Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Probleemgedrag demente beproeving voor verzorgende

Ouderen met dementie die in een verpleeghuis wonen, vertonen bijna allemaal één of meerdere symptomen van probleemgedrag. Het gedrag is hardnekkig, complex en moeilijk te behandelen.

Dit constateert specialist ouderengeneeskunde Roland Wetzels, als onderzoeker werkzaam in het UMC St Radboud. Hij promoveert hiermee op 19 december.

 

Agressie

Probleemgedrag van ouderen met dementie in verpleeghuizen varieert van agitatie en prikkelbaarheid tot agressie, ontremd gedrag en hallucinaties. Tenminste één van de symptomen komt bij 97 procent van hen gedurende een langere periode voor. Een kwart heeft meerdere symptomen tegelijkertijd. Zonder behandeling is dit complexe probleemgedrag een beproeving voor de omgeving, zoals medebewoners, zorgverleners en familie. En vaak ook voor de betrokkenen zelf.

 

Medicijnen

Specialist ouderengeneeskunde Roland Wetzels heeft dit vastgesteld in zijn promotie-onderzoek. Twee jaar lang volgde hij 290 dementiepatiënten in negen verpleeghuizen. Het behandelen van probleemgedrag bij dementie blijkt niet eenvoudig. Noodgedwongen schrijven artsen in verpleeghuizen psychofarmaca voor. Tweederde van de verpleeghuisbewoners met dementie gebruikt deze medicijnen.

 

Bijwerkingen

Welk psychofarmacon wordt voorgeschreven hangt af van de te behandelen symptomen, bijvoorbeeld een antipsychoticum of een middel tegen angst of depressie. Een vijfde van de patiënten gebruikt meerdere psychofarmaca tegelijk. Eén op de acht verpleeghuisbewoners met dementie krijgt een antipsychoticum, bijvoorbeeld haloperidol, gedurende een periode van twee jaar of langer. Dit is zorgelijk, aldus Wetzels, omdat deze middelen vanwege de bijwerkingen niet langdurig gebruikt mogen worden.

 

Dilemma arts

De reden voor het langdurige gebruik is, dat probleemgedrag bij dementie hardnekkig en complex is. Wetzels: ‘Een psychosociale interventie is eerste keus, maar als dat niet mogelijk is of niet of onvoldoende helpt, staat de arts voor een dilemma.' Wetzels benadrukt dat alle psychofarmaca met de juiste indicatie en in de juiste dosering voorgeschreven moeten worden. De arts moet blijven controleren of het middel nog noodzakelijk is. Wetzels constateert dat dit niet altijd gebeurt; hierin is dus nog verbetering mogelijk.

 

Bron: UMC St Radboud

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

3 reacties

 • no-profile-image

  VIG

  Storm in een glas water wat bij betreft. Hebben we iets beters te doen dan ons hierom druk maken ?

 • no-profile-image

  Anabel Schuit

  Ik zie het probleem niet: een moeder is niet alleen een moeder, maar wel moeder. Een gehandicapte niet alleen gehandicapt, maar wel een gehandicapte. Er wordt ook regelmatig gesproken over een dementerende, is dat dan ook niet goed? We begrijpen allemaal meteen wat er bedoeld wordt, en dat het niet betekent dat iemand alleen dát is. Ik vind dat er soms al genoeg krampachtig omgegaan wordt met dit soort dingen. Laatst hoorde ik dat je niet mensen met een handicap \'mag\' zeggen, maar moet praten over \'mensen met mogelijkheden\'. Kom op, zeg.

 • no-profile-image

  yael

  ik vind het jammer om het woord demente te lezen! het is altijd nog een persoon met dementie en geen demente, of zie ik het nu verkeerd? ik vind dat we inderdaad te maken krijgen met agressie maar soms valt dit ook wel mee hoor.

  sommige mensen in mijn omgeving denken dat dementerende mensen alleen maar kwaad zijn en agresief, maar ze zijn ook wel lief hoor:D.

  dit verschilt echt qua bewoner

Of registreer je om te kunnen reageren.