Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Er is voldoende geld voor de ouderenzorg'

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van VWS vindt niet dat oudereninstellingen te weinig geld krijgen om hun taken uit te voeren. Zij stelt dat het beschikbare budget voor zorginstellingen elk jaar groeit.

Dit antwoordt Veldhuijzen van Zanten-Hyllner op Kamervragen van SP-kamerlid Renske Leijten.

 

'Budget groeit'

Leijten stelde de vragen naar aanleiding van een uitzending van KRO Brandpunt in november vorig jaar. Een oproep van het programma over misstanden in de ouderenzorg leverde honderden reacties op. In de uitzending vertelt verpleeghuisarts Bert Keizer dat oudereninstellingen te weinig geld krijgen om hun taken uit te voeren. In haar reactie schrijft de staatssecretaris het niet met hem eens te zijn. ‘Elk jaar groeit het beschikbare budget. Dit leidt ertoe dat gemiddeld genomen het beschikbare budget per zorginstelling toeneemt. Doordat de zorgvraag en zorgzwaarte toeneemt, zal er wel aandacht moeten zijn voor het zonodig anders inrichten van de werkprocessen.'

 

Productiewerk

Ook is de staatssecretaris niet van mening dat de ouderenzorg steeds meer het karakter van productiewerk heeft gekregen. Zij schrijft dat recent onderzoek van brancheorganisatie Actiz laat zien dat medewerkers positiever oordelen over hun werk ten opzichte van eerdere jaren. ‘Ik maak hieruit op dat er voldoende tevredenheid en animo is voor verzorgenden en verpleegkundigen om hun werk in de ouderenzorg gemotiveerd voort te zetten.'

 

Bron: Rijksoverheid

Door: redactie Nursing

TvVOnline redactie

23 reacties

 • no-profile-image

  Sonja ( oud wijkverpleegkundige)

  Er is geld genoeg maar het gaat helaas naar de top van organisaties, verschrikkelijk.

  Iedereen weet het maar er veranderd helemaal niets in Nederland.

  Gelukkig komen er steeds meer kleinschalige thuiszorgorganisaties waar iedereen meewerkt.

  Net als vroeger!!

 • no-profile-image

  werkpaard

  Raar dat ouderen in instellingen ondervoed raken.

  Je hebt de tijd niet om een half uur bij ze te zitten en te helpen met het eten.gevolg van de zzp die jeinderddaad niet hoger krijgt dan 5 voor een pg bewoner.

 • no-profile-image

  Ineke

  Beste G., Helaas krijg je ook na zeer gedetaileerde uitleg lang niet altijd een hogere ZZP. Het CIZ heeft de opdracht van hogerhand om te bezuinigen. Ze geven dus niet altijd een hogere ZZP. Ook niet als je dit van minuut tot minuut kan verantwoorden. Helaas, ook niet na ellenlange formulieren invullen en een telefonisch gesprek wat al snel een half uur duurt.

  Voor een pg client is een ZZP 5 meestal het maximale wat je krijgt, gebaseerd om 16 uur per week terwijl je 24 zorg/toezicht levert. En een hoogbejaarde die geestelijk heel "goed "is krijgt veelal niet meer dan een ZZP 3, terwijl er overal hulp geboden moet worden.

  Bovendien zijn de geldelijke bedragen die voor een ZZP biinnen komen gebaseerd op lagere salarissen van leerlingen en net gediplomeerden, terwijl de werknemers in de zorg vergrijzen en vaak aan het maximum van hun salarisschaal zitten en. Ook daarom is het hoogst noodzakelijk om de jongeren binnen tehalen, maar daar moet je wel de voorwaarden voor scheppen!

 • no-profile-image

  G

  16 maart, Jaja. Reactie terug.  Het ligt er ook aan hoe je een zzp aanvraagt. De mensen bij de CIZ werken niet op de werkvloer. Alles wat je bij diegene doet moet je tot in de details uitleggen. Wedden dat je dan hoger krijgt?

 • no-profile-image

  Familie van een client

  Wij hebben fantastische zorg voor onze vader, van een kleine thuiszorgorganisatie in Sellingen.

  Topzorg kunnen ze leveren omdat ze geen overhead hebben om te betalen.

  De directeur werkt zelf mee, volgens ons de enige meewerkende directeur in heel Nederland. Op TV Noord werd ook gezegd dat het geld beter naar kleine organisaties had kunnen gaan i.p.v. naar de grote. Alle geld is weg! Ra ra hoe kan dat?

 • no-profile-image

  Frans HBOV-er

  Margo heeft gelijk! (16 maart)

  Er is echt geld genoeg.

  Ik heb een topbaan bij een grote organisatie.

  Vraag mij niet wat ik doe, ik heb alle tijd en een fantastisch salaris.

  Vanuit mijn geloof kan ik zo niet blijven werken.

  De werkvloer werkt zich drie slagen in de rondte en dat moeten ze doen om o.a. mijn salaris te betalen.

 • no-profile-image

  Annemarie Boom

  Over dit onderwerp heb ik in 2008 al geschreven in mijn zomerblog voor Een Vandaag. Dit kun je vinden op hun site onder weblogs. Reacties zijn nog steeds welkom.

 • no-profile-image

  Zus

  hebben jullie het al gehoord? de beloftes van die kabinet over extra personeel in de ouderenzorg kunnen ze niet waarmaken. Was gisteren op het nieuws.

 • no-profile-image

  janneke

  doe eens wat aan die zorgmanagers, die rijden maar wat heen en weer, zij weten niet wat lichamelijk werken is. Op kantoor maar wat nieuwe regels verzinnen en wij moeten die maar weer uitvoeren. Betere controle wat wij bij de clienten doen, heel veel dingen zijn niet meer nodig, wat de client zelf kan. Kost enorm veel, onnodig, geld. Maar wij moeten door weer en wind op de fiets de wijk in.

 • no-profile-image

  jaja

  Het zal allemaal wel.

  Bij ons neemt de zorgzwaarte toe en wij krijgen per zorgvrager niet meer dan ZZP5. Het is een schande.

  Bij sommige zorgvragers zijn we met 2 verz meer dan een uur bezig met de ADL smorgens en dan hebben we het nog niet eens over de rest wat we voor deze mensen doen.

  Aandacht voor de zorgvrager is er niet meer, het voelt alsof je in een fabriek werkt. VRESELIJK....hoe zou van Zanten het zelf vinden als er zo met haar wordt omgegaan als ze ouder word......

 • no-profile-image

  Margo

  Er is inderdaad geld genoeg, ik weet dat!

  Alleen gaat het naar het management van een instelling in plaats van naar de medewerkers en de clienten.

  Ongelooflijk dat dit nog steeds niet doordringt bij vele Nederlanders.

  Jammer want de burgers worden de dupe.

 • no-profile-image

  wil

  Staatssecr. moet de managers eens aanpakken. Groter groot groots globaliseren onder de noemer het wordt dan goedkoper.Nee het wordt onoverzichtelijker. Wie doet wat en waar blijven de centjes? Overheed?? Op de werkvloer steeds harder en meer werken voor het zelfde salaris. Er komen steeds zwaardere ZZPindicaties wonen omdat dat meer geld opbrengt en geen personeel erbij?? Dit is vragen om ongelukken het holt het beroep uit ik moet nog 5 jaar dan zien ze mij niet meer terug ook niet als vrijwilliger ze zoeken het maar uit die managers./

 • no-profile-image

  Manuela

  Manuela 15-03-11 - 17:03

  Wat lees ik allemaal, 3 man op 17 bewoners met een gemiddelde zzp7 ? dit is pure luxe.

  Wij doen het met 3 man + 3uur hulp uit de pool 27 bewoners, daarbij komt medicatie delen, dokters visites, decubitusrondes, telefoontjes tussendoor, bedden verschonen en opmaken (functie van afdelingsassistente is sinds kort opgeheven) helpen met eten geven, keuken opruimen (keukenassistentes moesten korter gaan werken wegens bezuinigingen)zodoende nemen wij een deel van hun taak over.

  Andere afdelingen bij staan omdat daar zieke zijn en onze bezetting ( van 3 man ) goed is.

  Wassen met wasdoekjes (wel duurder maar bespaart tijd)

  Vijf fters boventallig verklaard.

  Stagiares worden zo goed mogelijk begeleidt, wij schepen ze niet af met de rotste klusjes.  Zorgen doe ik met liefde maar ik kan niet meer voor de goede zorg in staan die ik gewend was te geven en dit vind ik vreselijk.  Als er geld genoeg voor de zorg is, waar is het dan?

  Het voelt meer als "oud is afgeschreven "

  Je zou haast tegenop zien om oud (lees ziek en afhankelijk)te worden.

  Schande!

 • no-profile-image

  Theresia

  Theresia

  Het klopt als de staatsecretaris zegt dat er iedere keer meer geld komt voor de ouderen zorg. Maar mag ik haar even ook de realiteit voor rekenen.

  De ouderen zorg neemt enorm toe. De baby-boom van toen is de ouderen-boom van nu.

  In verhouding komt vergeleken met de toename van de ouderen zorg en het beschikbare budget dus niet extra er iets bij, maar is het in verhouding minder dan we nodig hebben in de ouderenzorg.

  Verder het verhaal van de ZZP (zorgzwaarte pakketten)in verpleeghuiszorg. Was voor de invoering hiervan het loon gebaseerd op een gemiddeld salaris van een niveau 3-IG verzorgende is het nu in de zorgzwaarte pakketten gebaseerd op een gemiddeld salaris van een niveau 2! Weer een masale bezuiniging waarmee organisaties te maken kregen en krijgen. Bovendien wordt jaarlijks het budget wat gekoppeld is aan een Zorgzwaarte pakket naar beneden afgesteld. Hoezo geen bezuinigen. Afgelopen jaar werden we ineens geconfronteerd dat als er vanuit het verpleeghuis een client wordt opgenomen in het ziekenhuis we dan hiervoor per direct geen budget meer voor krijgen. Maar door de zorgplicht die we hebben moeten we wel de kamer vrij houden zodat de client terug kan komen. Tel maar uit wat dit kost op jaarbasis geen enkele euro ontvangen we voor het vrijhouden van de kamer, dat is pas schandalig want de zorgverzekeraar eist wel een 100% bedbezetting zo niet wordt je hier ook nog op gekort! Dit betekent dus dat we extra bedden moeten draaien om aande productie norm te kunnen voldoen. Het wordt tijd dat Den Haag open en eerlijk verteld hoe het in elkaar zit. Al jaren zou er gewerkt gaan worden aan minder bureacratie in de zorg. Met alle wet en regelgeving is dat alleen maar meer geworden.

  Zo kan ik nog wel even doorgaan met contradicties in de zorg.

  Begrijp me niet verkeerd. Ik vindt het werk in de zorg een super beroep waar we trots op mogen zijn. Want we maken dagelijks het verschil. Maar kom er niet mee, dat er genoeg geld is voor de ouderen zorg want ik zou bij deze, de staats secretaris van harte uit willen nodigen om eens bij ons te komen werken.

  Nou staats secretaris Marlies Veldhuizen gaat u net als elke medewerker in de ouderenzorg deze uitdaging aan?

 • no-profile-image

  carolina

  Dat het budget groeit zal wel volgens de cijfertjes zo zijn. Maar waar dit dan terecht komt is voor mij een grote vraag.

  Met het echt invoeren van de zzp zie ik alleen maar minder zorg rond de bewoners,

  aktiviteiten zijn bijna hele maal weg bezuinigd, moet de verzorging maar doen of de bewoners moeten zelf maar de was vouwen (is huiselijk) alleen hebben ze dat al lang niet meer gedaan of zijn daar door andere beperkingen niet meer toe instaat.

  Nog even en de ene bewoner moet de ander helpen met eten/drinken want dat deden ze vroeger toch ook, bij hun kinderen. Dus om een lang verhaal kort temaken er zal wel meer grld naar de zorg stromen maar het komt niet op de juiste plaatsen terecht.

 • no-profile-image

  Cobi

  Zaterdag 2 april van 14.00-16.00 uur is op het Plein te Den Haag (t.o. Tweede Kamer) een Manifestatie, genaamd "Dwaze Kinderen". "Dwaze Kinderen" is de belichaming van verzet van familieleden tegen de misstanden in de ouderenzorg.

 • no-profile-image

  Anne

  Ik geloof dat mw. Veldhuijzen haar mouwen maar eens uit de handen moet steken op de werkvloer. Achter de bureaus op een lekkere stoel lijkt alles zo simpel. Om menselijke zorg te kunnen (blijven) geven hebben we toch echt meer handen aan het bed nodig.

 • no-profile-image

  Joke

  Het is te triest voor woorden zoals die arme oude bejaarde mensen behandeld worden. Ze worden aangerand, geslagen, niet verschoond!!!!Krijgen verkeerde medicijnen door onbekwaam personeel toegediend, weten zij veel. Ach, een pilletje meer of minder maakt toch immers niet uit. Inderdaad het budget groeit, alleen de verkeerde kant op. Maar lieve mensen, de staatssecretaris weet hier alles van hoor. Zij is een vriendin van de vrouw van Maxime Verhagen. Zij hebben samen gewerkt!!!! Het huis van de vrouw van Maxime is gesloten wegens wanbeleid. En aan het IGZ heb je ook niets. Die kondigen van te voren aan dat ze controle gaan uitoefenen. Geweldig, hoe verzin je het. Alles wordt schoongemaakt, de uitzendkrachten mogen alleen maar rotklusjes doen die dag en ja hoor, het IGZ ziet dat alles in orde is!!!! Kijken ze wel eens naar de blauwe handen van mensen, zo worden ze geslagen!!! Leuk he, oud worden. Maar de staatssecretaris komt ook nog eens boven aan die poort te staan en dan zal ze zich toch moeten verantwoorden.

  Waarom worden de kinderen nooit geloofd, waarom worden er aan deze wantoestanden niets gedaan. Iedereen is bang, waarom, het gaat hier om mensen hoor.

  Het moet erg zijn voor personeel wat nog wel met hart en ziel in de zorg werkt, ik begrijp dat het voor hen moeilijk is om hun mond open te doen, want dan staan ze gelijk op straat!!!

  Gewoon doorgaan directie met het vullen van jullie zakken en vooral door blijven gaan met liegen!!

  Kom op kinderen van deze oude mensen, ga door met klagen, met z'n allen staan we sterk en EENS zal er gerechtigheid komen.

 • no-profile-image

  Hennie

  Volgens mij is ze niet van deze wereld. Laat haar maar meelopen een weekje. Ik denk dat ze dan haar haren uit haar hoofd trekt van schaamte dat de zorg voor ouderen ZO ziek is in nederland. Is toch niet te geloven dat iemand zulke oogkleppen op heeft?

 • no-profile-image

  Leonie

  Kom a.u.b. eens een dagje mee lopen met de zorg! De realiteit is dat de zorgvragers steeds zwaarder worden in zorg.

  Het huidige verzorgingshuis is het verpleeghuis van weleer en de aanleunwoningen zij het vroegere verzorgingshuis! Bovendien past in het huidige ZZP beleid niet de werkelijke uren die iemand aan zorg vraagt. ZZp 10 is het hoogste, max. 30 uren per week dat is ongeveer 3 uur per dag, 24 uurszorg/toezicht. Dit krijgt iemand echter alleen als het zeker is dat ie binnen 3 maanden komt te overlijden. Alle anderen krijgen veel en veel minder "uren".

  Ik denk dan ook dat het budget aan de verkeerde kant van de zorg groeit, in burocratie!

 • no-profile-image

  Margo

  Het budget groet en daarmee ook weer de salarissen van de bestuurders? Het is volgens mij een manier van de minister om ons, medewerkers rustig te houden. Zelf zal ze tegen de tijd dat ze zorg nodig heeft voldoende verdiend hebben zodat ze niet naar verpleeg- of verzorgingshuis hoeft te gaan.

 • no-profile-image

  Lana

  Hoezo???? Het BUDGET GROEIT....En waarom merken WIJ daar niks van....Het BUDGET bij HAAR ZAL WEL GROEIEN....Wacht maar als zij straks ZORG nodig heeft......

 • no-profile-image

  Familie

  Staatssecretaris van Zanten heeft niet alleen een dubbel paspoort, ze heeft ook een dubbele agenda en brengt bij voortduren dubbele boodschappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.