Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Genen oudste vrouw beschermden haar tegen dementie

De Nederlandse Hendrikje van Andel-Schipper, die in 2005 op 115-jarige leeftijd overleed, beschikte over bijzondere genen.

Die beschermden haar tegen dementie. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van dr. Henne Holstege van VU medisch centrum in Amsterdam, dat tijdens een congres in Canada is gepresenteerd

 

Oorzaken dementie
Volgens Holstege bieden de uitkomsten een goed uitgangspunt bij verdere onderzoek naar de oorzaken van alzheimer en andere vormen van dementie. Ook kunnen de bevindingen helpen bij het beantwoorden van de vraag waarom sommige mensen een zeer hoge leeftijd bereiken.

 

Zeer alert
Hendrikje van Andel-Schipper, die geldt als de oudste vrouw van Nederland, werd enkele jaren voor haar dood al door wetenschappers onderzocht. Volgens Holstege bleek daarbij dat ze functioneerde als iemand van 60 of 70 jaar. 'Ondanks haar hoge leeftijd was ze nog zeer alert. Ze zat vol grapjes en had ook nog belangstelling voor politiek. Dat is heel bijzonder voor iemand van 112.'

 

Medische wetenschap
Van Andel, die uiteindelijk aan kanker overleed, stelde tijdens haar leven haar lichaam ter beschikking aan de medische wetenschap. Het onderzoek dat na haar dood plaatsvond bevestigde dat er met de genetische code van de vrouw iets speciaals aan de hand was. Haar genoom biedt een uitstekende referentie voor nader onderzoek, aldus Holstege.

 

Bron: ANP

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.