Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

MS ernstiger bij mannen

De kans op multiple sclerose (MS) is bij vrouwen groter dan bij mannen, maar bij mannen zijn de gevolgen ernstiger. Zo hebben zij vaker last van geheugenproblemen.

Dit blijkt uit recent onderzoek van Menno Schoonheim van VUmc MS Centrum. Schoonheim concludeerde dat bij mannelijke MS-patiënten er meer verlies aan hersenweefsel is, waardoor zij vaker last hebben van cognitieve klachten, zoals geheugenproblemen. Daarnaast blijkt ook dat de schade aan de witte stof in de hersenen bij mannen groter en heftiger is dan bij vrouwen.

 

Witte en grijze stof 

MS werd tot voor kort gezien als een ontstekingsziekte van de witte stof van het centraal zenuwstelsel. Nu blijkt dat de grijze stof er ook bij betrokken is. De witte stof is de plaats in de hersenen waar de zenuwbanen lopen. De huidige geneesmiddelen zijn er op gericht om de ontsteking bij MS-patiënten te verminderen. Nederland telt ruim zestienduizend mensen met MS. Slechts een deel van hen heeft baat bij de huidige geneesmiddelen. De laatste jaren is duidelijk geworden dat door de schade in de grijze stof van de hersenen, waar de zenuwcellen liggen, de patiënten steeds verder achteruitgaan. Ze gaan moeilijker lopen en zien en ze kunnen geheugenproblemen krijgen.

 

Bron: VUMC

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.