Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Gekleurd drinkglas tegen uitdroging dementerende

Een verpleegafdeling in een ziekenhuis in Londen heeft felgekleurde drinkglazen voor dementiepatiënten geïntroduceerd. Dit zorgt ervoor dat ze meer water drinken.

Sinds de invoering van de gekleurde drinkglazen verblijven de cliënten minder dagen op de afdeling.

 

Minder lang in ziekenhuis

De kleurrijke veranderingen werden in april vorig jaar ingevoerd in het Royal Free Hampstead NHS, zo meldt Nursing Times. Sindsdien liggen dementiepatiënten minder lang in het ziekenhuis. Het aantal dagen dat patiënten op de afdeling verblijven, is gedaald met gemiddeld 2,5 dag. Het aandeel patiënten dat meer dan dertig dagen in het ziekenhuis verblijft, is ook gedaald van 19,7 procent naar 14,2 procent.

 

Uitdroging voorkomen

De gekleurde glazen werden aanvankelijk ingevoerd omdat ze een praktische waarde hebben, legt hoofdverpleegkundige Jo James uit in Nursing Times. ‘Groene glazen zijn beter zichtbaar voor dementiepatiënten dan doorzichtige glazen. Hierdoor drinken ze meer wat uitdroging helpt voorkomen.' James vertelt dat het doel van het experiment was om de kwaliteit van leven voor de ouderen te verbeteren. ‘Dat de verblijfsduur op de afdeling verkort wordt, is een bijkomend voordeel.'

 

Gekleurde klokken

Naast de gekleurde glazen zijn er ook grote rode en gele klokken die duidelijk zichtbaar zijn vanuit het bed. James hoopt dat de kleurrijke innovaties binnenkort ook op andere afdelingen te vinden zijn.

 

Bron: Nursing Times

Door: redactie Nursing

TvVOnline redactie

2 reacties

 • no-profile-image

  werkpaard

  Er zouden meer verzorgers moeten zijn om juist de dementerende te stimuleren en helpen. Zonder hierbij de verpleegkundigen tekort te doen, hun prioriteiten liggen meer op het verpleegtechnische gebied.

  Heb vaak gehoord maar ook zelf gezien in het ziekenhuis dat het eten netjes voor de oudere neergezet wordt. Soms werdt er nog een hapje gegeven opdat de oudere weet dat er eten is. De oudere is echter te veel uit zijn doen door de operatie en alles wat er gebeurt. Bovendien is het een vreemde omgeving. Ze weten gewoon niet wat ze moeten doen en hoe het allemaal werkt. Daarnaast zijn niet krachtig genoeg om liggend te eten. Is voor jezelf al vreemd en wij kunnen het plaatsen.

 • no-profile-image

  willo

  eerlijk gezegd komt mij dit niet erg geloofwaardig over...

  Bovendien hebben dementerenden op de duur helemaal geen besef meer van klokkijken en helemaal niet drinken, al het het glas nog zo groen!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.