Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Bijna helft zorginstellingen onhygiënisch'

Veel verpleeghuizen en verzorgingshuizen nemen het niet zo nauw met de hygiëne. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.

Van de 37 huizen die werden bekeken door de bond, bleken er vijftien onhygiënisch te werken. Zeven instellingen haalden een krappe voldoende. De bond stuurde zeven hygiënisten op pad die de instellingen op 97 onderdelen tegen het licht hielden. Tehuizen die voor 80 procent aan de normen voldeden, scoorden een voldoende. De Consumentenbond vroeg veel meer instellingen om mee te doen aan het onderzoek maar volgens de consumentenorganisatie wilde het merendeel dat niet.

 

Handen wassen 

Uit het onderzoek bleek onder andere dat het personeel van de verpleeghuizen de handen niet goed genoeg wast, dat koelkasten met medicijnen te warm staan afgesteld en dat er vaak geen ontsmettingsmiddelen aanwezig zijn op de afdelingen. Ook zijn protocollen vaak onvindbaar voor werknemers en liggen verband en medicijnen in stoffige opslagruimtes. Een slechte hygiëne in verpleeghuizen verhoogt het risico op infecties bij de al kwetsbare bewoners.

 

Onacceptabel

Ouderenorganisatie ANBO noemt de bevindingen van de consumentenbond 'te vreselijk voor woorden' en 'onacceptabel'. 'Hoe is het mogelijk dat zulke misstanden voorkomen in instellingen waar mensen werken die zijn opgeleid voor dit vak?', vraagt een woordvoerster zich af. De bevindingen komen overigens niet als een verrassing. 'Wij krijgen ook wel eens dit soort meldingen binnen, maar de consumentenbond heeft er nu onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat deze misstanden vaak voorkomen', aldus de ANBO-woordvoerster.

 

Kanttekening 

De organisatie van zorgondernemers Actiz zegt de uitkomsten van het rapport zorgelijk te vinden en de signalen serieus te nemen. De organisatie is van plan de bevindingen onder de aandacht te brengen bij de leden maar plaatst wel een kanttekening. Details 'Een deel van de vragen gaat over details. Als mensen bijvoorbeeld aangeven dat ze hun trouwring niet willen of kunnen afdoen bij het handen wassen, scoren ze al slecht op hygiëne', aldus een woordvoerster. Volgens Actiz is het constant zoeken naar een goede balans. 'In een verpleeghuis leven mensen. Je moet het evenwicht zien te vinden tussen klinisch schoon en prettig leefbaar.'

 

Bron: Consumentenbond

Auteur: Redactie TVVonline 

 

Heb jij het idee dat de hygiëne in jouw zorginstelling te wensen over laat? Laat je reactie hieronder achter!

TvVOnline redactie

8 reacties

 • no-profile-image

  door Jacqueline

  per afdeling goede huishoudelijke hulp

  gewoon een kwestie van doen en mentaliteit en geen schoonmaak volgens ziekenhuis normen maar wonen

 • no-profile-image

  SOSNL1

  Spring clean the management and replace the obsolete. That is all that is necessary!

 • no-profile-image

  mary

  het verzorgingshuis waar ik werk is overgestapt op een extern schoonmaakbedrijf, deze zijn gewend om kantoren schoon te maken en dan is een kamer van een bewoner toch iets heel anders.

  Er wordt niet bovenop gestoft en onder het bed niet gezogen, ze doen een kwartier over éen kamer mét keuken en toilet.

  ik vind het vreselijk om machteloos te moeten toezien hoe het allemaal verslonst en vervuilt.

 • no-profile-image

  Vicky

  Werkdruk hoog.

  Huishoudelijke schoonmaaktaken wegens bezuiniging 1x4 uur op 70 cliénten, wat wil je dan????

  Zeuren over een gladde trouwring in verpleeghuis, terwijl lange nagels, nagallak orde van de dag is waar je niets van mag zeggen.

 • no-profile-image

  Margriet

  Nog meer tijd aan de schoonmak besteden gaat nog meer ten koste van de aandacht die de bewoner krijgt.

  Misschien zijn de iets minder schone verpleeghuizen voor bewoners wel het gezelligst. Wat meet je en wat vind je belangrijk?

  Het moet toch zo veel mogelijk aansluiten op de thuissituatie?

 • no-profile-image

  V

  alles heeft ook te maken met geld en werkdruk voorheen deden wij ook als verzorgenden mee aam het schoonhouden van de afdeling daar was ook nog tijd voor en ook de h.h.dienst is gekort op uren en je kunt nooit dezelfde kwaliteit verwachten in erg weinig tijd,alles is een gevolg van heel veel wegbezuinigen helaas!

 • no-profile-image

  justine

  vind je het gek? de werkdruk is belachelijk hoog, het mag niets kosten en men werkt steeds meer met mensen die niet goed zijn opgeleid. de opleidingen zijn al een aanfluiting, wat willen ze nu. voor een kwartje op de eerste rij?

 • no-profile-image

  Nurse

  Toevallig heb ik dat artikel gezien en wat schertst mijn verbazing? De consumentenbond heeft niet de moeite genomen om ALLE verpleeghuizen in nederland aan te schrijven of zij mee willen doen aan dat bewuste onderzoek. vervolgens vermelden ze welke instellingen wel meededen en ook welke dus weigerden om mee te werken. Om dan te stellen dat het in veel huizen slecht gesteld is met de hygiene terwijl er een hele grote groep verpleeghuizen niet onderzocht is omdat ze niet meededen, is m.i. wat voorbarig.

Of registreer je om te kunnen reageren.