Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Nieuws over slechte zorg mag genuanceerder’

Veel verzorgenden (43%) vinden de media-aandacht voor misstanden in de zorg wel goed, maar het mag wél wat genuanceerder.

Dit blijkt uit een poll die Tijdschrift voor Verzorgenden op haar website www.tvvonline.nl hield. De vraag luidde: ‘Wat vind jij van de media-aandacht voor misstanden in de zorg?’ ‘Alleen maar goed dat de aandacht er is, dan wordt er misschien iets aan gedaan’, antwoordde 43% van de stemmers.

 

Nuance 

Zo’n 43% procent vindt de aandacht op zich wel goed, ‘maar het mag wel wat genuanceerder’. Negen procent vind het ‘niet leuk: ik moet mijn beroep steeds verdedigen’. Vijf procent vind de berichtgeving over misstanden in de zorg ‘slecht, er wordt veel overdreven’.

 

Misstanden 

De laatste tijd zijn zorginstellingen die ‘slechte zorg’ leveren veelvuldig in het nieuws. Bijvoorbeeld het Amsterdamse woonzorgcentrum Bernardus, waar verzorgenden bewoners zouden mishandelen en treiteren. Of Cordaan in Amsterdam, waar verzorgenden bewoners zouden overschreeuwen, en een weggelopen dementerende verdronken was. Inmiddels hebben deze zorginstellingen hun leven gebeterd.

 

Bron: Tijdschrift voor Verzorgenden

Auteur: Redactie TVVonline

 

Klik hier voor een voordelig proefabonnement op Tijdschrift voor Verzorgenden

 

Vind jij ook dat de berichtgeveing over de zorg wat genuanceerder mag? En op wat voor manier? Laat je reactie hieronder achter!

TvVOnline redactie

4 reacties

 • no-profile-image

  Hans Hoogerheide

  Lees: "Wie zorgt er straks voor mij? Portretten van verzorgenden" ISBN 978-905740-078-0. Een genuanceerd boek dat je kennis laat maken met mensen die vinden dat ze een prachtig beroep hebben en haarfijn kunnen uitleggen waarom ze niet altijd zoveel vooor ouderen kunnen betekenen als ze zelf graag zouden willen.

 • no-profile-image

  VIG

  Ik vind dat elke publikatie over verpleeg/verzorgingshuizen nergens opslaan. Als er iets wordt gepupliceerd over de zorg zijn het meestal de toestanden en wordt gepresenteert of het aan de orde van de dag is terwijl in in realiteit exessen zijn. Als er iets positiefs over verpleeg / verzorgingshuizen wordt gepubliceerd zijn het van die wollige onderwerpen zoals over de smaak van het eten, kleuren aan de muren, zaken die vrijwilligers / AB aangaan maar niet over de zorg ( maar is wel het primaire proces!!!)  Verzorgenden (-IG) worden vaak weggezet als laag opgeleid en onbekwaam en lieden die niets kunnen / mogen. ( Het vaak gezegde het zijn geen verpleegkundigen dus...) Er wordt nooit is gepubliceerd dat een VIGer werkzaam is in de individuele gezondheidszorg en wat voor taken daar bij komen kijken. De verpleegtechnische handelingen / oudstediensten / EVV taken e.d. Zaken waar status uit te halen valt voor de buitenwereld zijn onzichtbaar. Ik denk als daar aan gewerkt word dat het beeld van een verpleeg / verzorgingshuis dan wel veranderd kan worden en niet meer worden gezien als domme billenwassers.

 • no-profile-image

  Alice in Wonderland

  Werkdruk is soms druk van collega's om alles zo snel mogelijk af te hebben zodat je collega's dan zonder gewentensbezwaren kunnen roken etc.  Soms is het omdat er te weinig personeel is. Dit kan door heel wat oorzaken.

  Soms door leidinggevenden die niks van zorg af weten, en denken dat het wel met wat minder toe kan.

  Op die manier maken ze goede zier bij hun baas (die in zijn vrije tijd ook nog eens in politiek zit?)  Soms zijn het familie of vrienden van de zorgvrager, die een on-realistisch beeld hebben van zorg. Ze verwachten ongelimiteerde aandacht of hebben maar weinig begrip voor het feit dat er nog andere mensen in huis zijn die ook zorg nodig hebben.  Soms is het de zorgvrager zelf die het moeilijk heeft, en dit afwentelt op de zorgverlener.  Het is ook de rest van "de maatschappij"die denken dat wij, zorgverleners, de slaafjes van de samenleving zijn.  Wat uiteindelijk in de krant of op tv komt zijn de psychopaten onder de zorgverleners, die weerlozen ouderen of gehandicapten het leven zuur maken, of zelfs de dood in jagen.

  (En dan zijn er nog de wannebe's die tijdens het werk mensen openkrabben met hun harsnagels)  Ik ervaar werkdruk vooral als geen tijd kunnen nemen door bovenstaande redenen.

  Ideaal is:

  Dat je naar huis kunt gaan en zeker zijn dat een mogelijke fout die je gemaakt hebt komt omdat je maar een mens bent, en niet omdat je liep te haasten, te ergeren of te luieren.

 • no-profile-image

  Astrid Buis

  Ja, het mag zeker genuanceerder in de pers. ook waar het de artikelen over werkdruk betreft. Zo wordt je als verzorgende van zorgheld en als iemand die de kantjes er afloopt en haar vak niet verstaat neergezet. Terwijl er vele andere werkelijkheden zijn en de realiteit een veel uitgeblanceerder beeld laat zien

Of registreer je om te kunnen reageren.