Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Personeel woonzorgcomplexen screenen op diefstal'

Personeel van woonzorgcomplexen moet beter gescreend worden op diefstal. Dat vindt het Nationaal Ouderenfonds.

In vrijwel alle gevallen van diefstal door personeel, vindt volgens het Ouderenfonds ontslag op staande voet plaats. Maar zo iemand kan zo weer in een ander verzorgingshuis aan de slag gaan. Het Ouderenfonds meent daarom dat woonzorgcomplexen hun beleid op dit vlak grondig moeten gaan verbeteren.

 

Verklaring omtrent gedrag

Het Ouderenfonds adviseert daarom om in alle gevallen informatie over een potentiële nieuwe medewerker in te winnen bij vorige werkgevers. Daarnaast zou iemand pas mogen worden aangenomen als er een verklaring omtrent gedrag is overlegd. Sommige verzorgingshuizen werken al op deze manier, maar het grootste gedeelte niet. Toch is ook dit systeem volgens het Ouderenfonds niet waterdicht, omdat er een veroordeling van de rechter nodig is om de verklaring omtrent gedrag niet te verstrekken. Als er geen aangifte is gedaan bij de politie of de zaak is geseponeerd, is dit sowieso niet het geval.

 

Geld en medicijnen

Geld wordt het vaakst gestolen, volgens het Ouderenfonds. Meestal gaat het om kleine bedragen die keer op keer worden weggenomen. Naast geld worden ook regelmatig sieraden en medicijnen gestolen. Vooral de zogenoemde tranquillizers, die alleen op recept verkrijgbaar zijn, zijn diefstalgevoelig.

 

Bron: Nationaal Ouderenfonds

 

Lees ook:

Weblog Conny Pols over diefstal

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  ikke

  De werkgevers moeten eerst naar de vaste krachten opletten wat hun in de zorg doen.onhygienisch werken,misbruik maken van stagiare's,om de éne uur gaan roken,en als je de waarheid spreek wordt je scheel aangekeken ook ,medicatie delen maar hun troep niet opruimen .zulke kleine dingen wordt niet opgelet.

 • no-profile-image

  IK

  Er zijn maar weinig werkgevers die bij de oude werkgever om informatie vragen.

 • no-profile-image

  carolina

  Als de nieuwe werkgever, bij de oude werkgever informeerd over reden ontslag, kan dit ook andere problemen aan het ligt brengen (verstoorde arbeids verhoudingen)

  maar voor zowel het toe eigenen van spullen die niet van jouw zijn als voor aggeressie tegen bewoners.

  Er zitten dus 2 kanten aan zo'n informatie maar ter bescherming van de bewoners zou je toch denken dat de nieuwe werkgever dit altijd al doet.

  Vroeger moest je altijd een verklaring van goed gedrag overleggen.

 • no-profile-image

  Greet

  Van mij mogen ze iedere werknemer en bezoeker controleren. Het is te gek voor woorden, dat er zoveel gestolen wordt van werkgever en vooral van die arme hulpvragers.

  Ik ben uitzendkracht, van uitzendkrachten zeggen ze ook, dat zij veel stelen en onbetrouwbaar zijn. Ik moet er niet aan denken, dat ik ook maar iets zou stelen. Ik zou eerder nog opkomen voor de hulpvrager.

  Er zijn dus ook eerlijke uitzendkrachten!

Of registreer je om te kunnen reageren.