Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Allereerste Alzheimer koor van Nederland gestart

In Utrecht is het allereerste Alzheimer koor van Nederland opgericht.

Oprichter Marianne de Jonge kwam op het idee van het Alzheimer Koor naar aanleiding van een documentaire van de BBC. 'In Engeland zijn al veel succesvolle Alzheimer koren.'

 

Partner
Het is de bedoeling dat elk koorlid een begeleider meeneemt, zoals een partner en/of mantelzorger. De Jonge: 'Als je man of vrouw dementeert, verschuift de verhouding in de relatie. Je bent opeens meer verzorgende dan partner. Dit koor geeft je de gelegenheid samen iets leuks te doen, weer gelijkwaardig te zijn. Daarnaast werk het zingen stimulerend voor het brein.'

 

Liedjes

Elke woensdagmiddag zingt het koor herkenbare liedjes zoals 'Tulpen uit Amsterdam' en 'Love me Tender'. 'Je staat er versteld van hoe goed de koorleden de teksten weten. En als dat niet zo is, dan is dat niet erg. Je bent onder lotgenoten', vertelt De Jonge.

 

Nieuwe leden

Het koor heeft inmiddels twintig leden, en 'er kan zeker nog meer bij', stelt De Jonge. Voor meer info of opgave kan Marianne bereikt worden op nummer: 06-20 26 23 39 of via mail: mjongede@axioncontinu.nl

 

Zie ook:

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  Connie Alblas

  Soms komen ideeën tegelijkertijd op verschillende plaatsen tot ontwikkeling. Ik ben juist bezig met het opzetten van zo'n zelfde koor in Zeeland! Fijn dat het op meer plaatsen aan het gebeuren is, het is een belangrijke aanvulling op het aanbod voor deze mensen.

 • no-profile-image

  Paula Vos, Stichting Kanker in Beeld

  Goed initiatief. Dat zingen bevrijdend kan werken, blijkt ook uit de grote belangstelling voor Zingen voor je Leven, het landelijke korennetwerk van Stichting Kanker in Beeld. Hierin wordt gezongen door mensen die met kanker geconfronteerd zijn. Zingen ontspant, geeft energie en is een goede manier om emoties te uiten en te verwerken. Zie ook www.zingenvoorjeleven.nl

 • no-profile-image

  Ali Drijfhout-Hagg

  fijn dat jullie ook een koor voor personen met Alzheimer zijn gestart. dit is inderdaad heel goed voor hen.

  in onze instelling - Arendshorst, Assen - is ook al geruime tijd een koor voor de bewoners van de PG-verpleegafdeling en de bewoners van de Meerzorg (=bewoners met beginnende dementie).

  elke week komen zij op donderdagmiddag bij elkaar en het is ontroerend om te zien hoe deze mensen kunnen zingen en welke emoties dit bij hen losmaakt.

  veel zingplezier toegewenst.

Of registreer je om te kunnen reageren.