Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Blog Conny: 'Mijn cliënt zag z'n overleden ouders'

Tijdens een ochtend was ik met de ADL bezig bij een cliënt. Zoals meestal hadden wij het over koetjes en kalfjes. Ineens zei mijn cliënt op een serieuze toon dat hij snel dood zou gaan.
Blog Conny: 'Mijn cliënt zag z'n overleden ouders'
Foto: Free Images

Ik was verbaasd over deze uitspraak, want deze cliënt was redelijk gezond en niets wees erop dat aan zijn leven spoedig een einde zou komen. Dus ik vroeg hem waarom hij zo overtuigd was. Hij vertelde mij dat die nacht zijn ouders kwamen vertellen dat hij binnenkort mee mocht naar een andere wereld. Meteen vroeg hij aan mij of ik het gek vond wat hij mij toevertrouwd had. Ik kende deze man al jaren, had een zeer ernstige CVA doorgemaakt. Hij was er destijds zeer slecht aan toe, maar na intensieve revalidatie krabbelde hij toch weer aardig op.

Geef je mening: heb jij wel eens meegemaakt dat cliënten vertelden over overleden naasten bij hun bed? Reageer hier >>

Hij vertelde mij, in de tijd dat hij bijna dood was tijdens de CVA zijn ouders ook had gezien. Toen wilde hij niets liever met hen mee gaan. 'Maar', zo zei hij, 'dat mocht toen niet, ik moest terug. En nu kwamen zij mij vertellen dat de tijd was aangebroken...' Omdat ik het meerdere malen bij cliënten meegemaakt heb, die op het einde van hun leven overleden ouders of echtgenoten zien, nam ik het wel serieus. Dat liet ik hem weten die ochtend, maar zei er wel bij dat ik er niet van overtuigd was dat binnenkort zou gebeuren.

Na drie dagen las aan het begin van mijn dienst in de overdracht dat de cliënt in zijn slaap was overleden... Toeval, zeggen sommige collega's. Ik ben daar niet zo van overtuigd.

Gerelateerde tags

4 reacties

 • Alice Tromm

  Er is meer tussen hemel en aarde dan wij denken te weten.
  Mee gemaakt met mijn eigen echtgenoot. En met vele patiënten (sorry kan niet wennen aan cliënten want dat zijn andere mensen)

 • Irene Hadjidakis van Schagen

  tja, het zijn ook hele realistische uitspraken, Wendy. Het is even wennen, maar na zoveel jaren werken met stervenden kan ook ik er niet meer aan twijfelen dat er op ons gewacht wordt aan de andere kant

 • A. Ormeling

  Heel Herkenbaar. Ik heb al weer een flink aantal jaren geleden zelf meegemaakt dat een patient die al lange tijd bedlegerig was opeens zijn bed uit wilde om naar de gang te gaan. Hij vertelde mij dat hij dit wilde omdat zijn broer in de deuropening stond en hem riep om naar hem toe te komen. Hij wilde liever bij zijn broer zijn dan in het ziekenhuis. Enkele minuten later overleed hij in mijn armen. (een longembolie bleek bij obductie).Dit voorval heeft mijn kijk op het sterven zeker veranderd.

 • Wendy Poorte

  Zeker herkenbaar. Cliënten die realistisch denken en dan op een dag zulke uitspraken doen. Mijn ervaring is hiermee dat ze snel komen te overlijden. Meerdere malen meegemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.