Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Beter salaris en afname werkdruk speerpunten cao-onderhandeling zorg

Ook voor 2012 komt er geen nullijn voor de zorg. Dit betekent dat Abvakabo FNV ook volgend jaar kan onderhandelen voor goede zorgcao's met loonsverhoging. 'Hierbij zullen we niet alleen

De vakbond is blij met de uitspraak van minister Schippers van VWS. Bestuurder Elise Merlijn: 'Dit is goed nieuws voor de medewerkers in de  verpleeg- verzorgingshuizen en thuiszorg. Er wordt volgend jaar over hun cao onderhandeld.'

 

Extra personeel

Abvakabo FNV reageert hiermee op de arbeidsmarktbrief van minister Schippers aan de Tweede Kamer. In deze brief zet de minister haar visie uiteen op de arbeidsmarkt van de zorgsector waarbij 'vertrouwen in professionals' en investering in (extra) personeel centraal staat.

 

Werkdruk verlagen 

Investering moet niet alleen een goed salaris zijn, zegt Merlijn. Uit diverse onderzoeken blijkt dat steeds meer mensen de zorgsector verlaten om ergens anders te gaan werken. Werkdruk speelt hierbij ook een grote rol. 'En dan te bedenken dat we over twintig jaar 400.000 zorgmedewerkers nodig hebben. Die zijn zijn er niet, dat heeft ook de minister verondersteld.'  Scherp blijven op de werkdruk en fysieke (over)belasting moet hoogste prioriteit zijn.

 

Loopbaan

Nadenken over nieuwe technologie en innovatie is ook van belang, aldus de minister in haar brief. Merlijn:  'Wij willen hier nadrukkelijk bij betrokken worden, samen met onze leden in het werkveld. En dat geldt ook voor taakherschikking en loopbaanperspectief. Het anders verdelen van taken voor beroepsbeoefenaren in de zorg en het daarmee ontstaan van nieuwe beroepen en nieuwe taken voor de huidge beroepen biedt carrièremogelijkheden. Daarmee wordt het werken in de zorgsector aantrekkelijker, waardoor minder mensen de sector zullen verlaten en meer mensen in de zorg willen werken.' Verder wordt gesteld in de brief dat het van groot belang is bij cao-onderhandelingen afspraken te blijven voor scholing en ontwikkeling. 

 

Bron: ABVAKABO FNV

TvVOnline redactie

6 reacties

 • no-profile-image

  eggy

  Laten we ook eens een keer voor ons zelf opkomen ,mensen die in de zorg werken denken nooit aan zich zelf maar altijd aan een nader.

  Dus nu maar eens meer handen aan het bed ,zodat je s,avond niet gesloopt thuis komt en een iets hoger salaris hoort daar echt bij .We hebben verantwoordelijk werk ,we werken met mensen en een fout kan vele gevolgen hebben,en het is hard werken in de zorg

 • no-profile-image

  vig

  dan mogen ze eerst eens kijken naar de werktijden/dagen!Dat organisaties eens wat flexibeler omgaan met vrouwen met kleine kinderen.Aangezien er in de zorg voor een groot deel wordt gewerkt door vrouwen van30- 60.En ik weet als geen ander met kleine kinderen en in de zorg werken is bijna onmogelijk!

 • no-profile-image

  anja

  inderdaad werkdruk moet naar beneden, meer tijd voor bewoners Het salaris hoeft voor mij niet omhoog

 • no-profile-image

  Lia

  Salaris hoeft niet omhoog, dat is prima.

  De werkdruk moet naar beneden, meer tijd voor de mensen zodat het werken aantrekkelijker gaat worden!

 • no-profile-image

  Diekie4

  Eerst zien,dan geloven............

 • no-profile-image

  Een verzorgende..

  Praatjes vullen geen ....

Of registreer je om te kunnen reageren.