Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Prikkelrijke Interventies voor bedlegerige cliënten wint prijs

De V&VN Zorgaward 2011 is gewonnen door Jolande Sissing met ‘Prikkelrijke Interventies'. Dit winnende idee is speciaal bedoeld voor bewoners die niet kunnen deelnemen aan activiteiten, omdat ze volledig bedlegerig zijn.

Jolande is assistent verzorgende bij verpleeghuis Herinkhave van Carintreggeland. Zij heeft met collega's door onderzoek onder bewoners (Best Practice Methodiek) samen met Saxion Hogeschool in Enschede een kaartenbak gemaakt met ideeën en handleidingen voor prikkelrijke- en prikkelarme activiteiten.

 

Bedlegerig

De bedoeling is dat verzorgenden deze kunnen gebruiken voor de bewoners voor elk gewenst moment. Het gaat vooral om bewoners die niet kunnen deelnemen aan de reguliere activiteiten, mede omdat ze volledig bedlegerig zijn, ofwel de prikkels niet meer aan kunnen. In Herinkhave wonen alleen psychogeriatrische bewoners, vaak met een vergevorderde vorm van dementie.

 

Zintuigprikkeling 

Om dit project succesvol te laten zijn, wordt het regelmatig tijdens het teamoverleg besproken. Iedere nieuwe medewerker loopt een dag mee met de activiteitenbegeleider om bekend te raken met zintuigprikkeling. 'Bijvoorbeeld het geven van een handmassage, of tijdens het baden een muziekje draaien', aldus Jolande. Ze ontving een sculptuur en een cheque van € 1000. De prijs werd uitgereikt door Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) en V&VN voorzitter Marian Kaljouw, tijdens de Week van de

Verzorging.

 

Bron: V&VN

 

Inspirerend: Klik hier voor het filmpje waarin Jolande haar winnende idee uitlegt

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.