Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verzorgenden weigeren griepprik massaal

Meer dan de helft van de verzorgenden haalt geen griepprik. De meesten doen dit niet, omdat ze naar eigen zeggen nooit ziek zijn.

Dit blijkt uit een poll van Tijschrift voor Verzorgenden op de website www.tvvonline.nl. De vraag luidde: ga jij de griepprik halen? ‘Nee, want ik ben nooit ziek', antwoordde 39%. Twintig procent is niet van plan om de griepprik te halen, ‘omdat ik het idee heb dat ik er juist griep van krijg'. Twee procent laat zich niet vaccineren ‘omdat mijn baas het niet vergoedt'.

 

Loyaliteit

Een op de vijf verzorgenden (21%) haalt de prik wel, ‘want dat ben ik verplicht aan mijn kwetsbare cliënten'. Acht procent antwoordt: ‘Ja, baat het niet, dan schaadt het niet'. Tien procent haalt de griepprik ook uit loyaliteit naar collega's. ‘Zo voorkom ik dat ik ziek word, en mijn collega's een hogere werkdruk hebben.' In totaal stemden 522 personen.

 

Reactie V&VN

V&VN vindt het ‘jammer' dat zoveel verzorgenden niet van plan zijn om zich te laten vaccineren tegen de seizoensgriep. Monique Verkerk: ‘Uit eerder onderzoek is al gebleken dat verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen geen prik halen. Wij adviseren altijd om de griepprik te halen, omdat dit in het belang is van je kwetsbare cliënten en je collega's. Jaarlijks sterven zo'n zes- tot achthonderd kwetsbare ouderen aan de seizoensgriep.'

 

Campagne

Verkerk bevestigt de aanname van verzorgenden dat je van de griepprik ziek kunt worden. ‘Maar dit is een lichte vorm van griep, die veel minder ernstig is dan wanneer je écht de seizoensgriep krijgt.' Vanaf deze week is de griepvaccinatiecampagne weer van start gegaan en halen meer dan 3,5 miljoen Nederlanders weer de gratis jaarlijkse griepprik. Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep.

 

Stem mee met de nieuwe poll: Hoe probeer jij milieubewust te zijn in je werk? 

 

Bron: Tijdschrift voor Verzorgenden

Auteur: Redactie TVVonline - Rhijja Jansen

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

9 reacties

 • no-profile-image

  amanda

  ik wordt elk jaar NAde griepprik een week ziek,al 12 jr achtereen,dus niet zeggen DAT KAN NIET,Ben ik toch niet de eenigste???? groetjes.

 • no-profile-image

  Nicodientje

  Vraag het aan de ouderen zelf wat zij willen!Ze moeten vaak al zoveel medicijnen,om het leven nog zoveel mogelijk te rekken.Dat is het gewoon of niet!

  Nu wordt het ook niet gevraagd.Ze worden gewoon naar de huisarts gebracht om de griepprik te laten geven.

  Laat de verzorgenden ook gewoon de vrije keuze!!!!!

 • no-profile-image

  Coen

 • no-profile-image

  prikPleister

  Veel mensen zijn bang voor injecties vanwege de prik. Met de prikpleister wordt de huid verdoofd waardoor de angst voor de injectie afneemt: http://www.prikkenzonderpijn.nl

 • no-profile-image

  Joke Bosman

  In de reactie van de V&V met de oproep om om reden van loyoliteit de griepprik te halen deugt niet.

  Je haalt een prik om jezelf te beschermen en je gaat zorgvuldig om met clientcontact als je zelf iets mankeert waarvan je weet dat de aandoening besmettelijk is.

 • no-profile-image

  marjo

  Conclusie, zv'ers zijn dus de slimste mensen.

  Mensen wordt eens wakker, de enige die het wat oplevert is de medische industrie.!!

  http://www.youtube.com/watch?v=JtUB0aWZbWA&feature=player_embedded.

 • no-profile-image

  Jaap

  Het nut van de griepprik wordt zwaar overschat. Voor ouderen en mensen met een slechte weerstand kan het verstandig zijn de griepprik te halen. Voor alle anderen heeft het geen bewezen werking.

  Het volgende artikel geeft een interessant inzicht: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/64202-de-griepprik-zin-of-onzin.html

 • no-profile-image

  Anabel Schuit

 • no-profile-image

  Elsje butterfly

  Griepprik ???? Die haal ik niet ! Het is niet eens bewezen dat ie werkt!!! Dat is afgelopen winter door Ab Oisterhaus zelf gezegd !!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.