Er zijn nieuwe inzichten op het gebied van hygiëne voorschriften.
Werkgoep Infectie Preventie (WIP) stelt landelijke richtlijnen op voor de preventie van infecties in Nederlandse zorginstellingen met als doel richting te geven aan het handelen in de praktijk.
Handhygiëne
Je kunt via de site kijken wat er op jezelf van toepassing is in je werkveld. Er staat twee downloads die allebei de moeite waard zijn om te lezen. Weet jij bijvoorbeeld wat een korte mouw is? Boven of onder de elleboog? Het blijkt dus alleen te gaan tot het vrijhouden van de onderarmen voor de uitvoer van handhygiëne. Dus de ellebogen mogen bedekt blijven.
Bereiden eten en drinken
Nu dacht ik al veel te weten maar kwam toch een aantal zaken tegen die ik nog niet wist. Eén ervan is het advies voor het bereiden van drinken en voedsel:
- bij voorkeur niet in gezamenlijke ruimten waar ook cliëntgebonden werkzaamheden plaatsvinden.
- nooit in een ruimte als er gelijktijdig cliëntgebonden werkzaamheden plaatsvinden.
Motivatie: er is risico dat er micro-organismen van cliënten op het eten en/of in het drinken terecht komen.
Bij ons zijn de keuken en huiskamer meestal in één ruimte. Dus het is oppassen geblazen bij de boven beschreven combinatie. Verder staat te lezen hoe werkkleding gewassen hoort te worden. ‘Het moet op 60 graden en als het niet kan, op een temperatuur van 40°C tot 60°C én worden gedroogd in de droogtrommel (minimale stand kastdroog) en/of gestreken (minimale stand 150°C (warm=wol/polyester/zijde).’ Wie gaat controleren dat het thuis zo behandeld wordt? Dat was toen wij nog uniformen hadden geen probleem, daar zorgde de wasserij voor.
Zou hiermee te verklaren zijn dat er bij ons onder de cliënten en het personeel zoveel uitbraken van griep, longontsteking en buikgriep zijn?
Wat denk jij? Laat je reactie hieronder achter!
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account