Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Actieplan tegen ouderenmishandeling

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid wil dat meer werk wordt gemaakt van het voorkomen van ouderenmishandeling. Zij trekt de komende jaren 10 miljoen euro per jaar uit om dat doel te bereiken.

Dat maakte de staatssecretaris vorige week bekend. Met het actieplan ‘Ouderen in veilige handen’ wil de staatssecretaris ouderenmishandeling tegengaan. Het plan bestaat uit tien actiepunten, die beginnen met het doorbreken van het taboe en het verbeteren van preventie en vroegtijdige opsporing.

 

Strengere aanpak

Ook richt het plan zich op het tegengaan van ouderenmishandeling door professionals en vrijwilligers. Daarnaast zet het plan in op de ketenaanpak van ouderenmishandeling door het verbeteren van het melden van ouderenmishandeling, het versterken van de hulp en ondersteuning van de slachtoffers, het verbeteren van de ondersteuning bij ontspoorde mantelzorg én een strengere aanpak van de plegers.

 

Taboe doorbreken

Veldhuijzen hoopt dat het actieplan het taboe op ouderenmishandeling verder doorbreekt én dat er een adequate, snelle en goede ketenaanpak van ouderenmishandeling tot stand wordt gebracht. Het actieplan zal tussen 2011 en 2014 worden uitgevoerd.

 

Meldingen ouderenmishandeling

Onderzoek van ouderenbond ANBO heeft vorig jaar uitgewezen dat er in Nederland per jaar ongeveer 200.000 meldingen van ouderenmishandeling binnenkomen. De ouderenbonden denken dat het om het topje van de ijsberg gaat.

Bron: Rijksoverheid
Auteur: Redactie TVVonline 

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Giny ten Brummelhuis

    Heel goed dat dit probleem wordt aangepakt. Ik ben benieuwd of er bij die 200.00 meldingen van oudernemishandeling ook mishandeling of treiteren van Homo-ouderen is meegenomen.    Giny ten Brummelhuis

    projectleider Roze Diversiteit Stichting Humanitas Rotterdam

Of registreer je om te kunnen reageren.