Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Zorginstellingen Randstad presteren het slechtst'

De kwaliteit van ouderenzorg in de Randstad blijft achter bij rest van het land, verder presteren instellingen die tot een grote fusiegroep behoren niet beterof slechter dan kleinere en zelfstandige organisaties.

Dit blijkt uit onderzoek van Elsevier en bureau SiRM. In Voor het onderzoek zijn 2.240 Nederlandse verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties onderzocht. De instellingen zijn vergeleken op vier hoofdpunten: de kwaliteit van leven voor de bewoners en voor mensen met thuiszorg, de kwaliteit van de zorgorganisatie, van de zorgverleners, en de kwaliteit en veiligheid van de zorg zelf. Het gaat om de prestaties van de instellingen ten opzichte van het Nederlandse gemiddelde.

 

Onderzoek

Het onderzoek is gebaseerd op een selectie van gegevens die de instellingen zelf aanleveren aan het programma Zichtbare Zorg van de overheid, en op wetenschappelijk verantwoorde enquêtes naar ervaringen van de cliënten of hun naasten.

 

Laagste waardering

Achttien verpleeg- en verzorgingshuizen en twee thuiszorgorganisaties krijgen in het onderzoek de hoogste score voor de kwaliteit van de zorg. Zes verpleeghuizen en verzorgingshuizen, en drie thuiszorgorganisaties ontvangen de laagste waardering (zie de lijst Winnaars en verliezers 2011). Uit het onderzoek blijkt ook dat instellingen die tot een grote fusiegroep behoren niet beter of slechter presteren dan kleinere en zelfstandige organisaties. Dat gaat in tegen de populaire aanname dat grootschaligheid leidt tot verlies van kwaliteit. Verder blijkt dat inwoners van Oost-Groningen en Zuidwest-Overijssel het beste af zijn.

 

Klik hier voor een overzicht van de winnaars en verliezers uit het onderzoek naar De beste verpleeghuizen.

 

Bron: Elsevier

TvVOnline redactie

Eén reactie

  • no-profile-image

    L

    Ik weet uit persoonlijke ervaring dat het niet alleen in de Randstad kommer en kwel is. Verpleeghuis in Zevenaar presteert het om ouderen langer dan 4 uur in hun kamer te laten liggen zonder dat er ook maar 1 keer iemand om de hoek kijkt. Voor mijn gevoel liep daar ook te veel chagrijnig personeel rond dat ronduit onbeschoft was tegen bewoners. En personeel dat wel vriendelijk is verdwijnt om de haverklap. Die mensen zeggen zelf ook dat het personeelverloop er heel groot is. Nou, dan weet je meestal wel genoeg...    Er is werk zat voor de goede verzorgenden dus geef ze eens ongelijk dat ze vertrekken...

Of registreer je om te kunnen reageren.