Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Gesteggel om discriminatie homoseksuele verzorgende

MagentaZorg in Heerhugowaard en verzorgende Brian Veldman-Bhoep staan lijnrecht tegenover elkaar wat betreft de vermeende discriminatie van Veldman-Bhoep om zijn homoseksualiteit.

De verzorgende ig werd in april 2011 ontslagen, een maand nadat de Commissie Gelijke Behandeling hem in het gelijk stelde, toen hij aangaf gediscrimineerd te worden door zijn toenmalige leidinggevende om zijn homoseksualiteit. Veldman-Bhoep heeft hier nog steeds slapeloze nachten van. ‘Dat gedachtenmolentje blijft maar draaien.' Dit zegt hij in een interview met tvvonline, de website van vakblad Tijdschrift voor Verzorgenden. Veldman-Bhoep (40) werkt al 23 jaar met plezier in de zorg, waarvan de laatste zeven jaar in verpleeghuis Lauwershof (MagentaZorg) in Oudorp. Totdat hij daar eind 2009 een nieuwe leidinggevende kreeg. ‘Ik ontmoette haar na mijn vakantie en haar eerste woorden waren: "Jij bent Brian, homoseksueel en hebt een kind geadopteerd."

 

Reetkever

Deze opmerking was volgens hem het startsein voor een reeks pesterijen. ‘Als ik voorover gebogen stond in het keukentje, zei ze: "Brian wacht op een beurt." Toen ik er iets van zei, antwoordde ze: "Ja maar homo's zijn toch reetkevers?" Over mijn vakantiedagen zei ze: "Je vakantie keur ik nooit goed, je gaat gewoon niet." Maar ik had al geboekt. "Je hebt toch ook een annuleringsverzekering?" zei ze. Uiteindelijk kon ik het met mijn collega's onderling regelen.'Op veel steun van collega's kon Brian naar eigen zeggen niet te rekenen. ‘Ze hebben me alle 45 laten vallen. Ze waren bang om hun baan te verliezen, níemand is voor me opgekomen. Dat heeft me veel pijn gedaan.' Veldman-Bhoep stapte naar de ondernemersraad maar kreeg nul op het rekest. ‘Ze hielden mijn leidinggevende allemaal de hand boven het hoofd.' Door alle pesterijen kreeg Brian steeds meer last van zijn gezondheid. ‘Ik ben een binnenvetter en kreeg allemaal lichamelijke klachten. Ik kreeg last van wegrakingen, viel kilo's af en deed 's nachts geen oog meer dicht.' Uiteindelijk ging hij in mei 2011 naar de huisarts. Diagnose: een burn-out.

 

Commissie Gelijke Behandeling

Maar hij liet het er niet bij zitten en stapt naar de Commissie Gelijke Behandeling. Deze stelt hem - met behulp van een aantal getuigenverklaringen van collega's- uiteindelijk in het gelijk, en geeft MagentaZorg een berisping. Er is volgens de commissie ‘verboden onderscheid gemaakt bij de arbeidsomstandigheden op grond van homoseksuele gerichtheid door onvoldoende zorg te dragen voor een discriminatievrije werkvloer.' Een maand na de uitspraak van de Commissie wordt Veldman-Bhoep ontslagen ‘op basis van arbeidsconflict'. Hij zit dan al een jaar thuis. Een baan in de zorg wil hij niet meer. ‘Ik kan de onregelmatige diensten niet combineren met de zorg voor mijn dochtertje. Het is wel jammer dat mijn zorgcarrière op deze manier geëindigd is, want het blijft een mooi beroep.'

 

Reactie MagentaZorg

MagentaZorg ontkent alle aantijgingen van Veldman-Bhoep. ‘Er wordt op de werkvloer niet gediscrimineerd. De leidinggevende van meneer Bhoep is goed, en handelt naar eer en geweten. Zij heeft zich niet discriminerend uitgelaten', zegt advocaat Deenik namens MagentaZorg. De verklaringen van collega's van Bhoep, waarin zij schrijven dat hun leidinggevende discrimineert, zouden zij later hebben teruggetrokken, aldus MagentaZorg. ‘Zij hebben deze verklaring onder valse voorwendselen van meneer Bhoep getekend, en ze hebben hier spijt van. Ze hebben hun excuses aan hun leidinggevende aangeboden, en die zijn geaccepteerd. Verder hebben alle werknemers een verklaring ondertekend dat er niet gediscrimineerd wordt op de werkvloer.' Het ontslag van Bhoep heeft volgens MagentaZorg dan ook niets te maken met zijn homoseksualiteit. ‘Dat is gebeurd naar aanleiding van een arbeidsconflict.'

 

Imagoschade

MagentaZorg geeft aan imagoschade te hebben geleden onder deze zaak, en hoopt alsnog de naam te kunnen zuiveren. ‘Wij zijn het niet eens met de procedure van de Commissie Gelijke Behandeling: de collega's hadden gehoord moeten worden. Wij zien graag dat deze procedure opnieuw, maar dan op een goede manier uitgevoerd wordt. Alleen is het de vraag of dit kan, en of de Commissie dit wil. We wachten het af.'

 

Bron: TVVonline

Auteur: Redactie TVVonline - Rhijja Jansen

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

8 reacties

 • no-profile-image

  HARAS

  Vreselijke ervaring met als gevolg werkloos en alle gevolgen van dien. Heel veel sterkte en wijsheid voor de toekomst, Brian.  Dat B. in zijn gelijk is gesteld door de CGB, wil nog niet zeggen dat deze cie. haar werk na behoren doet. Ook zij laten grove steken vallen!!

 • no-profile-image

  Gerard Veldman (partner van Brian)

  De getuigenverklaringen zijn keurig door de ex-collega’s zelf opgesteld en ondertekend (behalve de gezamenlijke verklaring, maar die hebben ze uiteraard eerst gelezen).

  We weten dat MagentaZorg enorme druk heeft uitgeoefend op deze collega's om vooral niet te getuigen bij de CGB, hoewel ze door de CGB in eerste instantie waren opgeroepen.

  Bij navraag (gisteren) blijkt dat de CGB totaal niet op de hoogte is van een eventueel verzoek om de zaak te heropenen (conform hetgeen de advocaat van MagentaZorg aangeeft).

  Ze gaven daarnaast aan dat zij de kans op heropening zeer gering achten (aangezien er geen nieuwe feiten zijn, laat staan materiële nieuwe feiten).

  Het verbaast mij niet dat MagentaZorg bij monde van hun advocaat (de heer Deenik) heeft gebluft (zo noemen we het toch maar even).

  Aangezien dit ook gebeurde toen ze vernamen dat Brian naar de CGB was gestapt met zijn klacht.

  De feiten spraken de uitlatingen van MagentaZorg telkens tegen en daarop i s het oordeel van de CGB gebaseerd.

  Daarnaast had de advocaat aangegeven dat alle ex-collega’s van Brian een verklaring hebben getekend waaruit zou blijken dat er niet gediscrimineerd wordt op de werkvloer.

  Woensdag heeft Brian een ex-collega gesproken en die gaf aan dat ze zeker wist (ook bij navraag bij andere ex-collega’s) dat dit onjuist is.

  Het blijft wonderlijk dat MagentaZorg nog steeds de hand boven het hoofd houdt van de ex-leidinggevende Linda van der Meer en ook niet bereid zijn hun excuses aan te bieden.

 • no-profile-image

  Folkert V.

  Met stijgende verbazing dit artikel gelezen.. Ben zelf homosexueel en werkzaam in de zorg. Als er in ons Nederland één gay-vriendelijke branche is dan is dat naar mijn persoonlijke ervaring en beleving wel de zorgsector.

  Dat deze man na 23 jr. (met plezier en liefde) werkzaam in de zorg er door 1 persoon wordt uitgewipt, en de laffe collega's die hier schijnbaar ook debet aan lijken te zijn... Ik word hier echt misselijk van! Heel jammer dat het zgn. "arbeidsconflict" hier niet wordt genoemd en beschreven.

  Ik wens collega Brian Veldman-Bhoep veel geluk en sterkte en hoop dat je een betrekking vindt waar je wel gewoon lekker jezelf kunt en mag zijn!! GoodLuck.

 • no-profile-image

  anoniem

  Conflicten worden het liefst binnenskamers opgelost, maar ik geloof je verhaal en dat het hier op uit kan lopen. Ze zouden zich dood moeten schamen om een goede medewerker zo de deur te wijzen. En een manager in huis te houden die de boel manipuleerd, geloof me dat ze elkaars hand boven het hoofd houden. Jammer dat je collega`s je niet gesteund hebben, waarschijnlijk uit angst voor hun baan, heb een soortgelijke situatie meegemaakt, als puntje bij paalje komt trekt iedereen zich terug. Herken het volledig. Zo`n situatie kan je helemaal breken. sterkte.

 • no-profile-image

  lvrijsw.

  ik geloof meteen dat er gediscrimineerd is. ik heb ook in een huis gewerkt waar altijd conflicten waren maar dat bleef allemaal binnen de deuren en mocht je het naar buiten brengen sprak iedereen het ineens tegen en maar klagen over en tegen iedereen.... ben blij dat ik daar weg ben

 • no-profile-image

  Martin Read

  Vreemd verhaal... rommelt van alle kanten. Die verzorgende zal toch niet zomaar al die uitlatingen verzinnen?

  Jammer dat ik( als homo in de zorg) niet die leidinggevende ooit ontmoet heb, had de vloer met haar geveegd!

 • no-profile-image

  elisabethcb

  Wel vreemd dat er eerst verklaringen ten gunste van deze man waren van zijn collega's en dat die later zijn ingetrokken...... Onder welke druk is dat gebeurd ??

 • no-profile-image

  prutteltut@hotmail.com

  ik geloof dat ze daar een 100 jaar terug zijn gegaan als je iemand daarom moet zieken in het werk is wel erg simpel , zou men niet eens eerlijk een gesprek open en eerlijk met het zg hoofd en een psych een optie zijn .die psych behoort dat zo gelijk al door te hebben of durven zedat niet aan is al een beetje raar dat er al daarvoor is bevestigd dat ze discrimineerd en dat alles ineens terug gehaald wordt pppfff misschien moet haar prive eens onder de loep genomen worden misschien is zij wel diegene die niet met haar eigen geaardheid om kan gaan en haar frustraties op haar collega afreageerd

Of registreer je om te kunnen reageren.