Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Richtlijnen sluiten niet aan op denkniveau verzorgenden

Om richtlijnen in de caresector goed in te voeren moeten deze minder dik zijn, beter leesbaar en een lager vereist denkniveau hebben. Op dit moment sluiten ze slecht aan bij het opleidings- en kennisniveau van verzorgenden.
overleg

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Belemmerende en bevorderende factoren bij proefimplementatie van een richtlijn in de care' van V&VN.

 

Proef

V&VN heeft tien verzorgenden en verpleegkundigen als proef begeleid bij het invoeren van de richtlijn Urine-incontinentie bij kwetsbare ouderen. De beroepsvereniging heeft gekeken welke factoren bevorderend of belemmerend werken tijdens het implementatieproces. Een belemmering bleek met name het gemiddeld lagere kennis- en opleidingsniveau van de zorgverleners in de care.

 

Voorkeur stappenplan

De richtlijnen (en daarmee samenhangende instrumenten en activiteiten) moeten dan ook veel meer worden toegesneden op het kennisniveau en de vaardigheden van deze verzorgenden. Hierbij kan het beste van het laagste opleidingsniveau uit te gaan: dat van de medewerkers in de thuiszorg. Zij geven voorkeur aan een duidelijk te volgen stappenplan of een beslisboom die overeenkomt met al bestaande werkwijzen of kwaliteitssystemen in deze sector.

 

Deskundige

In het rapport wordt ook geadviseerd om voor diegene die de richtlijn implementeert bij voorkeur een minimaal deskundigheidniveau aan te houden: in de VVT-sector minimaal  een verzorgende-IG en in de thuiszorg een verpleegkundige.

 

Verpleeghuizen

In verpleeghuizen was men het meest positief over haalbaarheid van implementatie van multidisciplinaire richtlijnen. Uit zowel de resultaten van de proefimplementatie als uit het literatuuronderzoek bleek dat er geen ‘nieuwe' beïnvloedende factoren specifiek voor de caresector zijn in vergelijking met de reeds bekende factoren in de cure.

 

Bron: V&VN

Auteur: TvZ - Annelies Vermeulen

 

Klik hier voor het rapport.

 

Vind jij de richtlijnen wel eens moeilijk te begrijpen? Laat je reactie hieronder achter!

TvVOnline redactie

4 reacties

 • no-profile-image

  Karin

  En dan hebben jullie het over niveau's.... schrijf eerst het woord eens goed!!

 • no-profile-image

  janny

  minder kwaliteit is wel degelijk merkbaar op de werkvloer niveau 2 is toch minder dan niveau 3 ig of niet soms .

  bij ons merk je dat wel degelijk dat de VIG meer taken krijgt en verantwoordelijkheid maar daardoor de druk behoorlijk oploopt. je fungeert als een spin in een web maar komt tijd te kort

  en dan te bedenken dat veel niveau 2 collega's fouten maken die in de doofpot komen , bang voor het gevolg.

  jeetje waar blijft onze kwaliteit.

  2 collega's die nog nooit iets in de zorg hebben gedaan hebben een cursus gevolg van 20 keer en zijn daarmee doorgeschoven naar een hoge teamleider functie wat denk je hoe de collega met niveau 3 en 4 zich voelen nu deze persoon de scepter zwaait , ergens deugt er iets niet in deze branche.

 • no-profile-image

  Rot in het vak

  De zorg wordt uitgehold. Eerst moest je een ziekenverzorgende of een nivo 3 met ig hebben om in een verpleeghuis te kunnen werken. Maar nu wordt je als helpende opgeleid op kleinschaligwonen vrpleeghuiszorg voor pg bewoners.

  Het komt de instelling wel goed uit nu met de zzp en de bezuineging die er bij hoord. Als er maar een nivo 3 is gaat het ook gewoon door zegt het beleid dan. die voorheen ook in de zorg werkten. Waar blijft de kwaliteit van zorg. Er zit toch wel verschil in of je nu 2 jaar hebt gestudeerd of 6 jaar.

 • no-profile-image

  werkpaard

  In het KSW lopen steeds meer Helpende nivo 2 rond en steeds minder Vig nivo 3.

  Is de studie te moeilijk geschreven of gaat het nivo van de zorg naar beneden?

  Ik wil wel zeggen dat de helpende goed werk verricht!!!

  Maar ja, minder gestudeerd is nu eenmaal minder kennis.Is een tekort voor de bewoner

Of registreer je om te kunnen reageren.