Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Buurtzorg naar het buitenland

Het succesvolle concept Buurtzorg start 1 december in Zweden. Een Nederlands-Zweedse verpleegkundige en 2 Zweedse collega's gaan als eerste team aan de slag in het plaatsje Balsta, boven Stockholm.

De Zweedse Buurtzorg-variant heet Grannvard Sverige. Als het concept aanslaat, mag het team zelf nieuwe collega's aannemen. Buurtzorg kent namelijk geen leidinggevenden en geen afdeling Human Resources. In kleine, autonome teams regelen de verpleegkundigen en ziekenverzorgenden bijna alles zelf. Ook organisatorische zaken zoals planningen en administratie.

 

Belangstelling
Ook de Verenigde Staten, België en Japan toonden belangstelling voor de werkwijze van Buurtzorg. Directeur Jos de Blok hield lezingen in deze landen en is momenteel in gesprek met de AARP, de Amerikaanse ouderenbond met 37 miljoen leden.

 

Beste werkgever
In Nederland valt de aanpak van Buurtzorg in de smaak bij werknemers. In september won Buurtzorg de titel Beste Werkgever 2011 in het tevredenheidsonderzoek van Effectory.

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Anneke Bakker

    Toch biedt het Buurtzorg-concept weinig voor mensen die op een andere manier begeleiding nodig hebben. Als ze vml. pgb'ers in dienst zouden nemen (wel ervaring, geen opleiding) en die per 1-1-14 zouden inzetten bij hun huidige opdrachtgevers, dán zouden ze past echt vernieuwend zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.