeleidende rol. En dit is jammer want het gebeurt dan vaak dat mensen afhaken. Ook hier geldt; continuïteit, veiligheid en openheid zijn de steutelwoorden voor een leerzame en succesvolle leerperiode voor zowel de leerling als de gediplomeerde.

 

Hoe denk jij over het begeleiden van stagiaires? Laat je reactie hieronder achter

2 reacties

  • IVV

    Dankzij mijn werkbegeleider kon mijn opleiding tot vig-er vaarwel zeggen.Ik kreeg dagelijks zo'n bak negativiteit over mij heen ,dat ik op een gegeven moment inderdaad niet meer normaal kon functioneren uit angst om weer de volle laag te krijgen.
    Nu, 3 jaar later, probeer ik het elders weer en hoop dat ik de begeleiding krijg die ik eigenlijk hoor te krijgen..

  • no-profile-image

    Eveliene

    denkend aan mijn eigen tijd als stagiaire, wereld van verschil. op de ene plek een prima begeleiding, op de andere heb ik mijn begeleidster hooguit 2 keer gezien, en werd ik voor de rest aan mijn lot over gelaten

Of registreer je om te kunnen reageren.