Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Beloon gemotiveerde verzorgenden met cadeaus'

Geef verzorgenden 'care-miles' als ze goede ideeën aandragen voor problemen op de werkvloer.
verzorgenden

Dat is één van de aanbevelingen van de Nationale DenkTank, een organisatie van twintig getalenteerde studenten. Volgens de Nationale DenkTank is 30 procent van het personeel in de zorg ontevreden over de organisatie van het werk. 'Slechte afspraken over de taakverdeling zorgen bijvoorbeeld voor tijdverspilling,' zegt een woordvoerder. 'En dat in een sector waar een groot tekort aan personeel is, en een hoge werkdruk bestaat.' Verder missen veel zorgmedewerkers waardering van de leidinggevende en ziet 30 procent van het zorgpersoneel onduidelijke afspraken tussen collega's als de grootste tijdverspilling op het werk.

 

Ideeën spuien 

Volgens de DenkTank weten mensen van de werkvloer vaak zelf heel goed hoe ze de tevredenheid van patiënten zouden kunnen verbeteren, de kwaliteit van zorg, en/of de samenwerking tussen collega's. 'Via die care-miles worden ze aangemoedigd om die ideeën te spuien,' aldus de woordvoerder. 'Er zit een wedstrijdelement in. Met de care-miles kunnen ze iets winnen'. Het idee is toegepast bij een instelling voor thuiszorg, en de resultaten waren zeer positief, zegt de DenkTank.

 

Cadeautje
De verzorgenden kunnen CareMiles scoren in vier categorieën: productiviteit, kwaliteit van zorg, cliënttevredenheid en collegialiteit. Aan het eind van elke maand vindt er een evaluatie en prijsuitreiking plaats. De verzorgende en/of het team met de meest behaalde CareMiles worden in het zonnetje gezet. De zorginstelling bepaalt zelf de beloning. Dit kunnen bijvoorbeeld gadgets, een cursus, een luxe koffiezetapparaat of de beschikking over een massagestoel zijn. Het spel heeft elke maand een ander thema om zo aandacht te vestigen op een relevant probleem. Daarnaast hebben verzorgenden direct inspraak op het te voeren beleid.


Maatschappelijke problemen
De denktank is een initiatief van bedrijven en universiteiten. Bedoeling is dat de jonge mensen 'out of the box'-oplossingen bedenken voor maatschappelijke problemen. Elk jaar worden nieuwe deelnemers geselecteerd. De groep van 2011 presenteert maandag in Den Haag haar eindvoorstellen.

 

Klik hier voor het rapport van de Denktank


Bron: Nationale Denktank / Nursing

TvVOnline redactie

3 reacties

 • no-profile-image

  Tina

  Mij lijkt die individuele wedstrijdselement niet bevorderlijk voor het teamwerk.

  Teamleden moeten elkaar niet als concurrenten zien. Goede collega's vullen elkaar aan zonder machtstrijd of competitiedrang.

  Laat dus het beste TEAM winnen!

 • no-profile-image

  carla

  kadootjes hoef ik, gelukkig krijg ik ruim voldoende waardering van mijn leidinggevende. Inplaats van kadootjes mag van mij dat geld in de zorg zelf gestoken worden. Kunnen bewoners van een pg afdeling weer eens wat lekkers krijgen, wat ze nu door de regering wordt ontzegt, omdat het niet in de awbz zit.

 • no-profile-image

  zonl medewerkster

  Dit doen wij al als medewerkers meedenken met het beleid dat is het uitgangs punt van de visie van Zorggroep oude en nieuwe land.

  www.betrokkenzorg.nl

  we zijn niet voor niets door elsevier uitgeroepen tot beste thuiszorgorganisatie

Of registreer je om te kunnen reageren.