Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Patiënt met incontinentie die langer thuis woont bespaart kosten

Als 2500 incontinente patiënten in Nederland een jaar langer thuis kunnen blijven wonen, scheelt dat bijna 25 miljoen euro. Vaak is incontinentie voor mantelzorgers het laatste zetje om de patiënt naar een verpleeghuis of verzorgingshuis te brengen.

Dit toont een recente literatuurstudie aan van Vilans, kenniscentrum langdurende zorg, naar de kosteneffectiviteit van incontinentiezorg. Zo zal per patiënt een besparing van ruim 9500 euro op jaarbasis mogelijk zijn wanneer een opname in een verzorgingshuis of verpleeghuis wordt uitgesteld. De studie wijst op een vermindering van kosten wanneer chronische zieken met incontinentie langer thuis kunnen blijven wonen met ondersteuning van hun mantelzorgers.

 

Kwaliteit van leven

De kwaliteit van leven van zowel de patiënt als de mantelzorger is vermoedelijk hoger wanneer de opname wordt uitgesteld. Ondanks de doorgaans zware taak van de mantelzorgers lijken deze bereid de last langer te willen dragen om een opname in een verzorgingshuis of verpleeghuis te voorkomen. Maar ze zijn niet altijd in staat, zowel fysiek als financieel, om deze belastende taak langer voort te zetten.

 

Reden tot opname

Of incontinentie de hoofdreden is van een opname is nog voor discussie vatbaar. Wel is bekend dat de meest voorkomende reden die mantelzorgers bij een opnamewens opgeven de incontinentiezorg is. Zij zien dit bij wijze van spreken ‘als de laatste druppel'. Nader onderzoek zal nodig zijn om de factoren te verkennen die bij uitstel van opname bepalend zijn. Zo zullen de kosten van absorptiematerialen, crisisopnamen en het ontlasten van mantelzorgers in ogenschouw moeten worden genomen.

 

Bron: Vilans

Auteur: Redactie TVVonline

TvVOnline redactie

7 reacties

 • no-profile-image

  henriette

  mijn incontinente dementerende moeder (en vele medebewoners daar)blijkt in het verzorgingshuis een afgepaste hoeveelheid inco-materiaal te krijgen. gevolg is dat ze steeds tekort komt, moet vragen om meer en vaak nat is. Toen ze nog thuis woonde kreeg ze dit onbeperkt vergoed.Verzorging zegt dat dit inderdaad zo is, maar in verzorgingshuizen moet je dus bijbetalen al je droog wilt blijven! DAt is toch te gek!

 • no-profile-image

  Josephina

  Volgens mij bedoelen ze hier dat het goedkoper is om iemand thuis te verzorgen, maar dat de mantelzorg het vaak voor gezien houdt als iemand ook nog eens incontinent wordt. Dus zegt het onderzoek; als deze mantelzorgers nou eens gewoon door zorgen als iemand ook nog incontinent wordt is dat goedkoper als een opname.

  Maar volgens mij geven mantelzorgers niet voor niets aan dat het op een gegeven moment te veel wordt. Ik heb van dichtbij meegemaakt dat incontinentie voor een mantelzorger (partner) veel werk en stress kan geven. Extra was en verschoningen omdat iemand er niet aan wil dat hij "een luier" moet gebruiken. Telkens aangeven aan je echtgenoot dat hij "nat" is of ruikt, is niet echt bevorderlijk voor een relatie. Of de toiletgang wordt zo moeizaam (en dus te laat) dat het fysiek ook niet meer lukt voor een mantelzorger. Bovendien, als de incontinentie niet het laatste zetje is, is het wel iets anders, op een gegeven moment kan mantelzorg gewoon te veel worden.

 • no-profile-image

  Nurse

  waarschijnlijk bedoelen ze te zeggen dat ouderen die thuis wonen vaker naar het toilet gaan (wel of niet met hulp van familie) en de inco dus droger (en kleiner en minder vaak verschoond hoeft te worden) en dat ze in een instelling vaker meer afhankelijk zijn van hulp (en ook vaak de zusters niet willen lastigvallen) en daarom vaker natte inco hebben. Grtote en zweaarde inco's krijgen die dna weer duurder zijn dan de kleine inleggers die ze thuis hadden.

 • no-profile-image

  Bengel

  Vilans moet echt zijn huiswerk over gaan doen, dit slaat echt (wederom) helemaal nergens op. Wat een blamage, ze weten echt niet hoe de vergoeding van inco-materiaal in elkaar steekt en wat heeft dit met mantelzorg te maken. Hoe gek kun je het maken, zeg.

 • no-profile-image

  Lotte

  Er worden maar drie inco materialen per dag vergoedt...De rest moet bij betaald.

  Overigens wordt een verzorgingshuis ook als thuissituatie gezien als het gaat om vergoeding van incomateriaal.

 • no-profile-image

  Martin

  nurse heeft gelijk de inco-materiaal wordt vergoed door de verzekering en het ziekenfonds. dat is goedkoper dan katoenen broeken kopen die daarvoor ook bestemd kunnen zijn die zijn namelijk duurder. wasbare: wegwerp is meestal goedkoper.

 • no-profile-image

  Nurse

  Ehm, volgens mij krijg je als je thuis bent toch je inco-materiaal vergoed via de verzekering? Dus of het nu zo financieel belastend is voor de mantelzorg lijkt mij niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.