Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Bewoonster terecht verpleeghuis uitgezet'

Verpleeghuis Vivaldi in Zoetermeer heeft niet voor niets een 84-jarige bewoonster de deur gewezen. Dit zegt staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) in een reactie op kamervragen van de PVV.

De kamervragen van Fleur Agema (PVV) werden gesteld omdat zorgorganisatie De Vierstroom de zorg van de bewoonster opzegde. Reden: het gedrag van haar zoon zou al jaren onacceptabel zijn. Hij maakte het werk van de verzorgenden onmogelijk, bemoeide zich te veel met de zorg voor zijn moeder en intimideerde het zorgpersoneel.

 

Zorg ondermaats 

Dit deed hij omdat hij vond dat de zorg ondermaats was. Hij weigerde een ander verpeeghuis voor zijn moeder te zoeken. Vivaldi besloot de zorg op te zeggen, waarna de zoon een kort geding aanspande. De rechter stelde de zorginstelling in het gelijk.

 

Kamervragen

Fleur Agema stelde vragen als: 'Wordt het niet eens hoog tijd dat de gehele directie van Vivaldi zelf eens aan verhuizen denkt?' En 'Moet het verpleeghuis deze klachten oplossen in plaats van de klager op straat te zetten?'. De staatssecretaris pareerde alle vragen. 'De IGZ constateerde dat Vivaldi verschillende acties heeft ondernomen om tot een betere samenwerking te komen met de zoon en medewerkers. (...) In het verpleeghuis Vivaldi is een situatie ontstaan, waarbij er sprake is van een verstoorde relatie tussen de zoon van een bewoonster en de medewerkers van het verpleeghuis. (...) Het wederzijds respect is verdwenen. (...) De rechter heeft in deze zaak geoordeeld dat Vivaldi gewichtige redenen heeft om de zorgovereenkomst op te zeggen.'

 

Bron: Rijksoverheid

TvVOnline redactie

5 reacties

 • no-profile-image

  ikke

  als jullie nou eerst is afvragen wat het gedrag van de zoon met mensen doet dan kunnen jullie verder oordelen

 • no-profile-image

  astrid

  En wie is nu de dupe van dit probleem. De bewoonster zelf hoor ik niet in dit verhaal. Ook bij ons in de instelling is het vaak de fam van die veel problemen veroorzaken. Natuurlijk het is je moeder maar als je het niet met de zorg eens bent moet je er toch aan gaan denken dat er ook andere oplossingen zijn dan alleen de instelling waar je moeder verblijft.

 • no-profile-image

  gerda

  Zo, kan Fleur Agema eens achter haar oren krabben. Ik kan er niks aan doen maar ik heb zo\'n hekel aan die vrouw.

 • no-profile-image

  Gert

  Als die zoon geen betere zorg voor zijn moeder vindt, neemt hij zijn moeder maar in huis met hulp van de thuizorg.

  Je hebt in een instelling soms veel gedoe met de familie, dan met de bewoners zelf.

 • no-profile-image

  nurse

  En zo dumpen we het probleem bij de volgende instelling op het bordje.

Of registreer je om te kunnen reageren.