Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Uitdroging

Conny denkt dat haar cliënt uitdroogt. Maar mevrouw wil absoluut geen huisarts erbij. Conny twijfelt...
oma

Tijdens mijn avonddienst ging ik bij een cliënt haar kamer binnen. Ze was een aantal dagen niet goed in orde. Die dag lag ze de hele dag met koorts op bed. Ze had diarree, een flink aantal keren gebraakt en was moe en voelde zich brak. Ze had die ochtend tegen mij collega gezegd dat ze geen dokter wilde. Er is altijd een gevaar op uitdrogen bij veelvuldig braken. En daarom bekeek ik haar grondig. Ze zag er grauw uit en de ogen lagen diep in de oogkassen. Ik kon bijna geen pols voelen.

 

Groeven op de tong 

Ik liet haar de tong uitsteken. Op de tong waren duidelijk groeven zichtbaar en ik zag dat ze zeer moeizaam sprak. Ze kwam mij ook niet alert over. Al met al twijfelde ik of er een dehydratie was opgetreden. Omdat ik het niet vertrouwde overlegde ik even met de verpleegkundige achterwacht. Het is onplezierig om een beslissing te nemen die tegen de wens van een cliënt gaat. De bewoonster wilde beslist niet dat er een dokter kwam. Maar zowel de verpleegkundige als ik vond het niet verantwoord om zo de nacht in te gaan.

 

Uitdroging

De dokter werd gebeld die avond en deze kwam al snel. Mevrouw was wel degelijk aan het uitdrogen en werd ingestuurd. Na drie dagen kwam de cliënt weer opgeknapt terug. Ze was erg blij dat de dokter toch was gebeld. Ook haar dochter gaf dit aan. Al met al toch goed geweest om de huisarts erbij te betrekken.

 

Lees ook:

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  vpk i.o.

  Dit soort dingen zouden toch altijd met een arts besproken / overlegt moeten worden, dat er wordt overlegt betekend nog niet dat er ook percee ingestuurd moet worden, waar mevr zo bang voor was.

  In overleg met familie / client zijn er verschillende mogelijkheden, ook de mogelijkheid om opname in een ZH te weigeren en comford te bieden. Of proberen vocht toe te dienen middels hypodermaclyse of sonde in de eigen vertrouwde omgeving. Afhankelijk van waar de schoen wringt.  Deze bewuste mevr zou ook best wel eens delirant kunnen zijn geweest door dehydratie.  Hierbij komt uiteraard het etische vraagstuk om te doen kijken waar de grens ligt. Die grens zou je in iedere nieuwe situatie weer moeten bekijken, o.a. afhankelijk van de verdere conditie van de client, wensen van client en familie.

 • no-profile-image

  Paul Vogelaar

  Dergelijke beslissingen zijn best lastig. Na bezoek van de arts zou een wilsbekwame cliënt/bewoner wel een opname in het ziekenhuis en behandeling mogen weigeren. Naast de richtlijn over dehydratie bij ouderen (uit welk jaar? niet te vinden op website Varenso), wil ik graag verwijzen naar de Richtlijn dehydratie (IKNL, 2010) op www.pallialine.nl

 • no-profile-image

  van Meer

  te vaak heb ik het idee dat mensen echt denken dat zieken volledig toerekeningsvatbaar zijn. In deze situatie is ingrijpen heel nodig geweest! Klasse

Of registreer je om te kunnen reageren.