Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Leefcirkels geven dementerende bewegingsvrijheid

Vivent Berlerode maakt gebruik van leefcirkels voor dementerende ouderen. Met behulp van domotica krijgen de cliënten meer vrijheid.

Veel dementerende bewoners van zorginstellingen wonen op gesloten afdelingen. Om demente cliënten meer bewegingsvrijheid te geven, schakelen steeds meer zorginstellingen over op zogenaamde leefcirkels. Per bewoner wordt vastgesteld hoe die persoon functioneert en wat die nog kan. Zo wordt bepaald wat iemands leefcirkel is: voor de ene persoon alleen een afdeling, voor een andere persoon bijvoorbeeld het hele huis en de tuin.

Domotica

Het bewaken van deze cirkels gaat meestal aan de hand van een computerchip, bijvoorbeeld in de hak van de schoen of met een armbandje. Voor de ene persoon gaat de deur dan wel open, voor een andere persoon niet. De deur registreert als het ware zelf wie ervoor staat. Dankzij de computerchips zijn mensen ook altijd vindbaar voor de zorgverleners. Komt iemand onverhoopt buiten de cirkel, dan ontvangen verzorgenden een signaal met de locatie. Bekijk hier de video waarin de leefcirkels in Vivent Berlerode worden uitgelegd.

 

Redactie TvV

Gerelateerde tags

3 reacties

 • L.S. van Dedem

  @E Stuyven, en dan noemen ze jullie zeker personen die verzorgen i.p.v. verzorgenden. Of personen die verplegen in geval van verpleegkundige. En b.v. zwangeren, dat worden dan personen die een baby in hun buik hebben. Een bejaarde wordt dan een persoon die voorbij de 65 jaar in leeftijd is. Pubers zijn jonge mensen die in de puberteit verkeren. Misschien wordt het wel een trend!

 • E Stuyven

  <em>Graag 'personen met dementie' ipv dementerenden... In woonzorgcentrum waar ik werk worden we gecorrigeerd indien we het woord 'dementerenden' gebruiken. Het kan een detail kijken maar ligt gevoelig...</em>

 • Aukje van Dijk

  Geweldig iniitiatief.
  Wat zou ik daar graag eens kijken!

Of registreer je om te kunnen reageren.