Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Ongeschoolde uitzendkrachten thuiszorg geen incident'

Uitzendkrachten die werkzaam zijn in de thuiszorg blijken te worden ingezet voor verpleegkundige taken, zo meldt actualiteitenprogramma EenVandaag.

Deze zond dinsdagavond een undercoveractie uit, waarin een journalist via een uitzendbureau aan de slag ging in de thuiszorg. Zij werd niet gescreend door Charim Thuiszorg, en moest handelingen doen die ze nooit eerder had gedaan, zoals het geven van wondzorg en aan- en uittrekken van steunkousen. Charim Thuiszorg gaf in een reactie aan dat dit soort praktijken niet de bedoeling zijn, en dat ze het zouden onderzoeken.

 

Bezuinigingen

Beroepsvereniging voor zorgprofessionals V&VN krijg vaker signalen dat er verplegende taken worden uitgevoerd door medewerkers die dit niet mogen doen. De thuiszorgorganisaties zelf, verenigd in Actiz, vermoeden dat dit slechts incidenteel voorkomt. Maar dat dit wel het gevolg is van jarenlange bezuinigingen op de thuiszorg. Inmiddels heeft de uitzending van EenVandaag tot kamervragen geleid.

 

Bron: EenVandaag

Auteur: Redactie TVVonline

 

Ben je het hiermee eens? Bekijk het filmpje hier en schrijf je reactie hieronder.

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

3 reacties

 • no-profile-image

  Anita

  Bij Thuiszorg Sensire zijn de laatste 2 jaar alle mensen in de wijkzorg die onvoldoende geschoold waren, bijgeschoold van niveau 2 tot verzorgende niveau 3 of VIG. Collega's die dat niet wilden, gingen werken (verplicht) in de huishoudelijke zorg en konden niet werkzaam blijven in de wijkzorg. De kwaliteit van Sensire is de laatste paar jaar mede hierdoor verbeterd. Ook wordt er veel meer interne bijscholingen gegeven over ziektebeelden, uitvoeren van verpleegtechniche handelingen, til en transfer etc. We werken in kleine teams (ongeveer 15 pers.) met ongeveer 6 verzorgenden, 6 Viggers, 2 verpleegkundigen en 1 wijkverpleegkundige die ons het team aanstuurt. We hebben dus echte kwaliteisteam dat de klantzorg zeer ten goede komt. Niemand mag handelingen verrichten of doet dit waarvoor zij niet geschoold is. Daar wordt goed op toegezien. Er draait ook elke dag een verpleegkundige dienst in mijn werkplaats die ingezet wordt als er meer verpleegkundige taken moeten worden uitgevoerd dan het de verpleegkundigen uit een team aankan.

  Alleen tijdens de vakanties werken er bij ons jongere collega's die bezig zijn met een opleiding (minimaal niveau 3) en nog niet gediplomeerd zijn. Maar zij worden door een collega goed begeleid en worden niet bij de zwaardere klanten ingezet. Ik neem aan dat overal binnen Sensire sinds 2 jaar nu op deze manier gewerkt wordt.

 • no-profile-image

  Wijkverpleegkundige

  Ik heb bij verschillende thuiszorg organisaties gewerkt en helaas is dit bittere waarheid. ongeschoolde medewerkers die verpleegkundige handelingen doen. Huishoudelijk medewerkers krijgen een cursus en kunnen dan de zogenaamde lichtere zorg doen. Zij missen de opleiding, dus signaleringen in de zorg volledig. Gevolg dat de clienten langer in zorg blijven en probleemsituaties niet worden opgelost. Elke dag weer een andere verzorgende.

  Nu werk ik bij Buurtzorg. Alleen met gediplomeerde collega's in kleine autonome teams, wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden. Geen overhead, dus geen managers en planbureaus ertussen. Bij Buurtzorg wordt er naar gestreefd dat de clienten weer snel zelfredzaam zijn mbv ergo-en fysiotherapie. Het is dus zelfs goedkoper om met alleen proffessionals te werken in de thuiszorg.

 • no-profile-image

  Familie

  Ik zie het onder mijn oegen gebeuren! En heel Nederland ziet het onder hun ogen gebeuren. Omdat het op TV is gaat Actiz ineens ook van zich laten horen... Mooie boel is dit!

Of registreer je om te kunnen reageren.